Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"a62c0dc2-3787-4ea2-8a9c-e73f4dd0ce78","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Nagyon egyszerű magyarázata van annak, miért keletkezik por egy olyan lakásban is, amelyben nem jár senki, és nincsenek is nyitva az ablakai.","shortLead":"Nagyon egyszerű magyarázata van annak, miért keletkezik por egy olyan lakásban is, amelyben nem jár senki, és nincsenek...","id":"20250106_hogyan-keletkezik-a-por-zart-lakasban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a62c0dc2-3787-4ea2-8a9c-e73f4dd0ce78.jpg","index":0,"item":"3e0f2d69-a291-487f-8ae2-1efd3ae5a01f","keywords":null,"link":"/elet/20250106_hogyan-keletkezik-a-por-zart-lakasban","timestamp":"2025. január. 06. 05:50","title":"Miért gyűlik össze a por akkor is, ha minden ablak zárva van?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2da2cb1f-9e73-4193-b656-9f9e8574b92c","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"A Jun Szogjol ellen lázadás címén kiadott letartóztatási parancs hatálya hétfőn éjfélkor lejár.","shortLead":"A Jun Szogjol ellen lázadás címén kiadott letartóztatási parancs hatálya hétfőn éjfélkor lejár.","id":"20250105_Del-Koreaban-sok-ezer-tunteto-surgette-a-felfuggesztett-elnok-letartoztatasat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2da2cb1f-9e73-4193-b656-9f9e8574b92c.jpg","index":0,"item":"fe74f80b-146f-4126-aca2-93612fd2d15b","keywords":null,"link":"/vilag/20250105_Del-Koreaban-sok-ezer-tunteto-surgette-a-felfuggesztett-elnok-letartoztatasat","timestamp":"2025. január. 05. 11:15","title":"Dél-Koreában sok ezer tüntető sürgette a felfüggesztett elnök letartóztatását","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f75eb004-709a-40d9-9bf4-51ed36257759","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az énekes szerint kutyái senkinek nem ártanak, csak ráugranak az emberekre és megpuszilják őket. ","shortLead":"Az énekes szerint kutyái senkinek nem ártanak, csak ráugranak az emberekre és megpuszilják őket. ","id":"20250106_Nagy-Fero-per-kutyak-pulik-birsag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f75eb004-709a-40d9-9bf4-51ed36257759.jpg","index":0,"item":"6b599474-0092-45ba-b588-94f0ed88f2d0","keywords":null,"link":"/elet/20250106_Nagy-Fero-per-kutyak-pulik-birsag","timestamp":"2025. január. 06. 16:47","title":"Beperelték Nagy Ferót, mert a kutyája ráugrott valakire az utcán","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"05fbda87-26a2-4086-82bf-07405229d394","c_author":"MTI","category":"itthon","description":"Tűz volt egy budapesti szállóépület egyik szobájában vasárnap délután, rövid időre kétszázötven embernek kellett elhagynia az épületet, de senki nem sérült meg.","shortLead":"Tűz volt egy budapesti szállóépület egyik szobájában vasárnap délután, rövid időre kétszázötven embernek kellett...","id":"20250105_budapest-tuz-szallo-tuzoltosag-evakualas-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/05fbda87-26a2-4086-82bf-07405229d394.jpg","index":0,"item":"1b912191-0800-4c13-8369-544775b39fc3","keywords":null,"link":"/itthon/20250105_budapest-tuz-szallo-tuzoltosag-evakualas-ebx","timestamp":"2025. január. 05. 20:05","title":"Tűz volt egy budapesti szállóban, 250 embert kellett evakuálni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"78448c03-4ffa-40f4-8fa8-9c69a0c6059c","c_author":"HVG","category":"elet","description":"A nő nem viselt kendőt a repülőtéren, de szerzett magának egyet.","shortLead":"A nő nem viselt kendőt a repülőtéren, de szerzett magának egyet.","id":"20250106_imam-turban-iran-repuloter-hidzsab","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/78448c03-4ffa-40f4-8fa8-9c69a0c6059c.jpg","index":0,"item":"32147e1b-a000-4822-9cc5-f48e1a83c4d6","keywords":null,"link":"/elet/20250106_imam-turban-iran-repuloter-hidzsab","timestamp":"2025. január. 06. 15:46","title":"Letépte egy imám fejéről a turbánt, abból készített egy nő kendőt a teheráni reptéren","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"59a063aa-0dc2-4816-abdb-3958698454c6","c_author":"HVG","category":"360","description":"Tudják ugyanazt, mint a világ legjobb borászképző egyetemein, ezért jó értelemben vett öntudatot igyekeznek kialakítani szőlész-borász hallgatóikban – mondja Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusának főigazgatója, aki szerint ők az egyik legnagyobb nyertesei a gödöllői központú MATE létrejöttének.","shortLead":"Tudják ugyanazt, mint a világ legjobb borászképző egyetemein, ezért jó értelemben vett öntudatot igyekeznek kialakítani...","id":"20250105_hvg-diploma-2025-mate-Nyitraine-Sardy-Diana","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/59a063aa-0dc2-4816-abdb-3958698454c6.jpg","index":0,"item":"56cd8c8b-0df2-439b-8e68-85bde1cf5050","keywords":null,"link":"/360/20250105_hvg-diploma-2025-mate-Nyitraine-Sardy-Diana","timestamp":"2025. január. 05. 08:15","title":"„A hallgató keze az őszi félévben legyen koszos a cefrétől, télen pedig kapjon ínhüvelygyulladást a sok metszéstől”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2ee70235-6092-4808-a5a7-d5fb93b19e4f","c_author":"HVG","category":"360","description":"","shortLead":"","id":"20250106_hvg-jon-lonoff-centirol-centire-szinhaz-eloadas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2ee70235-6092-4808-a5a7-d5fb93b19e4f.jpg","index":0,"item":"871dbf0e-e20d-4a5f-bb13-4eb58b2a405b","keywords":null,"link":"/360/20250106_hvg-jon-lonoff-centirol-centire-szinhaz-eloadas","timestamp":"2025. január. 06. 16:00","title":"„Ez az a szellemes és komolyan vett vígjáték, amelyre minden évad vár”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2477f683-cffb-456e-8935-20592cc9e634","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A külügyminiszter szerint már stabilizálódott annyira a helyzet, hogy ezt is meg lehet lépni.","shortLead":"A külügyminiszter szerint már stabilizálódott annyira a helyzet, hogy ezt is meg lehet lépni.","id":"20250106_szijjarto-damaszkusz-sziria-magyar-nagykovetseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2477f683-cffb-456e-8935-20592cc9e634.jpg","index":0,"item":"5f3dc99f-a217-46fc-9f80-50e8b46b8ca9","keywords":null,"link":"/itthon/20250106_szijjarto-damaszkusz-sziria-magyar-nagykovetseg","timestamp":"2025. január. 06. 09:36","title":"Szijjártó: Újranyitják Magyarország szíriai nagykövetségét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A szexnek is jót tesz a karácsonyi marcipán - recepttel
szerző:
I.N.
Tetszett a cikk?
Kik készítettek először marcipánt és miért ették? A rejtélyes múltú marcipán mára meghódította az egész világot.
Nem biztos, hogy ha ma megkóstolnánk, ráismernénk az ősmarcipánra: az egyik eredetváltozat szerint ugyanis az ókori perzsák már boldogan falták az édességet, igaz: akkoriban mandulából, mézből, olívaolajból és rózsaolajból készült a nyalánkság. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a keresztes háborúk a sok szörnyűség mellett annyi hasznot azért hajtottak az emberiség számára, hogy a lovagok és a hadiutakon fel-feltűnő kereskedők Dél-Európába elvitték a marcipánt - és annak titkos receptjét.
Hogy nem lett belőle univerzális csemege, annak roppant egyszerű oka volt: az elkészítéséhez nem lehetett kapni a mézet lassacskán felváltó cukrot elégséges mennyiségben, így aztán a marcipán maradt az előkelők drága édessége.
A heti marcipánlövés
A marcipánpiac liberalizációja is Kolumbusz Kristóf nevéhez fűződik. A derék genovai származású felfedezőnek hála Amerikába is elkerült a cukornád, ahol óriási területeken kezdték termeszteni, így aztán vica versa,fellendülhetett az Óvilág cukrászipara. Fel is lendült, olyannyira, hogy az édesség megbecsült csemegéje lett - a betegeknek.
gyzs
Évszázadokon át úgy tartották, hogy a marcipán sokféle búra-bajra nyújt enyhülést - erről nyilván a csokifüggők tudnának sokat mesélni. Így esett, hogy közel fél évezreden át heti marcipánlövésükért a háziasszonyok nem a cukrászhoz, hanem a patikushoz jártak. Perzsa doktorok különösen hatásosnak találták a marcipánt a gerincoszlop, a szív és az agy erősítésére és fejlesztésére.
Hálószobai örömök
Más okok miatt keresték a férfiak a marcipánt: a középkorban ugyanis úgy tudták, hogy a marcipán ellenállhatatlan szexuális vágyakat ébreszt az elfogyasztójában. Csoda-e, ha a gáláns lovagok gyakran kedveskedtek szívük hölgyének ezzel a nyalánksággal? Az sem véletlen, hogy Thomas Mann, az egyébként az európai marcipángyártás egyik fellegvárából, Lübeckből származó Nobel-díjas író egyenesen a háremek csemegéjeként utalt rá.
Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a lübecki marcipán nagy vetélytársa a königsbergi. Utóbbinak az a különlegessége, hogy enyhén megpörkölik, így a mandulában lévő fehérje gyorsabban felbomlik. Ez azért hasznos, mert ezáltal a massza egységesebb állagú lesz. Az általában szív alakúra formázott königsbergi marcipánt végül nagy lángon hirtelen hevítik, és ettől kapja kissé barnás,jellegzetes színét az édesség.
Marci kenyere?
A marcipán körüli legendákat részben az is fenntartja, hogy nem tudni, honnan ered a neve. Vannak, akik szerint a Hispán-félszigeten megtelepedett mórok hívták így. Mások szerint egy lelkes marcipánféleséggel kísérletező milánói pék, bizonyos Márton nevéből származik a marcipán (marci-panis, panius martius).
Megint mások úgy vélik, a marcipán egyszerűen mézeskalácsot jelent (marzapane), s az olaszos hangzást az magyarázza, hogy talján közvetítéssel érkezhetett a Közel-Keletről Európába a rejtélyes múltú csemege. Egy másik olasz legenda szerint Velence védőszentje, Szent Márk volt a névadó. Méghozzá azért, mert a 15. században egy Mária nevű velencei lányka véletlenül tört mandulát kevert a mézbe, ami aztán egy forró tepsibe került. Apja gyertyákat készített belőle, és először a Szent Márk téren hozta forgalomba őket. Akkoriban tehát a hívek nem a két végén égették a gyertyát - inkább az egyik végén égették, de a másikon ették azt.
A magyar kapcsolat
Minden bizonnyal Mátyás király is megismerkedett a marcipánnal, méghozzá szintén olasz közvetítéssel. Amikor feleségül vette Aragóniai Beatrixet, a nejével érkező szakácsok az első közös újévi ünnepségre mandulatejből és cukorból készítettek ízletes desszertet - méghozzá egy ehető, marcipánsakktábla formájában. A hazai előkelőségek hamar megkedvelték a marcipánt, az első magyar nyelvű receptet Bornemissza Anna 1680-as szakácskönyvében lehet fellelni.
Vágygerjesztő marcipángolyó
gyzs
Ma már sokféle marcipánt ismer a szakma. A legelterjedtebb talán az úgynevezett egyszeres marcipán, amibe egy (tömeg)rész mandula mellé egy rész cukor kerül. A félszeres marcipán értelemszerűen egy rész olajosmagbélből és fél rész cukorból áll, de van másfélszeres, kétszeres és háromszoros marcipán is.
A cukrászok időnként más magvakkal helyettesítik a mandulát. Ma már van diómarcipán, mogyorómarcipán, kókuszmarcipán, sőt barackmagmarcipán is, aminek percipán a hivatalos neve. Indiában kesudiós-cukros édességet készítenek, ami sok tekintetben hasonlít a klasszikus marcipánra. Afféle hibrid a Mozartkugel, amely pisztácia-marcipán keverék nugátkrémmel beburkolva és csokimázzal nyakon öntve.
Híres marcipánok A legismertebb marcipánok között tartják számon az Eloisia Martorana által a 12. században alapított palermói apácakolostor nevéből származó Frutta di Martoranát. A szíciliai marcipánt nagy gonddal gyümölcsökké formázzák - az alapmassza közel évezredes titkos recept szerint készül. Természetesen lehetetlen felsorolni az össze ismert és fontos marcipánműhelyt, de muszáj még megemlíteni a tallini Raeapteeket, ami a világ egyik legrégibb patikája.
Az 1422 óta álló gyógyszertárban fél évezrede készítenek mágikus marcipánt a szerelmi bánat enyhítésére. Úgy tudni, a tuti recept 72 százalékban tartalmaz mandulát, 28 százalékban pedig cukrot és egyéb - titokban tartott - összetevőket. A mai napig látogatható patikában a polcokon még találni szárított békalábat, csukaszemet, unikornis szarvából készült port, fekete macska vérét is.
A patinás épület három évszázadon át egy magyar származású orvos családjának a kezében volt. De nemcsak e tekintetben mondható Magyarország tulajdonképpeni marcipán-nagyhatalomnak, a Szabó és a Szamos családok édességfronton művelnek kimagasló országimázsnövelő tevékenységet. Szamosék slágerterméke a 63 deka mandula és 37 deka cukor arányából megszülető marcipán.
Franciás marcipán - recept
Hozzávalók: 20 dkg mandula, 20 dkg porcukor, fél deciliter víz
A héjas mandulát lobogó vízbe tesszük, majd az újraforrás után három perccel leszűrjük, a fellazult héjat lehúzzuk. A tiszta mandulát egy napig szikkasztjuk, majd ledaráljuk. Az így nyert 20 deka finomra darált mandulához hozzáadunk 4-5 szem keserű mandulát, majd megőröljük.
Ezt egy rozsdamentes keverőedénybe tesszük, és összedolgozzuk 10 deka a porcukorral. A maradék cukorból és a fél deci vízből szirupot főzünk,. A kissé lehűlt szirupot hozzákeverjük a masszához, majd simára gyúrjuk. Ha még lazább szerkezetű marcipánt szeretnénk, akkor adjuk egy vagy két tojás fehérjét az alapmasszához.