Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"6325fe6e-744f-46c7-8807-ca88c783c8ba","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A polgármester szerint a „tolerancia” kifejezés ijesztette meg a kormánypártiakat.","shortLead":"A polgármester szerint a „tolerancia” kifejezés ijesztette meg a kormánypártiakat.","id":"20250518_Kovacs-Gergely-XII-kerulet-Hegyvidek-fideszes-plakatok-Arad-a-Tisza-tolerancia-onkormanyzat-telephely","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6325fe6e-744f-46c7-8807-ca88c783c8ba.jpg","index":0,"item":"07d03494-eb54-4dfa-bfc6-563ddd498357","keywords":null,"link":"/itthon/20250518_Kovacs-Gergely-XII-kerulet-Hegyvidek-fideszes-plakatok-Arad-a-Tisza-tolerancia-onkormanyzat-telephely","timestamp":"2025. május. 18. 15:02","title":"Kovács Gergely felírta a fideszes plakátokra, hogy „Árad a Tisza”, rögtön el is vitték azokat az önkormányzat telephelyéről","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"826984b2-d24c-4b57-9040-61ae8d834bb7","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Délelőtt azokban a megyékben voltak a legaktívabbak a szavazók, ahol az első fordulóban a magyarellenes jelölt győzött.","shortLead":"Délelőtt azokban a megyékben voltak a legaktívabbak a szavazók, ahol az első fordulóban a magyarellenes jelölt győzött.","id":"20250518_Rekordreszvetel-roman-elnokvalasztas-George-Simion-valasztasi-csalas-RMDSZ-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/826984b2-d24c-4b57-9040-61ae8d834bb7.jpg","index":0,"item":"a3da1d66-eed0-46b0-9aec-6805cc8ba2bf","keywords":null,"link":"/itthon/20250518_Rekordreszvetel-roman-elnokvalasztas-George-Simion-valasztasi-csalas-RMDSZ-ebx","timestamp":"2025. május. 18. 12:41","title":"Rekordrészvétellel indult a román elnökválasztás, Simion pártja választási csalást emleget","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"20dbd0dd-742d-42ef-a6d7-dc3b4256f107","c_author":"MTI","category":"itthon","description":"„A cél világos: a hatalomtól független hangokat elhallgattatni” – mondták a javaslatról.","shortLead":"„A cél világos: a hatalomtól független hangokat elhallgattatni” – mondták a javaslatról.","id":"20250518_Civilek-szakszervezetek-atlathatosagi-torveny-tiltakozas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/20dbd0dd-742d-42ef-a6d7-dc3b4256f107.jpg","index":0,"item":"cbc4d3b3-98be-4ea5-a255-f3599f935986","keywords":null,"link":"/itthon/20250518_Civilek-szakszervezetek-atlathatosagi-torveny-tiltakozas","timestamp":"2025. május. 18. 15:38","title":"„Civilek elleni bosszútörvény” a kormány javaslata a szakszervezetek szerint","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bfeebedf-b30f-4c26-9349-70fa5b1bf6a1","c_author":"László Ferenc","category":"tudomany","description":"Egymás mellett próbáltuk ki a mágneses technológiát minden korábbinál egyszerűbb és olcsóbb formában kínáló Oral-B iO 2 fogkefét, illetve egy mesterséges intelligenciával megspékelt szónikus új Oclean-modellt, mely többek közt beszélni is tud.","shortLead":"Egymás mellett próbáltuk ki a mágneses technológiát minden korábbinál egyszerűbb és olcsóbb formában kínáló Oral-B iO 2...","id":"20250518_okosfogkefe-oclean-szonikus-oral-b-io-2-teszt-velemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bfeebedf-b30f-4c26-9349-70fa5b1bf6a1.jpg","index":0,"item":"5f8da456-2544-448b-a74b-0b4e04ca54d3","keywords":null,"link":"/tudomany/20250518_okosfogkefe-oclean-szonikus-oral-b-io-2-teszt-velemeny","timestamp":"2025. május. 18. 18:00","title":"Van bármi értelme egy okosfogkefének? Szabad olcsóbbat venni belőle? Kipróbáltuk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"24e19613-14ae-473a-bae6-bfcbead0dfd6","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Elvitelre – a podcast, amelyben a hét legjobb HVG hetilapos és hvg360-as anyagaiból válogatunk. Csak indítsa el a háttérben és hallgassa meg szerzőink legjobb írásait! A héten: politikai szemfényvesztés vagy valós fenyegetés a közélet átláthatóságáról szóló törvénytervezet?","shortLead":"Elvitelre – a podcast, amelyben a hét legjobb HVG hetilapos és hvg360-as anyagaiból válogatunk. Csak indítsa el...","id":"20250517_Ezert-lehet-veszelyes-az-uj-uldozesi-torveny-Elvitelre","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/24e19613-14ae-473a-bae6-bfcbead0dfd6.jpg","index":0,"item":"ce1126e8-bfc3-41f8-9d0e-af60e8544c14","keywords":null,"link":"/itthon/20250517_Ezert-lehet-veszelyes-az-uj-uldozesi-torveny-Elvitelre","timestamp":"2025. május. 18. 06:00","title":"Ezért lehet veszélyes az új üldözési törvény │Elvitelre","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1d81ea6d-f697-4858-9b8e-d32a4006a3a1","c_author":"hvg.hu","category":"hvgkonyvek","description":"Hat pontban arról, hogy a politikusok, a város- és cégvezetők, valamint az egyszeri állampolgárok mit tehetnek annak érdekében, hogy csökkenjen az egészségre káros levegőszennyezés. Szerkesztett részlet az Ez nem a világ vége című könyvből.","shortLead":"Hat pontban arról, hogy a politikusok, a város- és cégvezetők, valamint az egyszeri állampolgárok mit tehetnek annak...","id":"20250517_Igy-csokkenthetjuk-a-legszennyezes-merteket-mindenhol-kozel-nullara","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1d81ea6d-f697-4858-9b8e-d32a4006a3a1.jpg","index":0,"item":"aa20f7e1-8098-419b-8767-77c9b139a112","keywords":null,"link":"/hvgkonyvek/20250517_Igy-csokkenthetjuk-a-legszennyezes-merteket-mindenhol-kozel-nullara","timestamp":"2025. május. 17. 19:13","title":"Így csökkenthetjük a légszennyezés mértékét mindenhol közel nullára","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a74e2d79-97c4-4722-a04b-0ccbc5a79d08","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Az egyik szerelvény vezetője figyelmen kívül hagyta a tilos jelzést, és elindult a szemből érkező vonat irányába.","shortLead":"Az egyik szerelvény vezetője figyelmen kívül hagyta a tilos jelzést, és elindult a szemből érkező vonat irányába.","id":"20250517_gysev-vonat-vasvar-zalaszentivan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a74e2d79-97c4-4722-a04b-0ccbc5a79d08.jpg","index":0,"item":"31b214a8-2303-4ad5-aeb9-214cd6b48c57","keywords":null,"link":"/itthon/20250517_gysev-vonat-vasvar-zalaszentivan","timestamp":"2025. május. 17. 21:30","title":"Egymással szembe ment két vonat Vasvárnál, pár száz méteren múlt a baleset","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"41fd0024-3b04-42d1-81dd-dab9f8e762c7","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Sokkal összetettebb a Jupiteren látható sarki fény – és most a NASA egyik legfejlettebb űrteleszkópja segített jobban megérteni, miben más, mint a földi sarki fények.","shortLead":"Sokkal összetettebb a Jupiteren látható sarki fény – és most a NASA egyik legfejlettebb űrteleszkópja segített jobban...","id":"20250518_nasa-james-webb-urteleszkop-jupiter-sarki-feny-reszecskek-felvetelek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/41fd0024-3b04-42d1-81dd-dab9f8e762c7.jpg","index":0,"item":"162215b2-9a6f-42d8-b145-7b63ebf57fa2","keywords":null,"link":"/tudomany/20250518_nasa-james-webb-urteleszkop-jupiter-sarki-feny-reszecskek-felvetelek","timestamp":"2025. május. 18. 08:03","title":"Káprázatos felvételeket készített a James Webb űrteleszkóp a Jupiteren pompázó sarki fényről (videó)","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Az idei év újból komoly szakmai eredményeket hozott a magyar vendéglátásnak. Akadt hazai szereplő a világ legjobb hoteljei között, a legendás Bocuse D'or szakácsversenyen Széll Tamás remekül szerepelt és a diningguide.hu éves toplistája is új nevekkel bővült. És továbbra is két csillagos város Budapest a Michelin kalauz szerint.
Nem meglepő módon az évek óta tartó gazdasági válság egyik nagy károsultja a világ minden táján a turizmus és a vendéglátás. Aggódó cikkek sora foglalkozik az olasz borrégiók turizmusának visszaesésével, a görög idegenforgalom lehetséges összeomlásával vagy sokáig a világ egyik legjobb éttermének tartott ,és éppen átalakítás alatt álló El Bulli vendégkörével. A magyar gasztronómiáért azonban leginkább csak a magyar gasztronómia aggódik, mivel a minőségi étkezés iránti igény még mindig rendkívül kevés hazai fogyasztóra jellemző. Ebben legalábbis egyetérteni látszik a szakma. Más területeken azonban akadnak vélemény különbségek.
A 2010-ben az első hazai Michelin-csillagot megszerzett Costes tulajdonosa, Gerendai Károly a magyar vendégek mellett a prémium pénztárcájú külföldieket is hiányolja. Az egész országban rossz a turisták összetétele, nincs elég utazó, aki a minőség miatt jön Budapestre” - mondta Gerendai. Hiába adtak el 2012-ben is hasonló számú vacsorát mint az előző évben, az összforgalom tíz százalékkal csökkent. Nem véletlen a vacsora említése, a Ráday utcában működő étterem ugyanis megszüntetni kényszerült ebédidős nyitva tartását. A csillagot négy éve megtartó, a legutóbbi diningguide.hu listán is az év étterme cím birtokos vendéglátóhely befektetője szerint a probléma egyik lényege az, hogy a hazai minőségi kínálat nagyobb ütemben fejlődik, mint a kereslet.Egyre több a jó étterem, szétaprózódik a piac.
A Costes konyháján
Stiller Ákos
Miguel Rocha Vieira, az étterem konyhafőnöke a magyar alapanyagokkal sem elégedett. Próbálkoznak hazai termelők felkutatásával, de a minőség általában nem bizonyul elég tartósnak. Pusztán a számok alapján ugyan a beszállítóik nagyobb része magyarnak mondható, ám az alapanyagok többsége továbbra is külföldről érkezik. „Senki kedvéért nem engedhetünk a minőségből” - jelentette ki Gerendai, aki a hazai vendégek arányán közvetlen kommunikációs eszközökkel és egy esetleges új, belső V. kerületi helyszínnel kíván változtatni.
A helyszín meghatározó szerepét mutatja, hogy a március végén bezárt, a Michelin kalauzban évek óta Bib Gourmand, azaz legjobb ár-érték arány minősítéssel jutalmazott budai Arcade Bistro tulajdonosa, Nagy András is fontos tényezőnek tartja. Furcsa módon az általában tehetősebbnek tartott budai oldal kisebb forgalma tartósan nem tudta fedezni a munkabérből, nyersanyagból és a bérleti díjból álló magas költségeket. „A fine dining jellemzően munkaigényes, drága alapanyagból készülő ételeket jelent, nem tudtuk és nem is akartuk olcsóbban adni, a magyar vásárlók pedig nem hajlandóak megfizetni az Európához képest egyébként alacsony árakat” - sajnálkozott Nagy András.
Budapest másik, három éve csillagos étterme, a Gerbeaud-Házban működő Onyx kommunikációs vezetője, Niszkács Anna sem sokkal reménykedőbb. Bár az Onyx a 2007-es nyitás óta folyamatosan egyre jobb pénzügyi mutatókat produkál és már a nullszaldós működésre is képes, a stabil hazai vendégkör még várat magára. Pedig az étterem ismertségével nem lehet gond, Széll Tamás, az étterem egyik séfje halmozza a díjakat és eredményeket: kétszer nyerte meg a magyar Hagyomány és evolúció versenyt, és képviselte a magyar színeket a legrangosabb nemzetközi gasztronómiai versenyen, a Bocuse d'Or-on, idén a szakértők által kiemelkedőnek értékelt tizedik helyet megszerezve.
Onyx séf, Széll Tamás, Bocuse d'Or
MTI / Kollányi Péter
A marketing okokból alacsony árszinten tartott ebédmenü is csábítónak bizonyult kezdetben. Ám a Michelin-csillag elnyerése óta egyértelműen a külföldiek vannak többségben, viszont a Malév csődje nyomán ez a szám sem javul. „Sokat fejlődött a magyar gasztronómia, de még mindig legfeljebb 15 ezer emberről beszélünk, akikre egyre több szolgáltató próbál lőni” - adott becslést Niszkács Anna a célcsoportról. Nem csak ebben látszik egyetérteni azonban a Costes-szel. „A mezőgazdasági háttéripar lemaradt a gasztronómia mögött. Nem tudnak a megfelelő mennyiségben, a megfelelő időpontban és a megfelelő minőségben szállítani”- értékelte az Onyx kommunikációs vezetője a helyzetet.
Furcsa módon a vendéglátóipar óriásai, mint a Four Seasons és a Kempinski hazai "leányai" némileg derűlátóbbak. A pozitív gondolkodásban nyilván nem kis szerepet játszik a nemzetközi háttér, mindkét lánc a helyi piacokra fókuszálva próbál túlélni. Kérdéseinkre a Gresham Palace és a Corvinus felelős vezetői is igen hasonló válaszokat adtak. Elsődleges célként nevezték meg ugyanolyan árszínvonal mellett minél magasabb minőség biztosítását, a helyi ízek, beszállítók előnyben részesítését és a vendéghez való közeledést. A budapestiek jól tudják a leckét, a Greshamben a korábbi ötven százalék helyett már nyolcvan feletti a hazai alapanyagok aránya, míg a Kempinskiben harmincról hatvanöt százalékra növekedett a magyar források részesedése. Persze mindkét helyen úgy gondolják, van még hová fejlődnie a termelőknek, de a tendencia pozitív.
A Tripadvisor nevű, közösségi utazási oldal felhasználói által a világ 23. legjobb szállodájának megszavazott Four Seasons Hotel Gresham Palaceban úgy látják, a válság hatására megváltoztak az igények is. „A vendégek a legjobbat akarják a pénzükért. Nyilvánvaló, hogy a vásárlóerő több befolyással bír jelenleg a piaci folyamatokra, mint a kínálat” - mondta el Andrea Colla, élelmezési igazgató. A szálloda pedig alkalmazkodik: kedvező árú csomagban együtt kínálják a kávét a süteményekkel, plat de jour néven megjelent egyfajta ebédmenü és a vasárnapi brunch sem mindig svédasztalos már, hogy sétálgatni se kelljen. „Ki kell hozni a séfet a konyhából az asztalhoz. A megosztás a kulcsszó, közösséggé kell formálni a vendégeket és a vendéglátókat” - fogalmazott Colla. A cégcsoport ennek megfelelően globális rohamot intézett a közösségi média világa ellen. A korábban zárkózottságáról híres Four Seasons nem csak a Facebookon kommunikál rendszeresen, de saját csatornát üzemeltet Twitteren, Instagrammon, Pinteresten, a videó megosztókon és még látványos gasztroblogot is indított a taste.fourseasons.com címen.
Gresham, Four Seasons
Four Seasons Gresham
A megosztás a Kempinski számára is fontos. A jelentős átépítés és koncepcionális megújulás után áprilisban És néven újranyíló, Zsiday-féle étterem-bisztró koncepciója központi trend a cégcsoportban, ám Roland Holzer, a konyhafőnök már korábban is ebbe az irányba tartott. A vissza a gyökerekhez irányvonal, amelynek értelmében minden alapanyagnak 200 kilométeres körzetből kell érkeznie, tökéletes összhangban van a Holzer által vitt K und K ihletésű konyhával. A csomagban árult kávét és süteményt ennek megfelelően kaffee und kuchenként emlegetik és a bécsi mellett természetesen a magyar oldal is megjelenik az étlapon. A szokásoktól eltérően a Kempinski konkrétan nevesíti néhány hazai partnerét, például Hortig Rezső házisajtját és Nagy Melinda paprikáját.
A hazai terep fontossága a kommunikációban is látszik, a Corvinus is igyekszik elérni vendégeit a közösségi csatornákon és minél több magyart bevonzani.
A számos szakmai elismerést kapott,évek óta folyamatosan toplistás,egyúttal a legjobb vidéki étteremnek tartott Kistücsök eleve kicsiben gondolkodott, a helyi erőkben bízott. „A legtöbb vendéget arcról-névről ismerem, ha a kedvencüket főzzük, rájuk telefonálok” - mesélt Csapody Balázs, az étterem tulajdonosa, hogy mennek a dolgok Balatonszemesen. Az élő, aktív kapcsolatok fontosságát hangsúlyozó Csapody nem a levegőbe beszél, a felsorolt éttermek közül a Kistücsök Facebook rajongói tábora többszöröse a többiekének. A hírleveles tájékoztatás is bevett eszköz, miközben a Costes még csak most gondolkodik a bevezetésén. Értelemszerűen a beszállítók mind környékbeliek, ha egy-egy jobb forrásnak köszönhetően beesik egy kis harcsamáj, a vendégek azonnal értesülnek a lehetőségről. A környék fejlődése is segíti az egész évben nyítva tartó éttermet, még a sokszor kárhoztatott balatoni szezonnak sincs akkora szerepe a forgalom alakulásában, mint az megszokott.
Hasonló elveket vall Gabnai Csaba is,a Dining Guide toplistás,Gault& Millau szakácssapkás békéscsabaiBrill bisztró tulajdonosa,aki a három évvel ezelőtti nyítás óta a regionalitásra alapoz,így aposztrofálva magukat: "21.századi,újszerűen konzervatív békés megyei parasztkonyha,ami a megye mezőgazdasági termékeire és kézműves értékeire épül."
A regionalitás tehát működő koncepció, csak a megfelelő forrásokat kell hozzá megtalálni. Budapesten az "eszkimók szerint még mindig kevés a fóka ".
Szerinte a Harcosok Klubja azt mutatja, hogy valódi tartalmi és személyi változást nem tervez a Fidesz, csak technológiai-módszertani módosításokat hajt végre.