szerző:
cz.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyot akar és kiadósat? Nem luxust, hanem csak kielégítőt, ráadásul mindezt nappal, délben, este és hajnalban is? Utat mutatunk.

A diákok és más városjárók mindig is élen jártak a költséghatékony táplálkozási módszerek fejlesztésében, vagyis: ők azok, akik képesek a város eldugott étkezdéiben kevés pénzből, bármikor jóllakni. Merengő egyetemisták pénztárcáihoz optimalizált fővárosi büfékben jártunk. Kövesse az éhező és leleményes ifjúságot.

Rendszerváltás előtti hamburgerek a nagyitól

Marika néni házi szendvicsei előbb voltak Budapesten, mint a McDonald's, és valószínűleg még akkor is itt lesznek, amikor a főváros már rég az egyesült magyar sztyeppe részét képezi majd.

A menüben hét féle hamburgerméret, a mekis sajtburgernél mindössze háromszor nagyobb "kicsitől" egészen az életveszélyes, tíz személyre készült szendvicsmonstrumig. A burgerek roskadásig vannak pakolva hússal, friss zöldségekkel, sajttal és különféle szószokkal, ráadásul a kiadós ebédnek beillő szendvicsek már 500 forinttól elérhetőek.

A 1983-ban nyílt kávézóban még ma sem találunk semmiféle dobozos üdítőt, sem alkoholt. A nagymama ebédlőjének berendezett apró étteremben csak házi teát, kávét, illetve madártejszerű vanília turmixot tudunk csapolni magunknak, a víz ingyen van.

wikipedia

Az Angyal utca 28-as szám alatt megbúvó autentikus hamburgerezőt igazán elszánt embereknek ajánljuk, hiszen a fejnagyságú szendvicsek elfogyasztásánál kevés jobb mód van a macsóság bizonyítására.

Mindig a tökéletes gyros nyomában

Gyrost bárhol ehetünk, jó gyrost találni viszont korántsem ilyen egyszerű. Ezért, ha mégis sikerül ráakadnunk a megfelelő forrásra, érdemes azt megbecsülni. A Magyarországon, általában törökök által készített, erősen mutálódott görög étel évek óta az éjszakai mulatozók kedvenc fogása, ennek megfelelően hol másutt kereshetnénk a legjobb gyrost, mint a városközpontban, a Blahától pár lépésnyire.

wikipedia

Az Akácfa utcai Istanbul Kebab nem akar több lenni, mint egy török étkezde. A hely berendezését tekintve kellőképp ízléstelen, a kiszolgáló személyzet nem kedves, de hatékony, a mosdó tiszta, a gyros díjnyertes. Sok, nevetséges méretű pitában, hideg és nyers hússal, valamint fonnyadt zöldségekkel teletűzdelt elrettentő példa után, itt minden a helyén van. Kiadós adagok, bőséges zöldség és szósz választék, mindez nagyjából 600 forintért. Visszatérésre érdemes hely.

Zenészkonyha a gyártelepen

A Müpával szemben, a volt közvágóhíd területén találjuk a főként a közeli próba - és műtermek művészközönségét kiszolgáló Bodegát. A szlogen szerint a csöppnyi kifőzde éttermi minőséget nyújt, büfé árakon, ez pedig nagyjából fedi is a valóságot. A margitszigeti kolbászsütő atmoszférában teljesen valószerűtlen fogások is születnek. Ha valaki a vizezett sör-olcsó virsli pároshoz kalibrált igényekkel érkezik, bizonyára megdöbben majd a nagyon eltalált kókuszos csirkeleves vagy azeri báránypörkölt által prezentált szakácsprofizmus láttán.

Megtaláljuk a kínálatban a kötelező, félkilós hamburgert és házi chilit is, ráadásul mindezt minőségi alapanyagokból elkészítve. Ha nem akarjuk átlépni az bűvös 1000 forintos határt és szívesen csevegünk bohémabb, slágerlistás zenészekkel, ez a mi helyünk.

Éjjel három óra: kétszáz forintja van, és éhes?

A kétszáz forintos pizzaszelet külön bátorsági kategória: ami nem öl meg, az megerősít.  Az Akácfa-és Király utca sarkán lévő alig pár négyzetméteres pizzázó előtt ugyan nagyjából éjjel 1 és 4 óra között a legnagyobb a sor, a forgalma napközben sem elhanyagolható.

wikipedia

Kétszáz forintért egy méretes, zsírban tocsogó pizzaszeletet kapunk, légbuborékos tésztával és szerény feltéttel. Ezt a könnyűnek éppenséggel nem nevezhető fogást legtöbben utólagos gyomorbéleléshez használják, de szép számmal akadnak, akik józanul is az ominózus pizzázó mellett teszik le voksukat. Elvégre kétszáz forint, az kétszáz forint.

Bajuszpödrés a nyóckerben

Kockás abrosz, kancsós víz, Magyarország alakú menü. A hírhedt kerület szélén, a Rákóczi téren lévő Rákóczi étterem igazi magyaros kifőzde. Gulyásleves, székelykáposzta, hortobágyi húsos palacsinta és persze az elengedhetetlen menzás tökfőzelék teszik teljessé a kínálatot, amibe azért a távoli nyugat is belekontárkodott, a házias tésztájú pizza képében.

A szörnyen egészségtelen, de legalább erősen fűszeres fogások közül már 400 forintért választhatunk ebédre valót, stílusosan leöblítve egy pohár klasszikus málnaszörppel. Külön öröm, hogy a kifőzdében bajor házi sör is kapható, 250 forintos korsónkénti áron.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!