Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"3e55a626-0898-477c-a5a1-7627248e36ca","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"A 39 éves német nő már korábban is ismert volt a hatóságok előtt: többször is megjelent rendőrőrsökön, mentális betegség egyértelmű jeleit mutatva. A támadás során 18 ember sérült meg.","shortLead":"A 39 éves német nő már korábban is ismert volt a hatóságok előtt: többször is megjelent rendőrőrsökön, mentális...","id":"20250525_Hamburg-keseles-palyaudvar-pszichiatriai-beteg-no-tamado-18-sebesult","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3e55a626-0898-477c-a5a1-7627248e36ca.jpg","index":0,"item":"c6c039d4-2a28-4ae4-9ad5-295a131932ff","keywords":null,"link":"/vilag/20250525_Hamburg-keseles-palyaudvar-pszichiatriai-beteg-no-tamado-18-sebesult","timestamp":"2025. május. 25. 16:57","title":"Hamburgi késelés: a támadás előtti napon engedték ki a pszichiátriáról az elkövetőt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4b125d0a-bd7a-4bf7-9e12-04d11c493400","c_author":"Köves Margit","category":"360","description":"Évtizedekig tartó vándorútján India északi csücskében, a Kis-Tibetként is emlegetett Ladakban írta egyik főművét, a tibeti-angol szótárt Kőrösi Csoma Sándor. Zangla akkori királya adott neki szállást palotája egyik kis szobájában, amely romjaiból a Csoma Szobája Alapítvány kezdeményezése nyomán épült újjá. A projekt egyik résztvevője Fehér Anna, aki mesébe illő módon találkozott Zangla hercegével, Stanzin Namgaillal. Tavaly összeházasodtak, így lett hercegné. A kis zanglai királyság India függetlenné válása óta hivatalosan már nem létezik, de a helyiek tisztelik a történelmi családot, így annak továbbra is vannak “uralkodói teendői”. Szeretettel Indiából sorozatunk szerzője Dardzsilingban, a Kőrösi Csoma Sándor sírjánál tartott megemlékezésen találkozott Fehér Annával.","shortLead":"Évtizedekig tartó vándorútján India északi csücskében, a Kis-Tibetként is emlegetett Ladakban írta egyik főművét...","id":"20250524_Korosi-Csoma-Sandor-Tibet-Feher-Anna-Stanzin-Namgail-Zanszkar-Zangla","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4b125d0a-bd7a-4bf7-9e12-04d11c493400.jpg","index":0,"item":"4b58df5f-3883-4f3d-b9ad-4db3badde44f","keywords":null,"link":"/360/20250524_Korosi-Csoma-Sandor-Tibet-Feher-Anna-Stanzin-Namgail-Zanszkar-Zangla","timestamp":"2025. május. 24. 19:52","title":"Ha nincs a megszállott tudós, Kőrösi Csoma Sándor, nem lenne magyar hercegné Kis-Tibetben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"40abe512-9f05-499d-a589-6db8f5b192e8","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Már tavaly megígérte a Google, hogy 2025-ben elindulhat a Project Starline, azaz a keresőóriás különleges videohívás technológiája. Úgy tűnik, az ígéret teljesül, sőt, új néven és a korábbinál fejlettebb változatban jelenik meg a 3D-s videóhívás.","shortLead":"Már tavaly megígérte a Google, hogy 2025-ben elindulhat a Project Starline, azaz a keresőóriás különleges videohívás...","id":"20250524_elindul-google-beam-vidoehivas-project-starline","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/40abe512-9f05-499d-a589-6db8f5b192e8.jpg","index":0,"item":"84d06d4b-26af-4103-8b34-e17588b1051d","keywords":null,"link":"/tudomany/20250524_elindul-google-beam-vidoehivas-project-starline","timestamp":"2025. május. 24. 18:03","title":"Elindul a Google „varázsablaka”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"145d2fbf-7d73-43bd-b159-55c5e3193d05","c_author":"HVG","category":"kultura","description":"A KFT-ből kilépő Laár András azt monda, évekig tűrte a zenésztársai neheztelő, korholó hozzáállást, akik őt tartották az együttes leggyengébb láncszemének.","shortLead":"A KFT-ből kilépő Laár András azt monda, évekig tűrte a zenésztársai neheztelő, korholó hozzáállást, akik őt tartották...","id":"20250524_laar-andras-kft-kilepes-oka-konfliktus","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/145d2fbf-7d73-43bd-b159-55c5e3193d05.jpg","index":0,"item":"9b5e8bd6-7788-4246-9265-9fc58e97c0b6","keywords":null,"link":"/kultura/20250524_laar-andras-kft-kilepes-oka-konfliktus","timestamp":"2025. május. 24. 07:24","title":"Laár András a KFT-ről: Látni nem akarom ezt a három embert","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5b4555d0-44bb-4d89-9872-ad0458b05c31","c_author":"BioTechUSA-cégcsoport ","category":"brandcontent","description":"Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági nehézségek ellenére a vállalat stabil eredményeket mutatott fel 2024-ben, bár a növekedési ütem némileg lassult a korábbi évekhez képest. Európa egyik legnagyobb étrend-kiegészítő gyártójának és forgalmazójának árbevétele 3,5 százalékkal, 93,7 milliárd forintra emelkedett, miközben az EBITDA-ja 2 százalékkal 10,68 milliárd forintra nőtt.","shortLead":"Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági nehézségek ellenére a vállalat...","id":"20250423_BiotechUSA-FC-Barcelona-gazdasagi-eredmenyek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5b4555d0-44bb-4d89-9872-ad0458b05c31.jpg","index":0,"item":"c2714ca0-eaf1-48ac-8e70-753bac2be2b8","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250423_BiotechUSA-FC-Barcelona-gazdasagi-eredmenyek","timestamp":"2025. május. 25. 15:30","title":"Közel 2000 embernek ad munkát, és töretlenül növekszik a hazai vállalat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7e6470df-f969-49e5-b4a6-658a6703434f","c_author":"Ligeti Nagy Tamás","category":"360","description":"Lars von Trier dán rendező filmklasszikusa, a Hullámtörés színpadi adaptációjában Isten teremtő akaratát és romboló erejét a boldogság és a vezeklés időtlen passiójátékaként mutatta be a Radnóti Miklós Színház.","shortLead":"Lars von Trier dán rendező filmklasszikusa, a Hullámtörés színpadi adaptációjában Isten teremtő akaratát és romboló...","id":"20250525_hvg-hullamtores-lars-von-trier-radnoti-miklos-szinhaz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7e6470df-f969-49e5-b4a6-658a6703434f.jpg","index":0,"item":"183d7bac-de56-4d76-9dff-b5a6099d8563","keywords":null,"link":"/360/20250525_hvg-hullamtores-lars-von-trier-radnoti-miklos-szinhaz","timestamp":"2025. május. 25. 14:30","title":"„Az elhunyt jóságban szenvedett” – a Radnóti Színház feldolgozásában nem zúgnak a harangok, mint Lars von Trier filmjében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3ad60c6b-45f5-4751-a79f-97550beae5ae","c_author":"Szentgyörgyi Rita","category":"360","description":"Érdemes újraértékelni, újraértelmezni Feydeau úrhatnám polgári világát, derül ki az Orlai Produkció előadásából.","shortLead":"Érdemes újraértékelni, újraértelmezni Feydeau úrhatnám polgári világát, derül ki az Orlai Produkció előadásából.","id":"20250525_hvg-Georges-Feydeau-Macskazene-Belvarosi-Szinhaz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3ad60c6b-45f5-4751-a79f-97550beae5ae.jpg","index":0,"item":"6e448e57-48a8-4d52-8913-766123d3301b","keywords":null,"link":"/360/20250525_hvg-Georges-Feydeau-Macskazene-Belvarosi-Szinhaz","timestamp":"2025. május. 25. 15:45","title":"Meglepetés az őrületig fokozódó abszurd fináléban – Georges Feydeau Macskazenéje a Belvárosi Színházban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0447cf81-2e0a-4fb1-b421-f622f328ac59","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Vélhetően nem nagyon létezik ennél szerényebb futásteljesítményű Ferrari BB 512.","shortLead":"Vélhetően nem nagyon létezik ennél szerényebb futásteljesítményű Ferrari BB 512.","id":"20250525_bukolampas-olasz-idogep-ez-a-44-evesen-bejaratosan-uj-ferrari-bb-512","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0447cf81-2e0a-4fb1-b421-f622f328ac59.jpg","index":0,"item":"68643c8e-389d-49c4-9b3e-29239b2490d9","keywords":null,"link":"/cegauto/20250525_bukolampas-olasz-idogep-ez-a-44-evesen-bejaratosan-uj-ferrari-bb-512","timestamp":"2025. május. 25. 07:21","title":"Bukólámpás olasz időgép ez a 44 évesen bejáratósan új Ferrari","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Kezdetben felülstilizált melegszendvicsre hasonlított, majd a tészta felvette az eredeti pizzához hasonló formát. Az ízesítéssel sok mindent fel lehet javítani, de el is lehet rontani. Negyven éve esszük, és nem unjuk.
A pizza hazai menetelése meglehetősen hepehupás konyhai terepen, de felfelé ívelt a hetvenes évek közepétől napjainkig. Feltétlen fel kellett zárkóznunk a pizzaevő nagyhatalmakhoz, azaz nagyon is: feltéttel.
Úgy kezdődött a messze ringó hetvenes években, hogy egy-két nagyon belvárosi étterem (Astoria Grill) felvette étlapjára a kelttészta-alapra szórt trappistasajt-ketchup-krinolin kombót, ami még csak kinézetében emlékeztetett az eredetire – abban is csak igen távolról. A kétujjnyi vastag, alig megsült tészta a csíkokban ráfolyatott „amerikai ízesítésű” paradicsomsűrítménnyel és a hevenyészve rábiggyesztett, karikára vágott nagyüzemi magyar hentesáruval inkább ormótlan melegszendvicsre hasonlított, mint kemencéből kihúzott, fortyogó, kormos-ropogós valódi pizzára.
Az előre elkészített tésztának ugyanis még átmelegednie sem volt ideje a pár perces grillezés alatt, viszont a sajt keményre és félbarnára pirult a tetején, ami élvezeti értékét nagyban rontotta. Persze jártunk rá rendesen, és ennek is örültünk, mint ahogy inkább jutottunk ki Jugóba, mint Olaszba.
Fazekas István
Aztán egy merész vendéglős – egykor a Váci utcából induló, majd a Március 15. téren landoló Napoletana főszakácsa – kitalálta, hogy az olajban sült lángos a legmegfelelőbb alap a ketchupból és sonkacsíkokból álló feltétnek. Máris óriásit léptünk előre a szafaládéhoz és krinolinhoz képest a préselt sonka frontra. Gyorsan híre ment, és a lángossütők is árulni kezdték az „olaszos” verziót. De az is lehet, hogy épp fordítva történt. Ezt már nehéz lenne kibogozni.
A nyolcvanas évek elején kezdett autentikusabb irányba elmozdulni a hazai pizzázás. Budán, a még ma is prosperáló Mészáros utcai Don Francescónál árult pizza a Naphegy lábától már közelített a napfényes Itáliához. Ám az olasz (?) tulaj igyekezete, hogy a magyaros elvárásoknak is megfeleljen, olyan hajmeresztő összeállításokat eredményezett, mint resztelt májas, lecsós, illetve a fejlett szocialista olajoshal-konzervből merített halas variációk.
Az első kettő a szafttól tocsogott, és csak kanállal lehetett enni, a halas pedig a leszűrhetetlen vastag olajtól. Tessék szörnyülködni, de tudni kell, hogy a kisvendéglő előtt a déli órákban az utcán kanyargott a sor. És nem csak a nyitás körüli időszakban, hanem hosszú éveken keresztül.
A valódi áttörést nem az olaszok hozták, hanem az amerikaiak. A láncolat, amelynek nevét a csirkefarhát mintájára elég magyaros kiejtéssel vette nyelvére a magyar klientúra, már szép kerek és hólyagos szélű pizzákat kínált, amelyeknek a tésztája és a feltétje együtt sült. Az utcára nyíló ablakokból pedig végre nem égett trappista, hanem oregánóillat kúszott kifelé. Igaz, elébb a serpenyős amerikai fazont favorizálták, csak később vékonyítottak a tésztán, amelynek a feltétjeibe is lassan megérkezett az amerikai olasz módi a la 50-es évek.
Gy.Zs.
Napjainkra viszont már ez is csak emlék, míg a pizza karrierje töretlen. A pizzasütők száma pedig követhetetlen. Ennek köszönhetően a minőség legalább olyan változékony, mint pályafutása elején. A különbség annyi, hogy ma már tényleg vannak olasz – s nemcsak olaszos – éttermek, ahol nem elsősorban a kolbászos, kukoricás, ananászos közízlést igyekeznek kiszolgálni, hanem tartják magukat az itáliai hagyományokhoz.
Ettől persze még virulnak-pirulnak és etetik magukat a jó magyaros feltétek – csemege uborkával, füstölt Karaván sajttal, Pick szalámival, fokhagymás tarjával – ,amiket a turistáknak találunk ki, ahelyett, hogy kenyérlángost sütnénk nekik. Kemencében ropogósra sült, jó vastagot sajttal, tejföllel, szalonnával; pláne juhtúrós-fokhagymás lepényeket. Az egyszerűség kedvéért nevezhetnénk pizzának, hiszen őskorában, ami az ókori Itália, minden pizza lepény volt.
Nem véletlen, hogy Olaszországban mindössze két D.O.C. (hitelesnek nyilvánított) pizzát ismer el a Kulináris Akadémia: az egyik a Margherita, amin csak mozzarella és paradicsom van egy kis bazsalikommal, a másik a Napoletana, amiről a sajtot is lespórolják, helyette viszont aprócska szardíniát tesznek rá és oregánóval hintik meg. Ki hitte volna?!