szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kézműves Magyar Ízek Vásárán múlt hét végén, három nap alatt több mint 15 ezer látogató kóstolta végig Magyarország ízeit, és közel 100 millió forint értékben vásárolt a kézműves termékekből.

Az íz mustra kezdetét a tradicionális magyar vásárokhoz hasonlóan harangkongatás jelezte a múlt pénteken. Mint az a mostanra elkészült összegzésből kiderül, a Millenáris B épületében 4500 négyzetméteren 102 termelő, köztük a díszvendég, Erdély képviselői három nap alatt közel 100 millió forint értékben árusították ki portékáikat. A látogatók által leginkább kedvelt termékkategóriák az édességek, húsfélék, borok, sajtok és pálinkák voltak.

©

A vásárlói szavazás alapján a legnépszerűbb termelő a gombakészítményeket és gyümölcslekvárokat előállitó Koltay házaspár lett. A látogatók a népszerűségi lista második helyére a Lipóti Pékséget, míg a harmadikra az Iolimex erdélyi mustárkészítő manufaktúrát tették.

©

Pap Krisztián ötletgazda, a szervezők nevében hangsúlyozta, hogy a Kézműves Magyar Ízek Vására elsősorban a termelők érdeme, hiszen az ő kiváló ízeik nélkül nem tudtak volna egy hétvége alatt 15 ezer látogatót a Millenárisra vonzani. A történet folytatódik, elviszik ezt a vásárt vidéki városokba is, áprilisban pedig megnyílnak az első Kézműves Magyar Boltok Debrecenben és Budapesten.

Ott voltunk, kóstoltunk, ízlett

A vásáron számos séf, étteremtulajdonos, gasztronómiai szakértő,szakíró is feltűnt. Természetesen, mi sem hagyhattuk ki. Nem is bántuk meg. Többek között nyomába szegődtünk a vadaknak az „erdőtől az asztalig”, és megkóstoltuk a zselici szarvas sonkát. A szilvásváradi füstölt pisztránghoz receptet is kaptunk, miként turbózhatunk fel vele egyszerű tojásrántottát, hogy készül a haltatár. Megtanultuk, hogy a hagyományos hús tartósítás és füstölés titka a több hetes sófürdő és a kőfüstölő, ahogy azt egyebek mellett Tóalmáson csinálják. A tanyasi házi sajtoknak sincs szüksége mesterséges színezékre, ízfokozóra, tartósító szerekre, elég nekik a közönséges konyhasó, oltóenzim, nővényi ízesítő. A mustár legjobb tartósító szere pedig maga a mustármag, benne a székelyek kedvenc fűszere a kömény. A legjobb lekvárok, szörpök a természet patikájából kerülnek ki hozzáadott cukor nélkül, üstben főzve. S jogosultsága van a dunsztos üvegben a sárgabarackon, epren, szilván túl a somnak, homoktövisnek, galagonyának is. Ezentúl pedig csak azért is olyan mézet veszünk, ami ikrásodik, mert az az igazi; és legalább annyira számon tarthatjuk az évjáratait, mint a boroknál, ahogy arról a kőtelekiek, debreceniek, mezőberényiek meséltek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Álmentős fosztott ki több magyar vendégházat

Álmentős fosztott ki több magyar vendégházat

Kémfotók: már alig álcázzák a teljesen új Skoda Fabiát

Kémfotók: már alig álcázzák a teljesen új Skoda Fabiát

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza