szerző:
Rapp Eszter
Tetszett a cikk?

Az eperszezon kellős közepén igazi kincs ez a recept, hiszen pár perc alatt összedobható isteni finom, puha és omlós süteményünk lesz.

Most már tényleg bőven van igazi, zamatos, szabadföldi magyar eper, amitől elképesztő illatok lengik be a konyhát, ezért ne csodálkozzunk, ha az egész család sorban áll majd a sütőnél. A ropogós mandula, a krémes fehér csoki - néhány hete már bátorkodtunk megjegyezni, hogy egyre inkább kezd divatba jönni - és az eper kombinációjával nehéz nagyot tévedni. A szép, hibátlan gyümölcsöt együk csak magában, amíg lehet, és nem fanyalodunk a mélyhűtöttre, mert ehhez a süteményhez tökéletesen megfelelnek a doboz alján található kissé megnyomódott, puhább darabok is. Persze, azért a penészesedőt ne akarjuk lemosni, az már sajnos kuka.

Hozzávalók

Rapp Eszter

200 g liszt
1 púpozott teáskanál sütőpor
csipet só
100 g hámozott darabolt mandula
100 g fehércsokoládé apró kockákra vágva
200 g cukor
120 g szobahőmérsékletű vaj
1 rúd vanília kikapart belseje
1 tojás
150 ml tej
250 g eper feldarabolva

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A lisztet mérjük össze a sütőporral, a sóval valamint a feldarabolt mandulával és fehér csokival. A szobahőmérsékletű vajat, a cukrot és a vaníliát habverővel dolgozzuk össze, aztán mehet bele a tojás is. Apránként keverjük hozzá a tejet, majd adagoljuk a szárazanyagokat is. Öntsük a tésztát kivajazott kerek tortaformába. A tetszés szerint feldarabolt epret nyomkodjuk a tésztába, majd előmelegített sütőben 35 perc alatt süssük az egészet készre. Ha nagyon hamar pirulni kezd a sütemény teteje, alufóliával takarjuk be.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: Réteges kalács

Ezúttal egy igazán extravagáns kinézetű süteményt választottunk. Valójában egy hagyományos fahéjas kalácsról van szó, melynek különlegessége abban rejlik, hogy csavarás vagy fonás helyett, rétegelve készítjük el. A kalács rétegei ide-oda dőlve kelnek, illetve sülnek meg, amitől kifejezetten bohókás látványt nyújt a kész sütemény. Már-már egy modern művészeti alkotás, ami ráadásul nagyon finom.

Lukács Enikő Gasztro

A hét receptje: Epres fehér csoki mousse

A fehér csoki folyamatos polémia tárgya a tekintetben, hogy egyáltalán csokoládé-e. Az igazság az, hogy a hivatalos FAO szabvány szerint nem, mivel, vanília, kakaóvaj, tej vagy tejpor és cukor elegye adja az alapját, és csak kakaóvaj tartalma van. A csokoládé kedvező élettani hatását nem érhetjük tetten rajta. Amit azonban senki nem vitat el az, hogy nagyon finom.

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: Spárgás lepény

Végre megjelent a piacokon a spárga. Érdemes kihasználni az alkalmat, hiszen hamar vége a szezonnak. Ez az igen ízletes tavaszi zöldség szinte bármilyen formában nagyon finom.