szerző:
Gy.Zs.
Tetszett a cikk?

Vasárnap ide vagy oda, a hó végére kiürülhet a családi kassza. Ilyenkor a következő pazar és bőséges vasárnapi ebédig a háziasszony leleményességére van szükség.

Nagyi ugyan soha be nem vallotta volna, hogy gáz van. Lehet,hogy éppen azért, mert ki kellett fizetni a gázszámlát, de fillért el nem fogadott. Ő volt az,aki mindig adott. Takargatta a kötényével a vasárnapot, amikor igenis begyűjtötte maga köré az unokákat, mert a közös ebéd szentség volt. Liszt, tojás,szalonna persze ki nem fogyhatott. Pláne, hogy már megvolt ilyenkor télire a készlet krumpliból, almából. A sarkon Ida tejcsarnokostól vaj, tejföl,túró  rövid hozomra mindig, mert tudta: esetleg kóstoló is becsúszik majd a vasárnapi süteményből.

"Krumplis hetem volt" - így fogadott minket ilyenkor, jelezve, miért csúcsosodik a gumósba a vasárnap. S már jött is az asztalra jókora serpenyőben a fő étellé avanzsált krumplis, sajtos rántotta, vasárnapi nevén a parasztomlett. Halomnyi krumplit kockára vágott, megfőzött, aztán kiolvasztott szalonna zsírján, karikára vágott vöröshagymával félig megpirított.

Gy.Zs.

Egy zöldpaprikát, paradicsomot is közé adott. A kosztosok létszámához arányítva felverte a tojásokat, kevés tejjel, pici liszttel szaporítva. Rázúdította a serpenyő tartalmára, és még mielőtt megkötött volna, vékony füstölt sajt szeletekkel beborította, sokszor a legolcsóbb Hóvirág sajt került rá. Hogy az miből volt, ne firtassuk,manapság is előfordulhat, hogy növényből lesz a sajt... Ezt a kaját én manapság friss zöldfűszerekkel,sonkamaradékkal turbózom fel, de csak háromba-négybe vágom a krumplit,nem kockázok. A sajtot meg reszelem a tetejére.

Mint a tortát, úgy cikkelyezte a tányérunkra a vasárnapi omlettet, és körbe szórta pirult szalonnakockákkal. Felséges illata  volt. A maga eltette savanyúság dukált hozzá, kedvencünk a káposztával töltött paprika volt. Tényleg, ez divat még?

Más olcsó vasárnapon a túrós krumpliból se hagyta ki a szalonnapörcöt, de mellé tormás cékla vagy fokhagymás savanyú szilva dukált. Ilyenkor ijesztő mennyiségű, kis kockákra szabott szalonnát sütött. Leszűrte, félretette, a zsírjába beleforgatta a nagyobbacska kockákra vágott, előre főzött krumplit. Egy edényben összemelegített, kevert tejfölt, juhtúrót. Ha jól emlékszem, alapállásból 2 deci tejfölhöz negyed kiló túró ment. A túrós elegybe forgatta a szalonnákat, és innen már egyértelmű volt a találkozásuk a krumplival egy nagy tálban.

Gy.Zs.

Az ilyen hústalan vasárnapokhoz az almás sütemény járult. A legegyszerűbb. Ezt átmentheti az is a háztartásába, aki be van oltva sütés ellen. A nagyi nem volt, és ennek kivételesen a receptjét is leírta. Amúgy ő csak csinált mindent, lehetett nézni, míg el nem hessegetett a tűzhely melletti hokedliról. Szóval, a süti: 6 evőkanál liszt, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj, fél zacskó sütőpor,1 evőkanálnyi citromlé, 4 alma felkockázva.

Az egész cuccot össze kell keverni egy tálban, és már landolhat is egy kizsírozott , lisztezett tepsiben. Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 20 perc alatt kész, közben nem árt megejteni egy tűpróbát.

Ha takargatni akarjuk a hó végét, szórjuk meg diódarabokkal a tetejét, ám ekkor 220 fokon még pár percig sütjük, hogy rápiruljanak. Langyosan, nagyobb kockákra vágva, fahéjas porcukorral megszórva adjuk asztalra.

Ja,persze leves is volt a menüben.A krumpli főzőlevéből köményes,vagy csurgatott tojásos,tárkonyecettel savanyítva.




HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!