Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"88e31676-d5fc-4a0d-b94d-09ed473440a4","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Gaal Gergely sajnálja, hogy nem álltak ki Iványi Gáborék mellett, amikor bezárták az iskoláikat.","shortLead":"Gaal Gergely sajnálja, hogy nem álltak ki Iványi Gáborék mellett, amikor bezárták az iskoláikat.","id":"20250524_Ivanyi-Gabor-Gaal-Gergely-bocsanat-kdnp","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/88e31676-d5fc-4a0d-b94d-09ed473440a4.jpg","index":0,"item":"ba7ea94e-3132-4c90-9a83-dfe524f10fd4","keywords":null,"link":"/itthon/20250524_Ivanyi-Gabor-Gaal-Gergely-bocsanat-kdnp","timestamp":"2025. május. 24. 19:07","title":"Iványi Gábor reagált a lázadó kereszténydemokrata politikus bocsánatkérésére","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f52cbc9e-2581-47e6-b28c-d6946103a919","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Salgado az amazonasi esőerdőről készített munkáiról vált híressé, az UNICEF jószolgálati nagykövete is volt. ","shortLead":"Salgado az amazonasi esőerdőről készített munkáiról vált híressé, az UNICEF jószolgálati nagykövete is volt. ","id":"20250523_Sebastiao-Salgado-francia-brazil-fotografus-unicef-nagykovet-fotografus-world-press-photo-amazonas-oserdo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f52cbc9e-2581-47e6-b28c-d6946103a919.jpg","index":0,"item":"91f56e4e-2883-4135-8307-2b818911fdb2","keywords":null,"link":"/kultura/20250523_Sebastiao-Salgado-francia-brazil-fotografus-unicef-nagykovet-fotografus-world-press-photo-amazonas-oserdo","timestamp":"2025. május. 23. 18:45","title":"Meghalt Sebastiao Salgado francia–brazil fotográfus","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4eb4be6d-4efe-4cf6-a3ad-c4e4f3787fb3","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A német cég főüzemével osztoznak majd a gyártáson.","shortLead":"A német cég főüzemével osztoznak majd a gyártáson.","id":"20250523_Reszben-elviszik-az-Audi-Q3-gyartasat-Gyorbol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4eb4be6d-4efe-4cf6-a3ad-c4e4f3787fb3.jpg","index":0,"item":"709be6a6-d0ef-4e29-94d1-137f069169f9","keywords":null,"link":"/cegauto/20250523_Reszben-elviszik-az-Audi-Q3-gyartasat-Gyorbol","timestamp":"2025. május. 23. 12:52","title":"Részben elviszik az Audi Q3 gyártását Győrből","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"40cb6bc1-4975-4c74-a893-1715935727f9","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"A Titan: Az OceanGate-katasztrófa eddig még nyilvánosságra nem hozott felvételekkel próbálja megvilágítani a tragédiához vezető okokat, és betekintést nyújt az OceanGate vezérigazgatója, Stockton Rush elméjébe is.","shortLead":"A Titan: Az OceanGate-katasztrófa eddig még nyilvánosságra nem hozott felvételekkel próbálja megvilágítani...","id":"20250523_elozetes-titan-katasztrofa-netflix-dokumentumfilm","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/40cb6bc1-4975-4c74-a893-1715935727f9.jpg","index":0,"item":"b7a5ce55-d89a-4d31-8b9f-635e83917170","keywords":null,"link":"/kultura/20250523_elozetes-titan-katasztrofa-netflix-dokumentumfilm","timestamp":"2025. május. 23. 17:38","title":"Kijött az előzetes a Titan katasztrófájáról készült Netflix-dokumentumfilmhez","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c74a295e-3f5f-4594-b41c-e2831bc3f565","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Pénzhamisítás miatt keresték és fogták el egy hotelben. Miközben megbilincselték, rosszul lett.","shortLead":"Pénzhamisítás miatt keresték és fogták el egy hotelben. Miközben megbilincselték, rosszul lett.","id":"20250523_Rendori-intezkedes-kozben-halt-meg-egy-bolgar-ferfi-Sopronban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c74a295e-3f5f-4594-b41c-e2831bc3f565.jpg","index":0,"item":"c66bfeaa-1aff-4cf1-9f62-cbc446df8130","keywords":null,"link":"/itthon/20250523_Rendori-intezkedes-kozben-halt-meg-egy-bolgar-ferfi-Sopronban","timestamp":"2025. május. 23. 13:04","title":"Rendőri intézkedés közben meghalt egy bolgár férfi Sopronban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"eb110c0e-e8c5-4bec-be19-45ff62c76c8a","c_author":"HVG Extra Pszichológia","category":"elet.pszichologiamagazin","description":"Megfelelő körülmények között szinte bárki hajlamos lehet arra, hogy tévhiteket és összeesküvés-elméleteket kövessen, nem csoda, hogy manapság már az elitben is egyre többen hangoztatnak efféle nézeteket. Mi az a tévhittölcsér és hogyan lehet lecsúszni benne? Miért hajlamosabbak a szemléletbeli eltévelyedésre azok, akik anyagi gondokkal küszködnek vagy narcisztikus személyiségek? ","shortLead":"Megfelelő körülmények között szinte bárki hajlamos lehet arra, hogy tévhiteket és összeesküvés-elméleteket kövessen...","id":"20250524_Ezert-latjuk-sokan-torz-lencsen-at-a-vilagot","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/eb110c0e-e8c5-4bec-be19-45ff62c76c8a.jpg","index":0,"item":"54cf7d60-776f-425f-8c69-06dbb791ee5a","keywords":null,"link":"/pszichologiamagazin/20250524_Ezert-latjuk-sokan-torz-lencsen-at-a-vilagot","timestamp":"2025. május. 24. 18:40","title":"Ezért látjuk sokan torz lencsén át a világot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3e82e93a-052c-4446-a808-ed0e689bee56","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az iPhone egyik legügyesebb trükkjével vetekedhet majd az az új androidos funkció, amelyet egyelőre csendben fejleszt a Google. Egy intelligens megjelenési módról van szó.","shortLead":"Az iPhone egyik legügyesebb trükkjével vetekedhet majd az az új androidos funkció, amelyet egyelőre csendben fejleszt...","id":"20250524_keszenlet-mod-android-ios-iphone","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3e82e93a-052c-4446-a808-ed0e689bee56.jpg","index":0,"item":"7d73d5e8-7a83-48d2-9212-30d22df4aaa3","keywords":null,"link":"/tudomany/20250524_keszenlet-mod-android-ios-iphone","timestamp":"2025. május. 24. 12:03","title":"Irigyelt különleges mód jön az androidos telefonokra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7f6cf9ec-0a61-4a23-836e-569ce542698b","c_author":"HVG","category":"360","description":"Zenét alkalmazó gyógymódok lehetőségét villantja fel amerikai kutatók vizsgálata, amelynek eredeti célja annak megértése volt, hogy milyen hatással van az agyra a nosztalgiát kiváltó muzsika.","shortLead":"Zenét alkalmazó gyógymódok lehetőségét villantja fel amerikai kutatók vizsgálata, amelynek eredeti célja annak...","id":"20250524_hvg-zenehallgatas-nosztalgia-agytevekenyseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7f6cf9ec-0a61-4a23-836e-569ce542698b.jpg","index":0,"item":"b917b976-eba5-46f8-a2a8-5663ad27236a","keywords":null,"link":"/360/20250524_hvg-zenehallgatas-nosztalgia-agytevekenyseg","timestamp":"2025. május. 24. 16:15","title":"Egy érdekes kísérlet mutatta meg, mire képes egy-egy kedves zeneszám az ember agyában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Azoknak, akik ismerik a hazai csúszgasztronómia szereplőit, nem okozott különösebb meglepetést a Dining Guide díjkiosztó gálán Wiszkidenszky András, zsürielnők bejelentése.
A Dining Guide étteremkalauz 2010-ben már hatodik alkalommal hirdette meg az Év Étterme címért zajló versenyt. A 60 tagú, közéleti - társadalmi személyiségekből, gasztronómiai újságírókból és gasztrobloggerekből álló zsűri először tízre szűkítette a díjra esélyes éttermek listáját, majd a múlt év végéig tartó, többszöri tesztelése után hozta meg döntését.
Középen a Chaeau Visz séfje, Stephan Gebhardt
diningguide.hu
A címet ezúttal a Chateau Visz nyerte el – jelentette be január 20-án este a Mariott szállóban tartott díjkiosztó gálán Wiszkidenszky András, a zsűri elnöke. A Balatonlellétől néhány kilométerre található,egykori Jankovich vadászkastélyból néhány éve kialakított exkluzív kastélyszálló étterme már 2009-ben is csúcsközelben volt. Ekkor még a nagytekintélyű, széles nemzetközi ismertségnek örvendő Erik Schröter vitte a konyhát. Helyét tavaly a korábbi séfhelyettes, Stefan Gebhardt vette át, aki másképp és más alapanyagokat használ, mint mentora, de a kiindulási alap hasonló. Csakúgy, mint elődje, ő is a regionalitást tartja a legfontosabbnak, ám konyháján gyakoriak az ázsiai alapanyagok, ízek.” A magyar konyha fűszeres, erőteljes ízű, de a fűszerezés néha nagyon nehéz. Az ázsiai fűszerezéssel is hasonlóan intenzív ízeket lehet elérni, könnyebb formában” – vallja.
2010-ben a Dining Guide a top éttermek séfjeit is megszavaztatta, hogy kiderüljön, a szakma melyik hazai éttermet tartja legtöbbre. A séfek díjazottja a Gerbeaud ház – éppen ezekben a napokban átalakitás alatt álló - Onyx étterme lett. A házban több konyha müködik,amelyeket vezetőként Szulló Szabina irányít. Helyettesei az adott részlegekért felelősek, de a szakácsok munkáját ő fogja össze, és ő biztosítja a szükséges kereteket (menük összeállítása, alapanyagok, stb.) is. Az Onyxban séfhelyettesként a Hagyomány és Evolúció versenygyőztese, a 2010-es Alexandra étteremkalauz által a Magyar Gasztronómia Remélysége díjjal jutalmazott Széll Tamás segíti munkáját.
A Baldaszti's debütáló csapata
diningguide.hu
A Diningguide.hu gasztroportál szerkesztősége egy további különdíjat is kiosztott. A kortárs magyar ételsoraival brillírozó Pesti István, a Babel Delicate étterem séfje vette át a díjat a hazai csúcsgasztronómiában egyedülálló, tradícionális magyar ételeket megújító degusztációs menüiért.
„Nem vagyok az a típus, aki leül, és kapásból papírra vet húsz olyan ételt, amit bármikor felszolgálhatunk, olyan jó. Hosszú hónapok, millió információ, rengeteg átnyálazott oldal, gondolkozás – ennek az eredménye egy étlap. Ötletekért, inspirációért nyúlunk egy-egy folyóirathoz, külföldi étteremhez, séfhez, majd ezt próbáljuk meg a hazai környezetre adaptálni” – nyilatkozta korábban a séf.
Előtérben a háttér
A gála alkalmából nem akármilyen partnerek sorakoztak fel a top-éttermek mellett, hogy ízelítőt adjanak a meghívott vendégeknek kínálatukból, bemutatva, mennyire színes és egyre nívósabb a hazai gasztronómiai paletta. Igen nagy érdeklődést váltott ki az ezúttal mindössze másodjára a nyilvánosság elé lépő, a közeli hetekben üzletnyitással debütáló Baldaszti’s exklúzív gasztronómiai vállalkozás Origine Gourmet Ibérico sonkakóstolója és különleges Thiercelin fűszerbemutatója. A Granditalia a népszerű Giuseppe celebrálásában különleges balzsameceteket, olajokat, olívabogyókat vonultatott fel. Nem hiányozhattak az estről Sándor Tamás bükki kézműves sajtjai, Márton és Lányai nemes párlatai, az Auguszt és a Zazzi süteményei, a Bortársaság és a Freixenet bor-és pezsgőválogatása, no meg a Nespresso széles kávékínálatával.
A 2004–ben alapított Dining Guide díj névadó szponzora 2010-ben a Gösser Bock lett, így a név is Gösser Bock - Dining Guide-ra módosult. Ezzel együtt járt, hogy meghirdették a legjobb sörrel készülő ételek receptpályázatát is. A beküldött recepteket a DiningGuide.hu Sörmustra rovatában is folyamatosan közölték,így a felkért gasztroblogger bírálók mellett a közönség is szavazhatott. A gasztrobloggerekből álló zsűri Tóth Attila receptjét találta legjobnak. A különösen ötletes sörrel „töltött” kacsamellet Horasz (a Horasz konyháját jegyző, a HVG Golden Blog versenyeinek gasztro kategóriájából is jól ismert blogger) készítette el a gálán. A közönségdíjas recept szerzője Cseh Róbert, akit értékes ajándékokkal jutalmaztak a verseny kiírói.
A receptversennyel párhuzamosan zajlott a TOP10 étterem vetélkedése a legjobb sörös étel díjáért. A magyar gasztronómia zászlóshajói összemérték szaktudásukat és kreativitásukat az eleddig a csúcsgasztronómiában némileg mellőzött sör tekintetében. A különdíjat a Dining Guide társadalmi zsűrije az Alabárdos étteremnek ítélte: a nyúlgerinc barnasör mástásban a gála közönségét is meggyőzte. Az Alabárdos étterem csapata ausztriai gasztrotúrán vehet részt a Gösser Bock jóvoltából.
[[ Oldaltörés (2010. TOP10 étterme és a gálán kínált kóstolófogások ) ]]
Alabárdos
Az Alabárdost ugyan tavaly különdíjjal jutalmazta a Dining Guide, a Budai Vár legjobb étterme azonban most szerepelt először a Top10 között. Bicsár Attila séf és tehetséges fiatalokból álló csapata a következő fogásokat kínálta: - Pásztortarhonya - Kacsa részletek lencsével - Nyúlgerinc barnasör mártásban
Aranyszarvas
A tabáni étterem is új a listán. A hagyomány és evolúció jegyében kialakított bisztrókonyhájának alapjait Mogyorósi Zoltán vetette meg, akitől Fekete Antónió vette át a stafétabotot a múlt év során: - Natur és szarvasgomba ízesítésű kacsamáj krém házi sütésű kenyérrel - Csokoládé (70 százalék) vajkaramell öntettel
Babel Delicate
A Váci utcai éttermet a tekintélyes Gault Millau kalauz már a második alkalommal 15 ponttal az egyik legnívósabb fővárosi helynek minősítette. Kortárs magyar menüjük a műfaj egyik legjobbja, Pesti István konyhafőnök pedig az ország talán legszebben tálaló konyhafőnöke: - Nyúlpástétom zölddió sajttal és céklalekvárral - Maracuja zselé
Bock Bisztró
A Bock disznótorost kínált
diningguide.hu
A Dining Guide díj 2008-as nyertese kétségtelenül az ország egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye. Legnagyobb szerepe ebben a konyhafőnök-tulajdonosnak, a nemrégiben szakácskönyvvel (Sok vagyok) is előrukkoló, s körúti éttermében a reggelit is bevezető, vibráló egyéniségű Bíró Lajosnak van: - Kóstoló a tegnapi vágásból (disznótoros ízelítő) - Békacomb „Toulouse-Lautrec” kacsamájjal
Chateau Visz
Stefan Gebhart filozófiája szerint egy séfnek az a feladata, hogy éljen a környék adottságaival és azt ételeivel bemutassa: - Sütőtökleves különböző textúrákban - Fűszeres kenyér libamáj mousse-szal
Costes
A Ráday utcai étterem a világszínvonalú csúcsgasztronómia hazai bástyája. A Ferran Adriánál tanult portugál Miguel Rocha Vieira konyhafőnök rövid kitérő után 2010-ben visszatért az immár Michelin-csillagos Costesbe, és a Gault Millau kalauztól is begyűjtött 17 pontot: - Marinált cékla kecskesajttal és dióval - Homár saláta, jégcsapretek escabeche wasabi majonézzel
Csalogány 26
Az első „újhullámos” éttermek között volt, ahol a konyha alárendeli magát az alapanyagnak és az évszakoknak. A minőségi ebéd műfaját is ők honosították meg. Az egyik legtehetségesebb magyar séf, Pethő Balázs kiváló érzékkel alkalmazza a csúcstechnológia vívmányait miközben megtartja a hagyományos alapokat.
Fausto’s
1994-ben, Velence, London és New York híres éttermeiben séfként eltöltött évek után Fausto Di Vora Budapest szívében megnyitotta a város egyik legnépszerűbb és legelismertebb olasz vendéglátóhelyét. A minőségi olasz konyhát reprezentáló étterem két alkalommal is elnyerte a Dining Guide díját: - Szarvasgombás rizotto mangalicapofával - Lazaccal és tengeri sügérrel töltött ravioli sütőtökkrémmel
Kistücsök
A balatonszemesi étterem az a kivétel, amelyért télen is érdemes a Balatonra utazni. Csapody Balázs tulajdonos és Jahni László séf munkája évtizedes együttmüködésen és barátságon alapul. A regionalitás és szezonalitás alapelveit szem előtt tartva haladnak a hagyományos magyar konyha megújításának útján: - Házi füstölt kolbász diós savanyú káposztával - Nyúldagadó sárgaborsó pürével
Onyx
Az Onyxban tudják, hogy a hagyományos technikák, módszerek elengedhetetlenek az innovatív gasztronómiában, és ez majd minden kreációjukon érezhető. Mivel szorosan kapcsolódik a Gerbeaud- ház cukrászatához, azon éttermek egyike, ahol a desszert is markáns, meghatározó élmény. Így a gálaestre a nemrégiben megújított Gerbeaud desszertkinálatból hoztak válogatást.
Néhány nap, s kiderül, hogy az egyenlők közül melyik az egyenlőbb, vagyis Magyarország legjobb éttermei közül, melyik érdemelte ki 2010-ben az Év Étterme címet.
A Dining Guide étteremkalauz négy esztendővel ezelőtt alapította a Magyarország Legjobb Étterme címet. A hazai vendéglátásban jelenleg legrangosabbnak tartott elismerés adományozásáról egy ínyencekből álló társadalmi zsűri dönt.