Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"18e3efef-6fe4-4ab4-b7c8-5db119fa0742","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Némi iróniával megfűszerezett kihívásról van szó.","shortLead":"Némi iróniával megfűszerezett kihívásról van szó.","id":"20250418_magyar-peter-orban-viktor-vita-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/18e3efef-6fe4-4ab4-b7c8-5db119fa0742.jpg","index":0,"item":"2b36461e-1fb9-49a7-8624-8b0f4a56f5ba","keywords":null,"link":"/itthon/20250418_magyar-peter-orban-viktor-vita-ebx","timestamp":"2025. április. 18. 09:36","title":"Magyar gratulált Orbánnak a csütörtöki interjúhoz, majd vitára hívta","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5f5785d6-82e7-40e1-930c-8c30150f6b2d","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az énekesnő Nagypéntek reggelén posztolt arról, hol volt a Kaleta-botrány idején és miért nem ment el az influenszer-tüntetésre. ","shortLead":"Az énekesnő Nagypéntek reggelén posztolt arról, hol volt a Kaleta-botrány idején és miért nem ment el...","id":"20250418_Toth-Gabi-Bennem-keresitek-a-hibakat-es-nem-foglalkoztok-a-valodi-bunosokkel","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5f5785d6-82e7-40e1-930c-8c30150f6b2d.jpg","index":0,"item":"27f236b0-9aa3-49ac-9d9e-94855b146064","keywords":null,"link":"/elet/20250418_Toth-Gabi-Bennem-keresitek-a-hibakat-es-nem-foglalkoztok-a-valodi-bunosokkel","timestamp":"2025. április. 18. 09:41","title":"Tóth Gabi: „Bennem keresitek a hibákat és nem foglalkoztok a valódi bűnösökkel”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a2a17230-0282-4cde-884d-b26a3101346d","c_author":"Tiszai Balázs","category":"kkv","description":"Az amerikai elnök iparági importtarifái mindenkinek rosszak, és nem világos, hogy akár csak hosszú távon mennyire tudnák enyhíteni az USA autógyártóinak kínjait. Trump ráadásul a Joe Biden ellen vezetett bosszúhadjárata közepette elkaszálta az amerikai elektromobilitási programot, amivel épp az Egyesült Államok legnagyobb riválisát hozza helyzetbe.","shortLead":"Az amerikai elnök iparági importtarifái mindenkinek rosszak, és nem világos, hogy akár csak hosszú távon mennyire...","id":"20250418_Trump-autoipari-importvamok-Kina-elektromos-autok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a2a17230-0282-4cde-884d-b26a3101346d.jpg","index":0,"item":"375acc98-cc83-4c77-be3a-ea2a4432504d","keywords":null,"link":"/kkv/20250418_Trump-autoipari-importvamok-Kina-elektromos-autok","timestamp":"2025. április. 18. 13:00","title":"Globális roncsderbi lehet Trump autóvámjaiból, a végén pedig Kína nevethet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7434afbc-62fb-48cb-992d-091810c6a46b","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Japán kutatók szerint a Kis Magellán-felhő – galaktikus léptékben értendő – napjai meg vannak számlálva, a Nagy Magellán-felhő gravitációja ugyanis teljesen szét fogja tépni.","shortLead":"Japán kutatók szerint a Kis Magellán-felhő – galaktikus léptékben értendő – napjai meg vannak számlálva, a Nagy...","id":"20250419_nagy-magellan-felho-kis-magellan-felho-galaxis-gravitacio-tejutrendszer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7434afbc-62fb-48cb-992d-091810c6a46b.jpg","index":0,"item":"34ca85f9-1220-4504-aaa4-00d0ad0ec350","keywords":null,"link":"/tudomany/20250419_nagy-magellan-felho-kis-magellan-felho-galaxis-gravitacio-tejutrendszer","timestamp":"2025. április. 19. 12:03","title":"Darabokra tépheti a gravitáció a Tejútrendszer szomszédját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"07252202-39c7-47b1-92c2-0b59c2559637","c_author":"HVG","category":"360","description":"Korábban ilyesmire nem alkalmazott módszerrel számolták újra a fákat Kínában. A világ bármely országában használható eljárás segít abban, hogy utána hatékonyabb lehessen a fatelepítés.","shortLead":"Korábban ilyesmire nem alkalmazott módszerrel számolták újra a fákat Kínában. A világ bármely országában használható...","id":"20250419_hvg-kina-fa-leltar-mesterseges-intelligencia-kinai-nagy-zold-fal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/07252202-39c7-47b1-92c2-0b59c2559637.jpg","index":0,"item":"c9fc003a-d9c9-4d60-8324-dd70c154bef1","keywords":null,"link":"/360/20250419_hvg-kina-fa-leltar-mesterseges-intelligencia-kinai-nagy-zold-fal","timestamp":"2025. április. 19. 15:45","title":"Újraszámolták a fákat Kínában, és már épül a Kínai Nagy Zöld Fal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e86f2dd2-0a0a-4d63-a8ca-3403d4def1bf","c_author":"Kasza János","category":"tudomany","description":"Kellően nehéz, és kicsit addiktív a Capcom szörnyvadász-szériájának legújabb tagja, a Monster Hunter Wilds. A játékban óriási, masszív szörnyeket kell legyűrni, ami sokkal nehezebb, mint elsőre gondolja az ember. Kipróbáltuk.","shortLead":"Kellően nehéz, és kicsit addiktív a Capcom szörnyvadász-szériájának legújabb tagja, a Monster Hunter Wilds. A játékban...","id":"20250418_monster-hunter-wilds-szornyvadaszat-jatekteszt-velemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e86f2dd2-0a0a-4d63-a8ca-3403d4def1bf.jpg","index":0,"item":"ec82d9a2-e367-47d5-988d-5542b999bb8d","keywords":null,"link":"/tudomany/20250418_monster-hunter-wilds-szornyvadaszat-jatekteszt-velemeny","timestamp":"2025. április. 18. 12:03","title":"Szörnyvadászat a legjobb fajtából – profi és szórakoztató játék a Monster Hunter Wilds (teszt)","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d947a0c1-041d-456b-9473-32eb3fd86410","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A képviselő szerint a NER következetesen pusztítja kulturális örökségünket.","shortLead":"A képviselő szerint a NER következetesen pusztítja kulturális örökségünket.","id":"20250418_tordai-bence-orban-viktor-hatvanpuszta-muemlek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d947a0c1-041d-456b-9473-32eb3fd86410.jpg","index":0,"item":"d9838c6a-bae7-418f-8e5b-e0e155b8c3bc","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250418_tordai-bence-orban-viktor-hatvanpuszta-muemlek","timestamp":"2025. április. 18. 12:19","title":"Tordai: Hatvanpusztán Orbánék építkezésén kétszáz éves műemléket sikerült tönkrevágni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ec410a9e-e5ee-44c8-8522-3eb2176f65d4","c_author":"Gyükeri Mercédesz","category":"360","description":"A kínaiak úgy tartják: a sonkát is ők találták fel. Egy dolgot azonban elrontottak: nem volt hozzá ünnepük. Nem mintha a sonkának a nyugati világban bármi köze lenne bármilyen ünnephez, ma mégis ez a húsvéti asztal főszereplője. Miért alakult ez így, és hogyan születtek meg a világ legjobb sonkái? Kis sódartörténet húsvét előtt, főzési jó tanácsokkal.","shortLead":"A kínaiak úgy tartják: a sonkát is ők találták fel. Egy dolgot azonban elrontottak: nem volt hozzá ünnepük. Nem mintha...","id":"20250418_sonka-husvet-pac-so-fustoles","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ec410a9e-e5ee-44c8-8522-3eb2176f65d4.jpg","index":0,"item":"37365c5e-f65e-4475-abee-1164ddfbdec3","keywords":null,"link":"/360/20250418_sonka-husvet-pac-so-fustoles","timestamp":"2025. április. 18. 19:30","title":"A sós vízbe pottyant disznótól az ünnepi asztalig: hogyan lett a húsvét főszereplője a sonka?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Új sorozatot indítunk útjára: Gasztroportré. Célunk, hogy bemutassuk a magyar gasztronómiai élet érdekes, meghatározó egyéniségeit.
A becsületes neve is fogalom a szakmában, de Kurunczi Józsefet többnyire a Sonkásként emlegetik. Vezetett a maguk idején jegyzett éttermeket, nyert magyar, Európa- és világ-grillbajnokságokat. Manapság pedig szombat délelőttönként valóságos attrakció a Fény utca piacon. Kóstoltatásai felérnek egy-egy gyorstalpaló sonkakurzussal. Jár is ide érte rendesen Buda és Pest népe. Szóval, nemcsak méretes pocakja miatt megkerülhetetlen a hazai gasztronómiában.
Hvg.hu: A Vajdaságban született, hogyan keveredett Budapestre?
Kurunczi József: Valóban, újvidéki vagyok, ott éltem. Apám erdélyi magyar gyökerű, anyám pedig fele magyar, negyed német és negyed horvát. Hogy akkor én mi vagyok? Azok biztos tudták, akik 1991-ben, amikor kitört nálunk a háború, megfenyegettek, hogy megölik a gyerekeimet. Ezért egy barátom segítségével átszöktem Szlovéniába. Ott két évig samponokat töltögettem egy gyárban, majd gondoltam egyet, és elmentem Zwack Péterhez, hogy szeretném a termékeiket Szlovéniában forgalmazni. Erre kinevettek, és felvilágosítottak, hogy Pozsonyban már van képviselet.
gourmetgasztro.hu
Mondtam, Szlovákia az nem ugyanaz, mint Szlovénia. Kicsit csodálkoztak, aztán két év múlva maga Zwack úr is eljött megnézni, hogyan virágzik egy olyan piac, aminek nem is tudtak a létezéséről. Én 1997-ben mégis átjöttem Magyarországra, hogy megvalósíthassam egy régi álmomat: kibéreltem a törökbálinti Wotan éttermet.
Hvg.hu: Korábban kereskedett, italokkal foglalkozott – miért pont egy vendéglőt akart?
K. J.: Kisgyerekként szakács szerettem volna lenni, csak a család leállított. Nem voltunk jól elengedve, így már korán el kellett kezdenem dolgozni egy fakereskedésben, aztán mégis elvégeztem a vendéglátóipari iskolát, majd a kereskedelmi főiskolát. S dolgoztam is három évig Ausztriában szakácsként, de akkor az volt a kitérő az életemben.
Hvg.hu: Viszont a törökbálinti Wotan a vezetésével két év alatt az ország legjobb vidéki éttermei közé került.
K. J.: Igen, máig is büszke vagyok rá, hogy a 2000-es HVG A la Carte étteremkalauzban az 50-ből 46 pontra értékeltek, miközben az akkori zászlóshajó, a Gundel is csak 48-at kapott. Ám a törökbálinti történet végére pontot tett a tulajdonos, mert ezt követően a többszörösére emelte a bérleti díjat, így továbbálltam. 2001-ben a Matteo étteremben vittem a konyhát, ekkor, három héttel a nyitás után a Wittmann fiúk azt írták „őrület, olyan jó a konyha”, és Budapest tíz legjobbja közé soroltak. Ez meg azért volt nagy elégtétel, mert akkor éppen Kovács Lázárék elé kerülhettem ezzel, holott ők meg többnyire megvertek a hazai és a nemzetközi grillbajnokságokon. Végül 2004-ben a Café Miróban lettem executive séf, s onnan mentem nyugdíjba 2008-ban.
Hvg.hu: Hogyan került ki a grillezők világbajnokságára?
K. J.: Az első magyar grillbajnokságon 1999-ben második lettem, 2000-ben szintén, ám 2002-ben az Európa-bajnokságon bélszínsütésben már én vittem el a pálmát. 2003-ban végre magyar bajnok lettem, az EB-n pedig megint első, bélszínben. 2004-ben bizonyosan megnyertük volna a vébét is a csapatommal, de halkategóriában a németek nagyon lepontoztak, mert a halkolbászt bárány- és nem halbélbe töltöttük. Holott csak ők voltak a kutyaütők, mert nem tudták, hogy a halbél nem bírta volna el a tölteléket. 2005-ben megint magyar bajnokok lettünk, a világbajnokságot pedig megnyertük spare ribs kategóriában. 2006-ban már kifejezetten kellemetlenül is éreztük magunkat, mert a magyar bajnokságon öt kategóriából négyet én nyertem meg a csapatommal. Ekkor abba is hagytam a versenyzést, azóta csak zsűrizni megyek.
Hvg.hu: Hogyan lehet felkészülni a versenyekre? Hiszen a magyar hentesek nem is szoktak olyan húsokat vágni, amilyenek a nemzetközi gasztronómiában előfordulnak, T-bone-t például nemigen látni itteni üzletben…
K. J.: Hát, én megmondom a hentesnek, milyen húst szeretnék, hogyan vágja, ő pedig megcsinálja.
Hvg.hu: A sonka iránti szenvedélye hogyan, mikor lángolt fel?
K. J.: Szerettem volna jó minőségű sonkát szerezni a Wotanba, mert nem voltam elégedett azzal a három hónapig érlelt bóvlival, amivel akkor az olaszok elárasztották az országot. Arra kényszerültem, hogy egy-két havonta Szlovéniából hozzak be jó minőségű sonkát. A szlovének a sonkát egyébként nemcsak füstölik, de legalább egy évig szárítják is, ami talán a legnagyobb különbség a magyar és a jó szlovén sonkák között. Megtaláltam a legjobb kinti lelőhelyet, s a kapcsolat meg is maradt. Így lehetek ma én Gódor András két sonkaüzletének a marketingvezetője és kóstoltatója.
Hvg.hu: De a boltjaikban nemcsak szlovén sonka van. Világosítson fel: mit illik tudni a különböző nációjú sonkákról?
K. J.: A toszkán sonkák fűszeresebbek, a pármai testvéreiket viszont alig sózzák. Az előkelő és drága San Daniele-i sonkát körömmel együtt szárítják, miáltal nem tud annyi nedvesség elpárologni, tehát a sonka nem lesz annyira száraz, lágyabb, omlósabb marad. Umbria a vaddisznó és a szarvasgomba hazája, errefelé szeretik a különlegességeket, így itt nemritkán balzsamecetben pácolják és rózsaborssal fűszerezik a sonkát.
Hvg.hu: De az okosok azt mondják, a sonkaevés azért nem túl egészséges. Hogyan lehet összeegyeztetni a sonkaimádatot az egészséges életmóddal?
K. J.: Prímán! Ha minőségi terméket fogyasztunk, az egészséges, igaz, többe kerül. A magyar sonkák jó részét sajnos telenyomják sós lével, nem hagynak időt az éréshez. S nem is olcsók, mert tulajdonképpen a vízért fizetünk, nem a sonkáért. A jó sonka legalább egy évig szárad, sok ásványi anyag marad benne, nem kell hozzá tartósítószer és adalékanyag. Csak hús, só és idő. Semmi más.