Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"836d4325-d3d0-4058-9d74-b876ea11b056","c_author":"Bedő Iván","category":"360","description":"Van, amikor kínos, van, amikor hasznos, és van, amikor veszélyes: több helyen működik sok évtizedes, elfeledettnek vélt technika. Akár az otthoni tévében is. Sorra veszünk néhány, a műszaki múzeumon kívül is életképes darabot.","shortLead":"Van, amikor kínos, van, amikor hasznos, és van, amikor veszélyes: több helyen működik sok évtizedes, elfeledettnek vélt...","id":"20250427_hvg-regi-technologiak-floppy-fax-teletext-regi-technologiak-hasznalata","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/836d4325-d3d0-4058-9d74-b876ea11b056.jpg","index":0,"item":"de556eee-3236-4595-bd40-88b50ed94584","keywords":null,"link":"/360/20250427_hvg-regi-technologiak-floppy-fax-teletext-regi-technologiak-hasznalata","timestamp":"2025. április. 27. 16:30","title":"„Ha tudod, mi az a floppy, ideje eljönnöd rákszűrésre“ – Miért használnak még mindig faxot, floppyt, teletextet?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"97f9b291-c5cf-4971-b137-50a6e989c997","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Az 5,4 másodperces 0-100-as katapultálásra képes Elroq RS-nek alaposan megkérik az árát.","shortLead":"Az 5,4 másodperces 0-100-as katapultálásra képes Elroq RS-nek alaposan megkérik az árát.","id":"20250429_bearaztak-a-valaha-keszult-legjobban-gyorsulo-skoda-elroq-rs","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/97f9b291-c5cf-4971-b137-50a6e989c997.jpg","index":0,"item":"fe0cf2fc-57fb-4bdb-9d96-39f2269044c2","keywords":null,"link":"/cegauto/20250429_bearaztak-a-valaha-keszult-legjobban-gyorsulo-skoda-elroq-rs","timestamp":"2025. április. 29. 06:41","title":"Cseh katapult: beárazták a valaha készült legjobban gyorsuló Skodát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"60b73c4a-c0ae-4989-b868-7bc279c5ef6f","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"A helyszínen készült felvételek alapján borzalmas a pusztítás. ","shortLead":"A helyszínen készült felvételek alapján borzalmas a pusztítás. ","id":"20250427_iran-kikoto-robbanas-halalos-aldozatok-foto-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/60b73c4a-c0ae-4989-b868-7bc279c5ef6f.jpg","index":0,"item":"54ebd3d6-e8f0-4b7e-a186-e38bb3806504","keywords":null,"link":"/vilag/20250427_iran-kikoto-robbanas-halalos-aldozatok-foto-video","timestamp":"2025. április. 27. 14:18","title":"Már 28 halottja és több mint ezer sérültje van a hatalmas kikötői robbanásnak Iránban – videó, fotók","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2de449f5-e540-41c8-80bf-9a91c4fc5c72","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az állatvédőknek kellett közbelépniük.","shortLead":"Az állatvédőknek kellett közbelépniük.","id":"20250427_horrornyul-husvet-sarvar-allatvedok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2de449f5-e540-41c8-80bf-9a91c4fc5c72.jpg","index":0,"item":"c7249367-ad14-4c01-b567-3e163ae9515a","keywords":null,"link":"/elet/20250427_horrornyul-husvet-sarvar-allatvedok","timestamp":"2025. április. 27. 20:43","title":"Horrorisztikus körülmények között tartottak egy húsvétra kapott nyuszit Sárváron","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f2866b0c-1e2f-454d-a006-e0193a9a5d78","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Az Országgyűlés keddi szavazásaival folytatódik a törvénymódosítási dömping.","shortLead":"Az Országgyűlés keddi szavazásaival folytatódik a törvénymódosítási dömping.","id":"20250429_Folytatodik-a-torvenyhozasi-domping-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f2866b0c-1e2f-454d-a006-e0193a9a5d78.jpg","index":0,"item":"f5447efe-d4c1-4960-88af-6b29dbfc11b4","keywords":null,"link":"/itthon/20250429_Folytatodik-a-torvenyhozasi-domping-ebx","timestamp":"2025. április. 29. 11:10","title":"Megszavazták: nem vehetnek több energiaitalt a 18 év alattiak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"96a2d960-019a-4cc2-b825-9052d260f7df","c_author":"hvg.hu","category":"kkv","description":"Négynapos hosszú hétvége vár ránk.","shortLead":"Négynapos hosszú hétvége vár ránk.","id":"20250429_Igy-lesznek-nyitva-a-boltok-a-majus-1-jei-hosszu-hetvegen","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/96a2d960-019a-4cc2-b825-9052d260f7df.jpg","index":0,"item":"82b1742e-cae5-47fc-ac71-6dc292d2e304","keywords":null,"link":"/kkv/20250429_Igy-lesznek-nyitva-a-boltok-a-majus-1-jei-hosszu-hetvegen","timestamp":"2025. április. 29. 11:19","title":"Így lesznek nyitva a boltok és gyógyszertárak a május 1-jei hosszú hétvégén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5a0711ec-5941-4736-982e-5847327fe379","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"Kristi Noem szerint a tolvaj egy külföldi bűnöző volt, aki évek óta illegálisan tartózkodik az Egyesült Államokban.","shortLead":"Kristi Noem szerint a tolvaj egy külföldi bűnöző volt, aki évek óta illegálisan tartózkodik az Egyesült Államokban.","id":"20250428_tolvaj-amerikai-belbiztonsagi-miniszter-taska-kristi-noem","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5a0711ec-5941-4736-982e-5847327fe379.jpg","index":0,"item":"f11750fd-1574-43c9-b88a-94f75d6abf1e","keywords":null,"link":"/vilag/20250428_tolvaj-amerikai-belbiztonsagi-miniszter-taska-kristi-noem","timestamp":"2025. április. 28. 10:40","title":"Elkapták a tolvajt, aki ellopta az amerikai belbiztonsági miniszter táskáját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"613d7d98-4219-4dd4-bda9-86c1d2ead82a","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az ülésen 19 előterjesztés vitáját folytatják le.","shortLead":"Az ülésen 19 előterjesztés vitáját folytatják le.","id":"20250428_A-Kover-Laszlo-altal-kiszabott-buntetesekrol-is-szavaz-a-parlament","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/613d7d98-4219-4dd4-bda9-86c1d2ead82a.jpg","index":0,"item":"61bb4ee3-b5e4-445e-81ce-7431e076d1c5","keywords":null,"link":"/itthon/20250428_A-Kover-Laszlo-altal-kiszabott-buntetesekrol-is-szavaz-a-parlament","timestamp":"2025. április. 28. 08:25","title":"A Kövér László által kiszabott büntetésekről szavaz a parlament","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Azoknak, akik ismerik a hazai csúszgasztronómia szereplőit, nem okozott különösebb meglepetést a Dining Guide díjkiosztó gálán Wiszkidenszky András, zsürielnők bejelentése.
A Dining Guide étteremkalauz 2010-ben már hatodik alkalommal hirdette meg az Év Étterme címért zajló versenyt. A 60 tagú, közéleti - társadalmi személyiségekből, gasztronómiai újságírókból és gasztrobloggerekből álló zsűri először tízre szűkítette a díjra esélyes éttermek listáját, majd a múlt év végéig tartó, többszöri tesztelése után hozta meg döntését.
Középen a Chaeau Visz séfje, Stephan Gebhardt
diningguide.hu
A címet ezúttal a Chateau Visz nyerte el – jelentette be január 20-án este a Mariott szállóban tartott díjkiosztó gálán Wiszkidenszky András, a zsűri elnöke. A Balatonlellétől néhány kilométerre található,egykori Jankovich vadászkastélyból néhány éve kialakított exkluzív kastélyszálló étterme már 2009-ben is csúcsközelben volt. Ekkor még a nagytekintélyű, széles nemzetközi ismertségnek örvendő Erik Schröter vitte a konyhát. Helyét tavaly a korábbi séfhelyettes, Stefan Gebhardt vette át, aki másképp és más alapanyagokat használ, mint mentora, de a kiindulási alap hasonló. Csakúgy, mint elődje, ő is a regionalitást tartja a legfontosabbnak, ám konyháján gyakoriak az ázsiai alapanyagok, ízek.” A magyar konyha fűszeres, erőteljes ízű, de a fűszerezés néha nagyon nehéz. Az ázsiai fűszerezéssel is hasonlóan intenzív ízeket lehet elérni, könnyebb formában” – vallja.
2010-ben a Dining Guide a top éttermek séfjeit is megszavaztatta, hogy kiderüljön, a szakma melyik hazai éttermet tartja legtöbbre. A séfek díjazottja a Gerbeaud ház – éppen ezekben a napokban átalakitás alatt álló - Onyx étterme lett. A házban több konyha müködik,amelyeket vezetőként Szulló Szabina irányít. Helyettesei az adott részlegekért felelősek, de a szakácsok munkáját ő fogja össze, és ő biztosítja a szükséges kereteket (menük összeállítása, alapanyagok, stb.) is. Az Onyxban séfhelyettesként a Hagyomány és Evolúció versenygyőztese, a 2010-es Alexandra étteremkalauz által a Magyar Gasztronómia Remélysége díjjal jutalmazott Széll Tamás segíti munkáját.
A Baldaszti's debütáló csapata
diningguide.hu
A Diningguide.hu gasztroportál szerkesztősége egy további különdíjat is kiosztott. A kortárs magyar ételsoraival brillírozó Pesti István, a Babel Delicate étterem séfje vette át a díjat a hazai csúcsgasztronómiában egyedülálló, tradícionális magyar ételeket megújító degusztációs menüiért.
„Nem vagyok az a típus, aki leül, és kapásból papírra vet húsz olyan ételt, amit bármikor felszolgálhatunk, olyan jó. Hosszú hónapok, millió információ, rengeteg átnyálazott oldal, gondolkozás – ennek az eredménye egy étlap. Ötletekért, inspirációért nyúlunk egy-egy folyóirathoz, külföldi étteremhez, séfhez, majd ezt próbáljuk meg a hazai környezetre adaptálni” – nyilatkozta korábban a séf.
Előtérben a háttér
A gála alkalmából nem akármilyen partnerek sorakoztak fel a top-éttermek mellett, hogy ízelítőt adjanak a meghívott vendégeknek kínálatukból, bemutatva, mennyire színes és egyre nívósabb a hazai gasztronómiai paletta. Igen nagy érdeklődést váltott ki az ezúttal mindössze másodjára a nyilvánosság elé lépő, a közeli hetekben üzletnyitással debütáló Baldaszti’s exklúzív gasztronómiai vállalkozás Origine Gourmet Ibérico sonkakóstolója és különleges Thiercelin fűszerbemutatója. A Granditalia a népszerű Giuseppe celebrálásában különleges balzsameceteket, olajokat, olívabogyókat vonultatott fel. Nem hiányozhattak az estről Sándor Tamás bükki kézműves sajtjai, Márton és Lányai nemes párlatai, az Auguszt és a Zazzi süteményei, a Bortársaság és a Freixenet bor-és pezsgőválogatása, no meg a Nespresso széles kávékínálatával.
A 2004–ben alapított Dining Guide díj névadó szponzora 2010-ben a Gösser Bock lett, így a név is Gösser Bock - Dining Guide-ra módosult. Ezzel együtt járt, hogy meghirdették a legjobb sörrel készülő ételek receptpályázatát is. A beküldött recepteket a DiningGuide.hu Sörmustra rovatában is folyamatosan közölték,így a felkért gasztroblogger bírálók mellett a közönség is szavazhatott. A gasztrobloggerekből álló zsűri Tóth Attila receptjét találta legjobnak. A különösen ötletes sörrel „töltött” kacsamellet Horasz (a Horasz konyháját jegyző, a HVG Golden Blog versenyeinek gasztro kategóriájából is jól ismert blogger) készítette el a gálán. A közönségdíjas recept szerzője Cseh Róbert, akit értékes ajándékokkal jutalmaztak a verseny kiírói.
A receptversennyel párhuzamosan zajlott a TOP10 étterem vetélkedése a legjobb sörös étel díjáért. A magyar gasztronómia zászlóshajói összemérték szaktudásukat és kreativitásukat az eleddig a csúcsgasztronómiában némileg mellőzött sör tekintetében. A különdíjat a Dining Guide társadalmi zsűrije az Alabárdos étteremnek ítélte: a nyúlgerinc barnasör mástásban a gála közönségét is meggyőzte. Az Alabárdos étterem csapata ausztriai gasztrotúrán vehet részt a Gösser Bock jóvoltából.
[[ Oldaltörés (2010. TOP10 étterme és a gálán kínált kóstolófogások ) ]]
Alabárdos
Az Alabárdost ugyan tavaly különdíjjal jutalmazta a Dining Guide, a Budai Vár legjobb étterme azonban most szerepelt először a Top10 között. Bicsár Attila séf és tehetséges fiatalokból álló csapata a következő fogásokat kínálta: - Pásztortarhonya - Kacsa részletek lencsével - Nyúlgerinc barnasör mártásban
Aranyszarvas
A tabáni étterem is új a listán. A hagyomány és evolúció jegyében kialakított bisztrókonyhájának alapjait Mogyorósi Zoltán vetette meg, akitől Fekete Antónió vette át a stafétabotot a múlt év során: - Natur és szarvasgomba ízesítésű kacsamáj krém házi sütésű kenyérrel - Csokoládé (70 százalék) vajkaramell öntettel
Babel Delicate
A Váci utcai éttermet a tekintélyes Gault Millau kalauz már a második alkalommal 15 ponttal az egyik legnívósabb fővárosi helynek minősítette. Kortárs magyar menüjük a műfaj egyik legjobbja, Pesti István konyhafőnök pedig az ország talán legszebben tálaló konyhafőnöke: - Nyúlpástétom zölddió sajttal és céklalekvárral - Maracuja zselé
Bock Bisztró
A Bock disznótorost kínált
diningguide.hu
A Dining Guide díj 2008-as nyertese kétségtelenül az ország egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye. Legnagyobb szerepe ebben a konyhafőnök-tulajdonosnak, a nemrégiben szakácskönyvvel (Sok vagyok) is előrukkoló, s körúti éttermében a reggelit is bevezető, vibráló egyéniségű Bíró Lajosnak van: - Kóstoló a tegnapi vágásból (disznótoros ízelítő) - Békacomb „Toulouse-Lautrec” kacsamájjal
Chateau Visz
Stefan Gebhart filozófiája szerint egy séfnek az a feladata, hogy éljen a környék adottságaival és azt ételeivel bemutassa: - Sütőtökleves különböző textúrákban - Fűszeres kenyér libamáj mousse-szal
Costes
A Ráday utcai étterem a világszínvonalú csúcsgasztronómia hazai bástyája. A Ferran Adriánál tanult portugál Miguel Rocha Vieira konyhafőnök rövid kitérő után 2010-ben visszatért az immár Michelin-csillagos Costesbe, és a Gault Millau kalauztól is begyűjtött 17 pontot: - Marinált cékla kecskesajttal és dióval - Homár saláta, jégcsapretek escabeche wasabi majonézzel
Csalogány 26
Az első „újhullámos” éttermek között volt, ahol a konyha alárendeli magát az alapanyagnak és az évszakoknak. A minőségi ebéd műfaját is ők honosították meg. Az egyik legtehetségesebb magyar séf, Pethő Balázs kiváló érzékkel alkalmazza a csúcstechnológia vívmányait miközben megtartja a hagyományos alapokat.
Fausto’s
1994-ben, Velence, London és New York híres éttermeiben séfként eltöltött évek után Fausto Di Vora Budapest szívében megnyitotta a város egyik legnépszerűbb és legelismertebb olasz vendéglátóhelyét. A minőségi olasz konyhát reprezentáló étterem két alkalommal is elnyerte a Dining Guide díját: - Szarvasgombás rizotto mangalicapofával - Lazaccal és tengeri sügérrel töltött ravioli sütőtökkrémmel
Kistücsök
A balatonszemesi étterem az a kivétel, amelyért télen is érdemes a Balatonra utazni. Csapody Balázs tulajdonos és Jahni László séf munkája évtizedes együttmüködésen és barátságon alapul. A regionalitás és szezonalitás alapelveit szem előtt tartva haladnak a hagyományos magyar konyha megújításának útján: - Házi füstölt kolbász diós savanyú káposztával - Nyúldagadó sárgaborsó pürével
Onyx
Az Onyxban tudják, hogy a hagyományos technikák, módszerek elengedhetetlenek az innovatív gasztronómiában, és ez majd minden kreációjukon érezhető. Mivel szorosan kapcsolódik a Gerbeaud- ház cukrászatához, azon éttermek egyike, ahol a desszert is markáns, meghatározó élmény. Így a gálaestre a nemrégiben megújított Gerbeaud desszertkinálatból hoztak válogatást.
Néhány nap, s kiderül, hogy az egyenlők közül melyik az egyenlőbb, vagyis Magyarország legjobb éttermei közül, melyik érdemelte ki 2010-ben az Év Étterme címet.
A Dining Guide étteremkalauz négy esztendővel ezelőtt alapította a Magyarország Legjobb Étterme címet. A hazai vendéglátásban jelenleg legrangosabbnak tartott elismerés adományozásáról egy ínyencekből álló társadalmi zsűri dönt.