szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még öt nap és kiderül, ki kapja az idén az Év konyhája díjat, amit október 24-én, a Gundel étteremben tartandó gálán adnak át.

A díjat a Vendéglátás szaklap alapította. Az ezúttal harmadik alkalommal megrendezendő eseményen a hazai gasztro-szakma prominenseinek szavazatai alapján dől el, melyik séf étterme felel meg leginkább az Év konyhája-követelményeinek. A harmincfős zsűri tagjai három olyan éttermet jelölhetnek, ahol az elmúlt egy év alatt legalább három alkalommal vendégek voltak, és a helyek természetesen nem tartozhatnak saját érdekeltségi körükbe.

A szavazás szempontjai között szerepel többek között az étlapok, a menük változatossága, a szezonális, illetve regionalitás követése, az alapanyagok kreatív használata, legyenek azok ritka, prémium kategóriás vagy éppen mellőzött, kevésbé „előkelő” hozzávalók. Fontos a konyhatechnológiák magabiztos kezelése, az alkotóelemek harmonikus összhatása a tányéron, az ötletes tálalás, a figyelmes szerviz és az olyan apróságok is, mint az üdvözlőfalatok vagy a kísérő pékáruk minősége. A díjat tavalyelőtt Jahni László és a balatonszemesi Kistücsök, tavaly pedig Takács Lajos és az Olimpia étterem nyerte el.

Előételek

Ádám Csaba (Kereskedőház): tojás
Takács Lajos (Olimpia): körözött, Aranykaviár Gourmet Selection kaviár, uborkazselé, Beluga vodka
Főételek
Bernát Dániel (U26): nyak, velő 
Fülepi Kálmán: csirkegulyás 
Jászai Tibor (Prímás Pince): nyurgaponty
Desszert
Világ Viktor kreatív cukrász: csoki, szilva, fokhagyma 
Bevezető és átvezető fogások: Gundel

A díjátadó gálára a hazai vendéglátós-gasztronómiai szakma színe-javát, a hivatásos és amatőr ínyenceket várják a szervezők. A vacsoramenüt a Séfasztal formáció hat tehetséges séfje készíti. A díjátadó és a vacsora mellett borbárral, kávésarokkal, egy kis játékkal és jazz zenével várják a vendégeket, a nyertes étterem séfje pedig értékes nyereményekkel lehet gazdagabb.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!