szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén gasztrovásárral indítja a karácsonyi szezont a design programjairól nevezetes WAMP. A Millenárison november 26-27-én a kézművesek, kereskedők mellett gasztrobloggerek várják az érdeklődőket. Nemcsak a minőségre és az egyediségre helyezik a hangsúlyt, hanem fontosnak tartják, hogy termékeik arculata és ötletessége is felkeltse a vásárlók érdeklődését.

A WAMP Spájz "kamrapolcait" – vagyis az egyes szekciókat – stylistok rendezik be. A Dunszt a lekvárok, szörpök, savanyúságok, chutney-k és sok más üvegbe töltött finomság helye. A szekció vezetője és egyben a hónap Spájz kedvence az Axi's Kitchen, akinél kötelezően ajánlott az édes chililekvár kóstolása. Szalonspicc: kézműves sörök, borok, pálinka, koktél. Az üveges finomságoknál maradva a Szalonspicc szekció neve árulkodik. Itt alkoholtartalmú palackos és poharas italokkal ismerkedhetünk minden kategóriában: párlatok, kézműves borok és kis, hazai sörmanufakturák termékei.

A szekció vezetője a Csutorás Pincészet. Állati: hal, hústermékek, sajtok. Minden valamire való spájzban lóg néhány szál kolbász, egy kis szalonna és sonka, de nem lenne teljes az élet néhány sajt, vagy más tejtermék nélkül sem. Itt is megtalálható minden, nem is akármilyen minőségben. A szekció vezetője a város legdivatosabb húspatikája, a Mangalica és társa. Édes: sütemény, csokoládé. A legnagyobb népszerűségre számot tartható szekció, ahol Gombóc Artúr igazán otthon érezné magát, de mindenki más is, aki nem csak a csokoládés édességeket szereti. Csokoládékülönlegességek, bonbonok, trüffelek, táblás csokoládék, házi sütemények, kekszek, karamellák, és még sorolhatnánk. A szekciót Magyarország egyik legnevesebb csokoládékészítője, a Rózsavölgyi vezeti.

Friss: zöldség, gyümölcs, kenyér. Minden, ami friss: zöldségek, gyümölcsök, az ezekből készült frissen facsart levek, na és persze kenyerek. A szekciót a fantasztikus diós-mazsolás baguette-k készítője, a Marmorstein pékség vezeti. Vegyespolc: kávé, tea, fűszer, olaj, ecet, chiliválaszték és ehető virágok, szakácskönyv, stb. Itt található minden, ami máshova nem fért el, illetve amitől az élet igazán édes vagy éppen tüzes lesz. A szakácskönyvekből pedig ötleteket meríthetünk a vásáron beszerzett portékák hasznosításához. A szekció vezetője a Hónap ajándéka.

A vásárlás és kóstolás, nézelődés mellett hasznos ismeretekre is szert tehetünk a workshopokon, amelyek mindkét napon délben, illetve délután négykor kezdődnek. Wágner Beától (Keserédes) elsajátíthatjuk a házi bonbonkészítés tudományát, Szántó Tibortól (Szántó Tibor Fine Chocolates) megtudhatjuk, hogyan ismerjük fel a valóban minőségi csokoládét, Viczkó Bea (Kopenka) megmutatja nekünk, hogyan tudunk otthon is elbűvölő tortadekorációt készíteni. Makitól (Makifood), a japán séfhölgytől pedig elleshetjük a szusikészítés trükkjeit.

Ugyancsak izgalmasnak ígérkezik vasárnap délután háromtól a rapid randi program, ahol ugyan párra nem találhatunk, de megadott idő alatt bármennyi kérdést feltehetünk az asztal másik oldalán ülő személynek. Akik az egyes Spájz-szekciók képviseletében ezúttal nem mások, mint legnépszerűbb gasztrobloggereink:  Chili&Vanilia  (Vegyespolc), Fűszer és Lélek (Szalonspicc), Lila Füge (Friss), Dolce Vita (Dunszt), Édesem (Édes), Világevő (Állati).

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!