Itt a világ legjobb étterme - és megint spanyol

Itt a világ legjobb étterme - és megint spanyol

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

A Roca-testvérek, mint egy népmese három fívére, együtt nyerték el a brit Restaurant magazin kitüntetését. A cukrász, séf és sommelier hármas a katalán-spanyol El Celler de Can Roca éttermet vitték világsikerre.

Három év kihagyás után újból Spanyolország, pontosabban Katalónia büszkélkedhet azzal, hogy az egyik legtekintélyesebbnek számító kulináris címet magáénak mondhatja. A 11 évvel ezelőtt a brit Restaurant magazine által létrehozott s a S.Pellegrino és Acqua Panna által támogatott Világ legjobb étterme díjat 2013-ban a Roca-fivérek gironai éttermének, az El Celler de Can Rocának ítélte oda a több mint 900 séfből, éttermi szakemberből, újságíróból és élelmiszer-szakértőből álló professzionális „intézmény”, a World's 50 Best Restaurants Academy. A testvéreknek, Joannak, Jordinak és Josepnek sikerült a nagy „előd”, a világhírű katalán séf Ferran Adrià rosasi éttermének, az El Bullinak az örökébe lépni, amely ötször - 2002, 2006, 2007, 2008 és 2009 – tudhatta magáénak a címet. A mostani sikert sokan előre borítékolták, mivel a Celler 2011-ben és 2012-ben is már esélyesnek számított, de meg kellett elégednie a második helyezéssel.

©

A Roca-fivérek összeölelkezve, majd láthatóan meghatva fogadták a Guildhall-ban elhangzott bejelentést, ami nem csoda, mivel ilyen kitörő taps, s szimpátiarivalgás ritkán fogadja a legkiválóbb séfeket, sommeliereket és cukrászokat – ugyanis a testvérek között ez a hármas szakmai munkamegosztás nyerőnek bizonyult. Az előző évek sikerembere, René Redzepi, a skandináviai gasztronómiai új hullám képviselője ezúttal talán csalódott, mivel a háromszorosan (2010, 2011, 2012-ben) a világ legjobb éttermévé választott Noma helyet cserélve az El Celler de Can Rocával a második helyre került. Ezt sokan annak a norovírus fertőzésnek tulajdonítják, amely miatt a Noma több mint hatvan vendége februárban kórházba került.

Az idén a tavalyi 5. helyről a „győztes” hármasba került az olasz avantgard konyha ízmesterének, Francesco Botturának a modenai étterme, az Osteria Francescana. Ha Spanyolország szempontjából értékeljük a világ legjobb éttermeinek reprezentatív listáját, akkor a Roca-fivérek mellett feltétlen meg kell említenünk két másik étteremet is az első tízben: a baszk Mugaritzt, Andoni Luis Aduriz éttermét a negyedik helyen (tavaly 3-ik volt – a szerk.), míg Juan Mari Arzak és lánya Elena szintén San Sebastianban található vendéglátóhelye, a Restaurante Arzak tavalyi eredményét megtartva, a nyolcadik lett. Feltétlen a spanyol gasztronómia pozícióinak szinten tartására és erősödésére utal, hogy az eddig említetteken kívül a világ első 50 éttermében még további két másik is szerepel: a Quique Dacosta Étterem Deniából (26. helyen) és az Asador Etxebarrri Axpéből (44. helyen).

A legjobb 50 közül hat-hat étteremmel az USA és Franciaország került az élre, míg a spanyolok mögött 4 étteremmel az olaszok következnek. A világ félszáz legjobb étterméből 29 Európában, 7 Ázsiában, 6-6 az USA-ban és Dél-Amerikában, 2 pedig Ausztráliában található.