szerző:
I. N.
Tetszett a cikk?

Nemcsak gyümölcsből, de zellerből vagy akár sütőtökből is lehet érmes párlatot főzni – ez is kiderült az Ausztriában megrendezett Destillata nemzetközi párlatverseny csütörtökön megtartott budapesti díjkiosztóján.

„Az ember már csak olyan, hogy szeret a dolgok mélyére nézni” – kezdte mélyenszántónak nem túlzottan mondható gondolattal V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a Destillata hazai díjkiosztó ünnepségén. Aztán hamar belemelegedett a beszédbe a civilben a Kármentő népzenei együttesben nagybőgőző, így a népi kultúrát nemcsak a pálinka oldaláról ismerő kormánypárti politikus. Röpködtek az Eisenhowertől, dán filozófusoktól származó idézetek, csak kapkodtuk a fejünket. A politikus még gyors ívet vont az esszencia (lényeg) és az eszencia (kivonat) között, majd rátért a lényegre (esszenciára): a pálinka mindkét jelentést egyesíti magában, elvégre a gyümölcsök leglényege, de kivonata is egyben. Mi tagadás, ezzel tökéletesen egyetértünk. Búcsúzóul még megajándékozott Edward walesi herceg fél évszázados mondásával, miszerint a pálinka szódával jobb, mint a whisky, ellenben a teában meg finomabb, mint a rum.

Ausztriától Namibíáig

Gyimesi Zsuzsa

Ennyi bölcsesség után már igazán megszomjaztunk az eredményekre, és azok bizony nem is késlekedtek. Amint azt a Destillata ügyvezető igazgatójától, Wolfgang Lukastól megtudtuk, összesen 1662 mintát nevezett be vagy tíz ország 187 főzdéje a versenyre. A zsűri összesen 48 kategória győztest (nagyaranyat) hirdetett, emellett 121 arany-, 552 ezüst- és 486 bronzérmet ítélt oda, ami azt jelenti, hogy 1207 termék kapott elismerést. Ebből Ausztria 650 érmet söpört be, a második Németország pedig 295 díjjal lett gazdagabb. A magyar főzők 142 éremtől részegedhettek meg, míg az olaszoknak be kellett érni 82 elismeréssel. A svájciak 20 érmet vihettek haza, és még a kevéssé ismert afrikai pálinkák népszerűsítőinek, a namíbiai főzőknek is jutott egy dobogós érem. (Őszintén szólva nekünk az is nóvum volt, hogy ott egyáltalán pálinkát főznek. Mindjárt a jamaicai bobcsapat jutott eszünkbe – a szerk. megjegyzése.)

Magyarországról 26 főzde indult a Destillatán. A 30 fős nemzetközi szakmai zsűri értékelését március 16-án Tirolban hozták nyilvánosságra.Ennek alapján 18 arany-,65 ezüst- és 59 bronzérmet hoztak el a magyarok (köztük hat „újonc” volt, amelyik nem vett még részt nemzetközi megméretésen, mégis 15 éremmel tért haza). Az úgynevezett Nemzetgyőztes az Agárdi Pálinkafőzde lett, amelyik összesen 20 díjat gyűjtött be. Az éppen március 15-én magas állami elismerésben részesített Vértes Tibor főzőmester a hvg.hu-nak elmondta, régen mindig kirázta a hideg, ha pálinkát kellett kóstolnia, ám Ausztriában kóstolt egészen kellemes tételeket, és ez elég inspiráció volt ahhoz, hogy megalapítsa az Agárdi Pálinkafőzdét. S lám, most a nemzetközi zsűri is visszaigazolta a befektetett munkát.

Robbanó és visszafogott illatok

Az államtitkári díjátadó utáni kóstoló fogadáson a mi első utunk a Gyulai Pálinka Manufaktúra és a Pap és Pap Kft (Etyeki Czímeres Pálinka) standjához vitt. Miközben a gyulaiak friss erdei meggy és vadcseresznye pálinkáit szellőztettük, elbeszélgettünk a stábbal, lelkesen meséltek arról, mennyi munkával jár ezeket a gyümölcsöket begyűjteni. Miután kitisztult a „hordós” illat, metszően szép, marcipános bogyóaromák szabadultak fel a poharunkban. Ezt történt az etyeki Irsai Olivér pálinkával is, szinte letaglózott a tömény szőlőillat, és a kemény, férfias íz. Javasoljuk még a mutsu alma pálinka megízlelését is, ami igazi különlegesség.

Különlegességekért persze itt nem kellett messzire menni. Az Év Párlata díjat nyert – jó ízléssel csomagolt esztétikus termékeivel már korábban is méltán híressé lett – Hegyközi Manufaktúra birspálinkájának illata olyan, hogy az embernek az jut eszébe, miként lehetne ezt valahogy tanítani: visszafogott, elegáns, mégis, összetéveszthetetlen. Ám a „csak” egy-két bronzot elnyerő pálinkafőzők művei is kiemelkedőek. A Harmatrázó Pálinkaház őszibarack pálinkáját is harapni lehet.

Zeller a palackban

Ezüstösen csillognak a zöldségkülönlegességek érmei. Igazi, aha-élménnyel, ajándékozott meg a Brill Pálinkaház sütőtök- és zellerpárlata,amit persze mezítlábas fogyasztó úgyis pálinkának nevez. / Igen,igen,mi is tudjuk,hogy hivatalosan,de még józan paraszti ésszel gondolva is - ritkán esik egybe  - csak az lehet pálinka,amit gyümölcsből főznek,de fogadjunk,hogy egy vendég-vásárló sem párlatot fog kérni-rendelni boltban,vendéglőben,ha beleszeret ezekbe az italokba - a szerk. megjegyzése./ Ha vidékfejlesztési államtitkárok lennénk, most bonyolult okfejtésbe kezdenénk a bennük manifesztálódó esszenciális eszenciáról, ám e helyett inkább csak arról ábrándozunk, vajon kit és hogyan vehetnénk rá arra, hogy néhány csepp pálinkával fűszerezett sütőtökkrém-, illetve zellerkrémlevest főzzön nekünk. Így talán tovább fokozható lenne az ízorgia. S lám, nemcsak tiszta gyümölcs lényegülhet át párlattá. De ezen még el kell gondolkoznunk.

Egyébként számunkra az est egyik fénypontját az jelentette, amikor Gyenesei István volt önkormányzati miniszter, független képviselő, jelenleg nagyszerű pálinkafőző, a magyar pálinkarend lovagja parolázott V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkárral, és átvette a Hátszél kft színeiben a két ezüstérmet erdei likőrjéért és zölddió párlatáért. Lehet, hogy jobban járnánk, és ugyancsak fejlődhetne az országimázs, ha 386-al több kiváló pálinkafőzőnk lenne?

Destillata 2012

A nemzetközi zsűri összesített pontszámai alapján a legsikeresebb magyar főzde az Agárdi Pálinkafőzde,a második a Vitalis kft- Márton és Lányai, és a Pap és Pap kft, a harmadik a Gyulai Pálinka Manufaktúra és a Gyümölcspárlat bt.

Az Év Párlata díjat négy termék érdemelte ki: Sörpárlat (Agárdi), birs pálinka (Hegyközi), Lepotica szilvapálinka (Kisrét), fűszeres körte (Zwack Kecskemét). Az aranyérmesek közül a maximális 20 pontot elért két minta: 2010-es birs (Hegyközi), 2011-es szamóca (Vitalis-Márton és Lányai)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!