Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"8067c870-5825-4a59-ade6-180c593c4ae6","c_author":"Köves Gábor","category":"kultura","description":"Jó hír, hogy egzisztenciális válságában Nicolas Cage majdnem patkányt eszik, és ezzel A szörfösnek biztos helye van az igazán őrült Cage-filmek között. Kritika.","shortLead":"Jó hír, hogy egzisztenciális válságában Nicolas Cage majdnem patkányt eszik, és ezzel A szörfösnek biztos helye van...","id":"20250515_nicolas-cage-a-szorfos-kritika-patkanyeves","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8067c870-5825-4a59-ade6-180c593c4ae6.jpg","index":0,"item":"2cc10081-ed8c-49fd-aec4-67dfe2fec706","keywords":null,"link":"/kultura/20250515_nicolas-cage-a-szorfos-kritika-patkanyeves","timestamp":"2025. május. 15. 19:19","title":"Egyél patkányt! – A szörfösben Nicolas Cage újfent becsavarodik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"883ef68a-44ea-4595-9b28-cbb1858f9c18","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Az átláthatósági törvényt elemzi a francia lap az EU szempontjából nézve.","shortLead":"Az átláthatósági törvényt elemzi a francia lap az EU szempontjából nézve.","id":"20250515_Le-Monde-lapszemle-atlathatosagi-torveny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/883ef68a-44ea-4595-9b28-cbb1858f9c18.jpg","index":0,"item":"46d0dc67-828f-4679-8373-b2c318d3eba8","keywords":null,"link":"/360/20250515_Le-Monde-lapszemle-atlathatosagi-torveny","timestamp":"2025. május. 15. 07:30","title":"Le Monde: Orbán ismét bemutatott Brüsszelnek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6873da3b-f8bf-4eb5-869a-fa3855006390","c_author":"hvg.hu","category":"sport","description":"A sofőrt veszélyes vezetés és személyi sérülés okozásának gyanúja miatt letartóztatták, bár a katalán elnök kizárta a szándékosság lehetőségét.","shortLead":"A sofőrt veszélyes vezetés és személyi sérülés okozásának gyanúja miatt letartóztatták, bár a katalán elnök kizárta...","id":"20250516_A-tomegbe-hajtott-egy-autos-az-Espanol-Barcelona-meccs-elott-tobben-megserultek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6873da3b-f8bf-4eb5-869a-fa3855006390.jpg","index":0,"item":"44ea6f47-4f26-40e1-a845-140bd9e7b062","keywords":null,"link":"/sport/20250516_A-tomegbe-hajtott-egy-autos-az-Espanol-Barcelona-meccs-elott-tobben-megserultek","timestamp":"2025. május. 16. 06:50","title":"A tömegbe hajtott egy autós az Espanyol–Barcelona-meccs előtt, többen megsérültek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4bd2b799-a10d-483c-8b99-f5adb1ea6a76","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Már teszteli a Google a megújult keresőoldalt, ahol a mesterséges intelligencia is kiemelt helyre kerül – lehet, hogy ezzel nyugdíjazva egy ikonikus gombot is.","shortLead":"Már teszteli a Google a megújult keresőoldalt, ahol a mesterséges intelligencia is kiemelt helyre kerül – lehet...","id":"20250514_google-kereso-mesterseges-intelligencia-mod-uj-gomb-valtoztatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4bd2b799-a10d-483c-8b99-f5adb1ea6a76.jpg","index":0,"item":"bab9d3a0-941e-4f96-9384-931b13ab7f06","keywords":null,"link":"/tudomany/20250514_google-kereso-mesterseges-intelligencia-mod-uj-gomb-valtoztatas","timestamp":"2025. május. 14. 11:03","title":"Megváltozhat a Google kereső – egy ismert gomb is búcsúzhat több évtized után","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"20a2f0b1-e301-4afa-9c0d-47c40a2c2b99","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Egy előzetes jelentés szerint a hajó „rosszkor volt rossz helyen”, a legénység hiába tett meg minden tőle telhetőt, a Bayesian az időjárásnak nem tudott ellenállni.","shortLead":"Egy előzetes jelentés szerint a hajó „rosszkor volt rossz helyen”, a legénység hiába tett meg minden tőle telhetőt...","id":"20250515_Masodpercek-alatt-sullyedhetett-el-Mike-Lynch-luxusjachtja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/20a2f0b1-e301-4afa-9c0d-47c40a2c2b99.jpg","index":0,"item":"f38b568c-cfb6-452b-aa97-d84476f37985","keywords":null,"link":"/vilag/20250515_Masodpercek-alatt-sullyedhetett-el-Mike-Lynch-luxusjachtja","timestamp":"2025. május. 15. 05:28","title":"Másodpercek alatt süllyedhetett el Mike Lynch luxusjachtja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ccb0db02-4035-4fbc-9f77-c6253717e280","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Az államfő elismerését fejezte ki a legfőbb ügyész munkájáért.","shortLead":"Az államfő elismerését fejezte ki a legfőbb ügyész munkájáért.","id":"20250514_polt-peter-atadta-lemondasat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ccb0db02-4035-4fbc-9f77-c6253717e280.jpg","index":0,"item":"4e958222-d2b3-4ab3-948d-f48d33f12fbf","keywords":null,"link":"/itthon/20250514_polt-peter-atadta-lemondasat","timestamp":"2025. május. 14. 18:28","title":"Polt Péter átadta lemondását Sulyok Tamásnak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5e8cd322-5235-4d20-a1f5-28f37dca5d77","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A nyíllal átfúrt lángoló szív az Ágoston-rend emblémája. ","shortLead":"A nyíllal átfúrt lángoló szív az Ágoston-rend emblémája. ","id":"20250515_xiv-leo-papa-cimer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5e8cd322-5235-4d20-a1f5-28f37dca5d77.jpg","index":0,"item":"49e08393-bf85-45b8-84b6-55aa8322a609","keywords":null,"link":"/itthon/20250515_xiv-leo-papa-cimer","timestamp":"2025. május. 15. 11:46","title":"Az új pápa címerében egy könyvre helyezett lángoló szív látható, amelyet nyíl szúr át","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"44d7294a-796a-43e2-9070-6d2a0bc16f5a","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A kedden megnyílt fesztivál szervezői frissítették a dress code-ot.","shortLead":"A kedden megnyílt fesztivál szervezői frissítették a dress code-ot.","id":"20250514_Cannes-ban-megtiltottak-a-meztelenkedest","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/44d7294a-796a-43e2-9070-6d2a0bc16f5a.jpg","index":0,"item":"51335eea-1632-49b3-bcc8-8fd6799025cf","keywords":null,"link":"/elet/20250514_Cannes-ban-megtiltottak-a-meztelenkedest","timestamp":"2025. május. 14. 12:36","title":"Cannes-ban megtiltották a meztelenkedést","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Először is tisztázzuk, hogy az égetett tészta nem azonos azzal a holmival, amit szénné égettünk a sütőben. Viszont tűzbe hozhatjuk vele a sütemény fanokat.
Az alap klasszikusokat, a képviselőfánkot és a profiterolt mindenki ismeri. Ezeknek és rokonaiknak az elkészítése sokkal könnyebb és olcsóbb annál, mint gondolnánk, amikor jó pénzeket perkálunk értük valamelyik menő kávéházban, cukrászdában.
A tészta elnevezése onnan ered, hogy a hozzávalókat forráspontig hevítjük, majd pár percig intenzíven keverjük. Innentől már formázható, majd süthető tésztát kapunk. Kezdőknek pepecselősnek tűnhetnek az elkészítés további fázisai, a látszat azonban csal,hamar felsőbb osztályba léphetnek tudományukkal. Haladók csípőből átállhatnak a gyártásra. Ráadásul az égetett tészták sütés után nagyon jól viselik a fagyasztást. Bespájzolhatjuk őket, csak töltés előtt szobahőmérsékleten fel kell engedni, vagy a meleg sütőben pár perc alatt átmelegíteni.
Tegyünk egy próbát, érdemes. Már amennyiben nem bánjuk, ha viharos gyorsasággal tünteti majd el a hálás közönség produktumainkat. Az alábbi recepteknél mindegyik édes tészta egyazon alapreceptből indul – ennek alapján a megszokott képviselő fánkot vagy profiterolt is meg tudjuk csinálni –, csak a formázásuk és töltelékük különbözik egymástól.
Sajtos fánk
Hozzávalók 35-40 db fánkocskához
3 dl tej 80 g vaj 1 kiskanál só 150 g liszt 150 g reszelt sajt 3 tojás
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tejet forraljuk fel a vajjal és a sóval. Amikor felforrt, öntsük hozzá a lisztet, és keverjük simára, míg a tészta leválik az edény faláról, összeáll, és gombóccá kezd formálódni a fakanálon (kb. 3-4 perc). Vegyük le a tűzről, és hagyjuk 2 percig hűlni. A tojásokat a reszelt sajttal keverjük össze, majd adjuk kisebb adagokban a tésztához. Minden egyes adag tojásos sajt hozzáadása után alaposan keverjük össze.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztassuk a két kávéskanál segítségével formázott gombócokat. Ügyeljünk a megfelelő távolságra, mert sülés közben duplájára nőnek a puffancsok. Süssük 20-25 percig, míg arany barnára pirulnak. Azon frissiben, melegen tálaljuk.
Chouquettes (cukorral szórt fánk)
A chouquette (sukett), apró, töltelék nélküli képviselőfánk vagy profiterol, cukorral és díszítő- vagy jégcukorral megszórva. Franciaország elfeledett retro édessége, mely manapság ismét kezd nagy népszerűségnek örvendeni.
Hozzávalók 25-30 darabhoz
1,25 dl tej 1,25 dl víz 1 csipet só 2 ek. cukor 100 g vaj 140 g liszt 3 db tojás Díszítéshez: 1 db tojássárgája 1 evőkanál kristálycukor+ még egy kevés jégcukor (vagy kockacukor nagyobb darabokra törve)
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tejet és a vizet a vajjal, a két evőkanál cukorral és a csipet sóval forraljuk fel. Amikor felforrt, öntsük hozzá a lisztet, és keverjük simára, míg a tészta leválik az edény faláról, összeáll és gombóccá kezd formálódni a fakanálon (kb. 3-4 perc). Vegyük le a tűzről, és hagyjuk két percig hűlni. A tojásokat egyenként keverjük a tésztához.
A tésztát kanalazzuk egy nyomózsákba (1 cm átmérőjű, sima nyomócsővel) vagy egy mélyhűtő zacskóba, amelynek egyik sarkát levágtuk, hogy egy kb. 1 cm átmérőjű lyukat kapjunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe formázzunk, egymástól kényelmes távolságra 2 cm átmérőjű halmocskákat. A tojássárgáját keverjük össze egy evőkanál cukorral, és ecsettel kenjük meg a tésztakupacok felületét, majd szórjuk mindegyikre fél mokkáskanál kristálycukrot. Végül jégcukorral vagy az apróbb darabokra tört kockacukorral hintjük meg. Süssük 20-25 percen keresztül, míg arany barnára sül. Frissen tálaljuk.
Falatnyi Paris-Brest
A Paris-Brest általában egy torta nagyságú, égetett tésztából készült sütemény, mandulával megszórva és vajas pralinékrémmel töltve. Először az 1800-as évek végén nagyon népszerű Parizs-Brest-Párizs bicikliverseny tiszteletére készítették. A tortakarika formája a biciklikereket jelképezi. Bár ma már a versenyt nem rendezik meg, a sütemény maradt: minden francia cukrászdában kapható. Mi most egy kicsinyített, grillázs változatot ajánlunk.
Hozzávalók 6 fő részére
Tésztához
1,25 dl tej 1,25 dl víz 1 csipet só 2 evőkanál cukor 100 g vaj 140 g liszt 3 db tojás Tetejére: 1 tojás 1 ek. mogyoró, durvára törve 1 ek. mandula, durvára törve 2 ek. porcukor
Grillázshoz
75 g cukor 25 g tört, pirított mogyoró 3-4 ek. tejszín
Töltelékhez
50 g porcukor 100 g puha vaj 250 g mascarpone 1 adag grillázs (vagy helyette 100 g praliné) 0,1 dl tejszínhab
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tejet és a vizet a vajjal, a két evőkanál cukorral és a csipet sóval forraljuk fel. Amikor felforrt, öntsük hozzá a lisztet, és keverjük simára, míg a tészta leválik az edény faláról, összeáll, és gombóccá kezd formálódni a fakanálon (kb. 3-4 perc). Vegyük le a tűzről, és hagyjuk két percig hűlni.
A tojásokat egyenként keverjük a tésztához. A tésztát kanalazzuk egy nyomózsákba (1 cm átmérőjű, csillag alakú nyomócsővel) vagy egy mélyhűtő- vagy uzsonnazacskóba, melynek egyik sarkát vágjuk le, hogy egy kb. 1,5 cm átmérőjű lyukat kapjunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe formázzuk, egymástól kényelmes távolságra 10 cm átmérőjű karikákat.
A karikák felületét kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg a cukorral meg a tört mandula és mogyoró keverékével. Süssük 30-40 percen keresztül, míg szép arany barna színt kap. Közben készítsük el a grillázst. A cukrot olvasszuk meg egy evőkanál vízben és karamellizáljuk. Ne kevergessük. A durvára tört mogyorót száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd adjuk a karamellhez. Hagyjuk kicsit hűlni, és keverjük hozzá a tejszínt. Egy jól keverhető, sűrű krémet kell kapnunk. A cukrot a vajjal keverjük habossá, adjuk hozzá a tejszínhabot, a mascarponét és a már kihűlt grillázs krémet. A megsült és kihűlt tészta karikákat vágjuk félbe, és töltsük meg bőségesen a krémmel.