Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"23e99c3a-6166-4087-a366-3eefb640c8f2","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Most boldogok a világ legnagyobb önkényurai, mivel az elnök visszatért a Fehér Házba, és örömüket büszkén szét is kürtöli – írja az amerikai hírmagazin Trump-fogadó különszámában Fred Kaplan.","shortLead":"Most boldogok a világ legnagyobb önkényurai, mivel az elnök visszatért a Fehér Házba, és örömüket büszkén szét is...","id":"20250122_Slate-Trump-Putyin-zsarnokok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/23e99c3a-6166-4087-a366-3eefb640c8f2.jpg","index":0,"item":"10ca6e0c-a3d6-4a19-978a-bceeb53b7dde","keywords":null,"link":"/360/20250122_Slate-Trump-Putyin-zsarnokok","timestamp":"2025. január. 22. 06:50","title":"Slate-elemzés: Trump alapvetően félreérti Putyint és a többi zsarnokot, és azok ezzel nagyon is tisztában vannak ","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"af866f2c-894b-48f2-a1d4-fbf190ecaf4f","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, és ha ez így, ebben a formában nem is feltétlenül állja meg a helyét, nem biztos, hogy zöldségeket beszél, aki a növényi étrend mellett érvel. Egy friss kutatás ugyanis úgy találta, hogy ez az étrend jelentősen javíthatja a bélrendszer egészségét.","shortLead":"Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, és ha ez így, ebben a formában nem is feltétlenül állja meg a helyét, nem...","id":"20250121_novenyi-etrend-egeszseg-belmikrobiom-vizsgalat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/af866f2c-894b-48f2-a1d4-fbf190ecaf4f.jpg","index":0,"item":"d6da2127-ea30-4a08-b997-21a62411c6a5","keywords":null,"link":"/tudomany/20250121_novenyi-etrend-egeszseg-belmikrobiom-vizsgalat","timestamp":"2025. január. 21. 19:03","title":"21 000 ember vizsgálatából kiderült: egészségesebb, aki húsmentesen étkezik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1891d1f1-2919-4424-b724-b90abe451560","c_author":"MTI/hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Raúl Mulino leszögezte, a Panama-csatorna Panamáé, és az is marad.","shortLead":"Raúl Mulino leszögezte, a Panama-csatorna Panamáé, és az is marad.","id":"20250121_panama-csatorna-raul-mulino-donald-trump","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1891d1f1-2919-4424-b724-b90abe451560.jpg","index":0,"item":"eeb705ee-8789-4799-b303-2095253d321f","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250121_panama-csatorna-raul-mulino-donald-trump","timestamp":"2025. január. 21. 09:56","title":"Kezdődik: „Teljes mértékben vissza kell utasítanom Donald Trump kijelentéseit”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"af6d44a3-1de1-46f5-a2a3-f9481e651371","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"itthon","description":"A nő felkutatta a netes partnereit, majd megzsarolta őket azzal, hogy elárulja a családjuknak, mivel töltik a szabadidejüket. A többség fizetett.","shortLead":"A nő felkutatta a netes partnereit, majd megzsarolta őket azzal, hogy elárulja a családjuknak, mivel töltik...","id":"20250122_netes-porno-zsarolas-internetes-prostitualt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/af6d44a3-1de1-46f5-a2a3-f9481e651371.jpg","index":0,"item":"fa46d5b9-8364-4f4e-a923-0116562402c0","keywords":null,"link":"/itthon/20250122_netes-porno-zsarolas-internetes-prostitualt","timestamp":"2025. január. 22. 11:49","title":"Ezért veszélyes a netes szexchat: a kuncsaftjait zsarolta egy gyöngyösi internetes prostituált","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"405eaed8-264e-4d4b-97b7-cdbba2a2804a","c_author":"hvg.hu","category":"kkv","description":"A légitársaság szerint az utasok leghatékonyabban a cég honlapján vagy mobilalkalmazásán keresztül intézhetik ügyeiket.","shortLead":"A légitársaság szerint az utasok leghatékonyabban a cég honlapján vagy mobilalkalmazásán keresztül intézhetik ügyeiket.","id":"20250121_wizzair-ugyfelszolgalat-emelt-dijas-telefonszam","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/405eaed8-264e-4d4b-97b7-cdbba2a2804a.jpg","index":0,"item":"3a01276d-af7a-48b1-b801-4c25d16fdc6f","keywords":null,"link":"/kkv/20250121_wizzair-ugyfelszolgalat-emelt-dijas-telefonszam","timestamp":"2025. január. 21. 10:36","title":"A Wizz Air megszünteti az emelt díjas telefonszámát és bővíti az ügyfélszolgálati lehetőségeket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0522fa81-85e7-4a55-b624-7d2b3de48f23","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Valótlan tartalmú vényekkel kiváltott gyógyszerekkel üzleteltek. ","shortLead":"Valótlan tartalmú vényekkel kiváltott gyógyszerekkel üzleteltek. ","id":"20250122_Gyogyszerhamisito-halozatot-szamolt-fel-a-rendorseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0522fa81-85e7-4a55-b624-7d2b3de48f23.jpg","index":0,"item":"6fdebb76-03ae-47c1-9b76-260529805320","keywords":null,"link":"/itthon/20250122_Gyogyszerhamisito-halozatot-szamolt-fel-a-rendorseg","timestamp":"2025. január. 22. 08:42","title":"Lezárult a nyomozás a gyógyszerhamisító hálózat ügyében, tizenkét gyanúsítottat azonosítottak és hallgattak ki a rendőrök","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"de3babce-eb20-43f8-adf8-342adb421166","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Az előlegről nem kapott bizonylatot, ezért a tű alá feküdt.","shortLead":"Az előlegről nem kapott bizonylatot, ezért a tű alá feküdt.","id":"20250121_nav-bizonylat-tetovalas-szalon","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/de3babce-eb20-43f8-adf8-342adb421166.jpg","index":0,"item":"b600f7ca-8fbd-4ae4-8db9-f4bc1357094a","keywords":null,"link":"/kkv/20250121_nav-bizonylat-tetovalas-szalon","timestamp":"2025. január. 21. 10:16","title":"Kitetováltatta magát egy NAV-ellenőr, hogy ellenőrizze, ad-e számlát a szalon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d7d52499-304f-4012-a63b-2b2fd743791e","c_author":"Domány András","category":"vilag","description":"Donald Tusk szerint nem tudni, mennyire fogja sújtani az amerikai elnök migránsellenes politikája a lengyeleket, de fel kell készülni a deportálásokra.","shortLead":"Donald Tusk szerint nem tudni, mennyire fogja sújtani az amerikai elnök migránsellenes politikája a lengyeleket, de fel...","id":"20250121_donald-tusk-trump-elnok-lengyel-migrans","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d7d52499-304f-4012-a63b-2b2fd743791e.jpg","index":0,"item":"b53d3e7d-1666-45c4-aecb-3384a6fcfb53","keywords":null,"link":"/vilag/20250121_donald-tusk-trump-elnok-lengyel-migrans","timestamp":"2025. január. 21. 20:13","title":"A lengyel kormány hazavárja a Trump elnök által várhatóan deportálandó lengyeleket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Először is tisztázzuk, hogy az égetett tészta nem azonos azzal a holmival, amit szénné égettünk a sütőben. Viszont tűzbe hozhatjuk vele a sütemény fanokat.
Az alap klasszikusokat, a képviselőfánkot és a profiterolt mindenki ismeri. Ezeknek és rokonaiknak az elkészítése sokkal könnyebb és olcsóbb annál, mint gondolnánk, amikor jó pénzeket perkálunk értük valamelyik menő kávéházban, cukrászdában.
A tészta elnevezése onnan ered, hogy a hozzávalókat forráspontig hevítjük, majd pár percig intenzíven keverjük. Innentől már formázható, majd süthető tésztát kapunk. Kezdőknek pepecselősnek tűnhetnek az elkészítés további fázisai, a látszat azonban csal,hamar felsőbb osztályba léphetnek tudományukkal. Haladók csípőből átállhatnak a gyártásra. Ráadásul az égetett tészták sütés után nagyon jól viselik a fagyasztást. Bespájzolhatjuk őket, csak töltés előtt szobahőmérsékleten fel kell engedni, vagy a meleg sütőben pár perc alatt átmelegíteni.
Tegyünk egy próbát, érdemes. Már amennyiben nem bánjuk, ha viharos gyorsasággal tünteti majd el a hálás közönség produktumainkat. Az alábbi recepteknél mindegyik édes tészta egyazon alapreceptből indul – ennek alapján a megszokott képviselő fánkot vagy profiterolt is meg tudjuk csinálni –, csak a formázásuk és töltelékük különbözik egymástól.
Sajtos fánk
Hozzávalók 35-40 db fánkocskához
3 dl tej 80 g vaj 1 kiskanál só 150 g liszt 150 g reszelt sajt 3 tojás
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tejet forraljuk fel a vajjal és a sóval. Amikor felforrt, öntsük hozzá a lisztet, és keverjük simára, míg a tészta leválik az edény faláról, összeáll, és gombóccá kezd formálódni a fakanálon (kb. 3-4 perc). Vegyük le a tűzről, és hagyjuk 2 percig hűlni. A tojásokat a reszelt sajttal keverjük össze, majd adjuk kisebb adagokban a tésztához. Minden egyes adag tojásos sajt hozzáadása után alaposan keverjük össze.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztassuk a két kávéskanál segítségével formázott gombócokat. Ügyeljünk a megfelelő távolságra, mert sülés közben duplájára nőnek a puffancsok. Süssük 20-25 percig, míg arany barnára pirulnak. Azon frissiben, melegen tálaljuk.
Chouquettes (cukorral szórt fánk)
A chouquette (sukett), apró, töltelék nélküli képviselőfánk vagy profiterol, cukorral és díszítő- vagy jégcukorral megszórva. Franciaország elfeledett retro édessége, mely manapság ismét kezd nagy népszerűségnek örvendeni.
Hozzávalók 25-30 darabhoz
1,25 dl tej 1,25 dl víz 1 csipet só 2 ek. cukor 100 g vaj 140 g liszt 3 db tojás Díszítéshez: 1 db tojássárgája 1 evőkanál kristálycukor+ még egy kevés jégcukor (vagy kockacukor nagyobb darabokra törve)
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tejet és a vizet a vajjal, a két evőkanál cukorral és a csipet sóval forraljuk fel. Amikor felforrt, öntsük hozzá a lisztet, és keverjük simára, míg a tészta leválik az edény faláról, összeáll és gombóccá kezd formálódni a fakanálon (kb. 3-4 perc). Vegyük le a tűzről, és hagyjuk két percig hűlni. A tojásokat egyenként keverjük a tésztához.
A tésztát kanalazzuk egy nyomózsákba (1 cm átmérőjű, sima nyomócsővel) vagy egy mélyhűtő zacskóba, amelynek egyik sarkát levágtuk, hogy egy kb. 1 cm átmérőjű lyukat kapjunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe formázzunk, egymástól kényelmes távolságra 2 cm átmérőjű halmocskákat. A tojássárgáját keverjük össze egy evőkanál cukorral, és ecsettel kenjük meg a tésztakupacok felületét, majd szórjuk mindegyikre fél mokkáskanál kristálycukrot. Végül jégcukorral vagy az apróbb darabokra tört kockacukorral hintjük meg. Süssük 20-25 percen keresztül, míg arany barnára sül. Frissen tálaljuk.
Falatnyi Paris-Brest
A Paris-Brest általában egy torta nagyságú, égetett tésztából készült sütemény, mandulával megszórva és vajas pralinékrémmel töltve. Először az 1800-as évek végén nagyon népszerű Parizs-Brest-Párizs bicikliverseny tiszteletére készítették. A tortakarika formája a biciklikereket jelképezi. Bár ma már a versenyt nem rendezik meg, a sütemény maradt: minden francia cukrászdában kapható. Mi most egy kicsinyített, grillázs változatot ajánlunk.
Hozzávalók 6 fő részére
Tésztához
1,25 dl tej 1,25 dl víz 1 csipet só 2 evőkanál cukor 100 g vaj 140 g liszt 3 db tojás Tetejére: 1 tojás 1 ek. mogyoró, durvára törve 1 ek. mandula, durvára törve 2 ek. porcukor
Grillázshoz
75 g cukor 25 g tört, pirított mogyoró 3-4 ek. tejszín
Töltelékhez
50 g porcukor 100 g puha vaj 250 g mascarpone 1 adag grillázs (vagy helyette 100 g praliné) 0,1 dl tejszínhab
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tejet és a vizet a vajjal, a két evőkanál cukorral és a csipet sóval forraljuk fel. Amikor felforrt, öntsük hozzá a lisztet, és keverjük simára, míg a tészta leválik az edény faláról, összeáll, és gombóccá kezd formálódni a fakanálon (kb. 3-4 perc). Vegyük le a tűzről, és hagyjuk két percig hűlni.
A tojásokat egyenként keverjük a tésztához. A tésztát kanalazzuk egy nyomózsákba (1 cm átmérőjű, csillag alakú nyomócsővel) vagy egy mélyhűtő- vagy uzsonnazacskóba, melynek egyik sarkát vágjuk le, hogy egy kb. 1,5 cm átmérőjű lyukat kapjunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe formázzuk, egymástól kényelmes távolságra 10 cm átmérőjű karikákat.
A karikák felületét kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg a cukorral meg a tört mandula és mogyoró keverékével. Süssük 30-40 percen keresztül, míg szép arany barna színt kap. Közben készítsük el a grillázst. A cukrot olvasszuk meg egy evőkanál vízben és karamellizáljuk. Ne kevergessük. A durvára tört mogyorót száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd adjuk a karamellhez. Hagyjuk kicsit hűlni, és keverjük hozzá a tejszínt. Egy jól keverhető, sűrű krémet kell kapnunk. A cukrot a vajjal keverjük habossá, adjuk hozzá a tejszínhabot, a mascarponét és a már kihűlt grillázs krémet. A megsült és kihűlt tészta karikákat vágjuk félbe, és töltsük meg bőségesen a krémmel.