szerző:
Molnár Kata Orsolya
Tetszett a cikk?

A sonka akkor jó, ha jól csinálják, még jobb, ha mangalica, ráadásul magyar, de a szeletelésen is sok múlik. Sőt, még az is lehet, ott dől el minden. Megvolt az első magyar Sonkakonferencia.

A sonka a magyar gasztronómia nagy hagyományokkal rendelkező része, melyre az utóbbi években egyre több figyelem vetődik. A Magyar Konyha magazin első sonkakonferenciája a mangalicára, és az abból készíthető világszínvonalú sonkakészítményekre hívta fel a figyelmet.

A mangalica az utóbbi évek varázsszava, azóta eszünk megint rendszeresen sertéshúst, amióta megtudtuk, mennyi jótékony hatása is van ennek a genetikailag is különleges aottságokkal rendelkező sertésfajtának. 1991-ben mindössze 198 darab volt az országban, ma már azonban húszezer mangalica sertést számolnak a tenyésztők.

Ez a szám a közelmúltban elfogadott sertésstratégiának köszönhetően a jövőben csak tovább fog növekedni – amint azt az egybegyűltek megtudhatták Feldmann Zsolt, agrárgazdálkodásért felelős helyettes államtitkártól a Magyar Konyha első szakmai konferenciáján. Sok szó esett a mangalicáról, melynek sonkája összevethető a világ leghíresebbjeivel is: erre rögtön bizonyítékot is szolgáltattak a kiállítók pultjainál végigkóstolt sonkák – bizony, bizony, a hazai mangalica sonka még a sonkaimádók elsőszámú kedvencével, a híres San Danielével is felvette a versenyt.

A konferencián természetesen képviselték magukat a hazai sonkaszakma legnevesebb képviselői, akik egy kerekasztalbeszélgetésen a jó magyar sonka titkát keresték – Árpás László, Etyeki Sonkamester, Gódor András, a „Sonkás”, Molnár József, a Márvány utcai húsbolt vezetője és Kirzsa Imre, az Imki Food igazgatója érveltek a Molnár B. Tamás által moderált beszélgetésen.

A hazai szakemberek a külföldi tapasztalatokkal is megismerkedhettek, Alejandro Olmos Llorente az ibérico sonka,  Silvia Forabosco, a San Daniele sonka, Kurunczi József pedig a kráski sonka történetéről és technológiájáról beszélt. A nap utolsó előadását Ruprecht László mesterszakács tartotta, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a a világon egyedülálló minőséget képviselő mangalica sonkának sokkal nagyobb szerepet kellene szánni a gasztronómiában, hogy ne csak húsvétkor kerüljün az asztalra.

A szeletelés magasiskolája
©

A komoly szakmai program mellett jutott idő némi bolondozásra is. Délben rendezték meg az I. Magyar Sonkaszeletelő versenyt, ahol a résztvevőknek nemcsak kézügyességükről, de a legszebb sonka tál összeállításával szépérzékükről is tanúbizonyságot kellett tenniük. A leghosszabb, több, mint 2,5 méteres szelet sonkát, Gódor András szelte, de végül az összetett első díjat – egy kéthónapos mangalica kismalacot – az etyeki sonkamester, Árpás László nyerte. A nemzetközi zsűri elnöke, Marton Éva úgy vélte, a versenyen mindenki csak nyert, hiszen a sonka népszerűsítésével minden résztvevő egyaránt jól járt. A verseny után a nagyérdemű Diego Vicente Lopez spanyol sonkaszeletelőtől leshette el a szakszerű sonkaszelés technikáját

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a 680 lóerős legújabb hibrid Toyota

Itt a 680 lóerős legújabb hibrid Toyota

Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá

Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá

A hó pénteken sem olvad el, sőt, lesz, ahol még több esik

A hó pénteken sem olvad el, sőt, lesz, ahol még több esik