szerző:
I.N.
Tetszett a cikk?

Egy híján száz hírességgel lehet találkozni november 23-án a budapesti Symbolban. A rendhagyó kóstolófesztivál előtt neves fakanálbűvölők kedvenc étkeiből szemezgettünk.

„Amikor agyilag elegem van a világból, főzőkanalat ragadok. Ez elég gyakran megtörténik” – avatott be titkos életének eddig csak kevesek által ismert bugyrába Nagy Feró. Az  ő specialitása a mézes-chilis rák, ebből egyszer négy kilónyit is készített a barátainak. Azóta mindig van a hűtőben pár adag rák, hátha hirtelen agyi fáradtság törne a nemzet csótányára. Ilyen és ehhez hasonló titkokról lebbentek fel a fátylak a a Symbol éttermében, ahol mindenféle médiamunkások ismerkedtek meg egy újonnan megjelent könyv néhány főszereplőjével, majd kóstolták meg főztjüket, hogy kellőképpen korrumpálódva ajánlják a publikum figyelmébe e sokféle gasztronómiai kihívással küzdő hon kivételes gasztroeseményét: a Hírességek Bor- és Kóstolófesztiválját.

Erdei Zsolt: csülkös, karajos
MTI / Földi Imre

Ez utóbbi nem is okoz gondot e sorok írójának, aki az esemény spiritus rectora, Őszy-Tóth Gábriel szervezői zsenialitását már régóta csodálja. Egészen konkrétan azóta, hogy részt vett két évvel ezelőtt az Így főznek a borászok kóstolórendezvényén, amelyen 80 termelő főztjét és italát lehetett csócsálni. A koncepció bevált, most ráadásul 66 híresség fogott össze 33 ismert borásszal, hogy étel és ital harmóniájával varázsolják el a nagyérdeműt. Meg persze a hirdetőket: a jól eltalált termékre ugyanis falkákban tapadnak a nagyobb cégek: a Hyundai, a Xerox, a Seiko, de még az MVM Partner is támogatta a projektet.

A programok mellett a portfóliót egy igényes kivitelű könyv is gazdagítja. Ebben a rövid, a hírességeket elsősorban gasztronómiai emlékeikről és álmaikról faggató interjúk mellett ott állnak a receptek is. A 66 ismert arcot az élet sokféle területéről válogatták össze, van köztük balettművész (Tunyogi Henriett), operaénekes (Tokody Ilona), tévés személyiség (Bényi Ildikó), agykutató (Freund Tamás), szakács (Bíró Lajos), topmenedzser (Beck György), újságíró-világutazó (Kiss Róbert Richárd), de borász is (Kaló Imre).

A gourmet fesztivál 12700 forintos beugrójáért – ha valaki bírja pénztárcával és étvággyal – 66 ételt lehet végigkóstolni november végén, sőt lehet a celebekkel bandázni, és persze jókat inni az impozáns borsorból is. Azt egyelőre nem lehet tudni, vajon a hírességek maguk fogják-e megfőzni az ételeket, annyi azonban bizonyos, a sajtótájékoztatón a symbolosok készítették el az ízelítőnek szánt tucatnyi fogást. Erdei Zsolt és barátja, Orlik Zoltán például zöldborsós, csülkös, karajos, lebbencs tésztás bográcsossal írták be magukat a könyvbe, ám a receptadók nem teljesen ismertek rá „főztjükre”. Orlik Zoltán elárulta: kétségtelen,hogy nem osztott meg minden titkos fogást a budapesti étterem séfjével.

g&d media

A kivételt éppen Kaló Imre jelentette. Az unortodox borairól ismert erdész foglalkozásához híven erdészgulyást főzött, ráadásul saját kezűleg. A gourmet ételsorból kiemelkedett a korántsem steril ízű őszinte alkotás, amihez Spiegelberg István 2010-es somlói olaszrizlingje volt a kísérő. Itt azért álljunk meg egy szóra. A német származású borász italaival nem igen lehet találkozni borbemutatókon, a somlói ikonpincészet vezetője szinte már titkolja gyönyörűen komplex, természethű borait.

Éppen ellenkezőleg jár el Lőrincz György, az egri St. Andrea pincészet vezetője. A mostani kóstolón ugyan fia képviselte, de alig találni olyan hazai borversenyt, amire az év bortermelőjének is megválasztott Lőrincz ne nevezne néhány borral, és ahol ne nyerne több aranyérmet. Ezúttal 2011-es Boldogságos cuvée-jét hozta el. Az ásványos bor kifejezetten légiessé teszi az egyébként nem éppen könnyűségéről ismert szabolcsi töltött káposztát, aminek a receptjét Szekeres Adrien énekesnő szállította. A párosítás működőképessége azért is meglepő, mert a St. Andrea „vakon” rendelte a káposzta mellé a Boldogságost, korábban nem kóstolta össze az ételt az itallal.

Az emelkedett hangulatot csak néha törte meg egy-egy óvatlanul bejátszott videofelvétel. Addig nem is volt baj, amíg Tokody Ilona vagy Szekeres Adrien énekelt, vagy St. Martin fújta a háttérben, ám egyszer csak borzalmas nyervogásra kaptuk fel a fejünket. Bőrünk felére ugrott össze, fogaink a pohárhoz koccantak. Hamar kiderült, a szervezők afféle kedvcsinálóként bejátsszották a két évvel ezelőtti kóstolófesztivál promóciós videóját, amelyben a borászok all star kórusa fakadt dalra. Mi természetesen hiszünk a szinergia erejében, de az opus meghallgatása után nem gondoljuk feltétlen igazságnak, hogy a bort és a természetet szerető ember okvetlenül énekelni is tud.

A rövid közjáték után annak ellenére történt meg a világgal való kibékülésünk, hogy lecsúsztunk Tokody Ilonának a José Carreras által a világ legjobb tiramisujának kikiáltott édességéről. Maradt tehát desszert, bor, édesség és búfelejtő egy pohárban: a tiramisu mellé rendelt, valamilyen csoda folytán megmaradt hatputtonyos aszú, ami a Disznókő pincészetben készült a 2000. évi szüretből.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!