Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"9c49cb32-26f1-4dc9-a6f2-77a307db49cd","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Negyedik alkalommal nyílik meg a Városi Civil Alap pénzcsapja, 4,8 milliárd forint folyik ki rajta – sejthető, hova.","shortLead":"Negyedik alkalommal nyílik meg a Városi Civil Alap pénzcsapja, 4,8 milliárd forint folyik ki rajta – sejthető, hova.","id":"20250303_fideszes-civilek-varosi-civil-alap","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9c49cb32-26f1-4dc9-a6f2-77a307db49cd.jpg","index":0,"item":"bbeeab9f-562d-49ac-bd0b-2368dc22ebfc","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250303_fideszes-civilek-varosi-civil-alap","timestamp":"2025. március. 03. 09:04","title":"Újraindítja a Fidesz a közpénzosztást az állítólagos civiljeinek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"83dc00b8-6a7f-45a1-a8ed-2863f51fecd0","c_author":"Mészáros Márton Balázs","category":"gazdasag","description":"Az állampapír megtakarításokkal rendelkező ügyfelek fele készül portfóliójának átalakítására, a legtöbben a tőzsdei indexeket követő ETF-eket választják. A K&H Értékpapír szakértői szerint nem érdemes tőzsdekrachot várni a Trump-elnökségtől, de Európában, sőt, Magyarországon is találhatunk kedvező befektetési lehetőségeket.","shortLead":"Az állampapír megtakarításokkal rendelkező ügyfelek fele készül portfóliójának átalakítására, a legtöbben a tőzsdei...","id":"20250303_kh-ertekpapir-allampapir-sp-500-bux","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/83dc00b8-6a7f-45a1-a8ed-2863f51fecd0.jpg","index":0,"item":"ffecff1d-c9be-4fdf-a0d9-5e1d1d83dead","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250303_kh-ertekpapir-allampapir-sp-500-bux","timestamp":"2025. március. 03. 10:24","title":"Az állampapíroktól a tőzsdék felé fordulhatnak a K&H-s ügyfelek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2f5eeb73-db5a-4fa5-9d05-33d5d2ad7952","c_author":"Kovács István","category":"360","description":"Bár Oroszországot hozzák fel példaként, amikor az LMBTQ-közösség elleni magyar kormányzati lépésekről beszélünk, Moszkvában és Szentpéterváron a Pride betiltása fordított utat járt be, mint Magyarországon: hamarabb tiltották be a felvonulásokat, mint hogy jogszabályban korlátozták volna a melegek jogait.","shortLead":"Bár Oroszországot hozzák fel példaként, amikor az LMBTQ-közösség elleni magyar kormányzati lépésekről beszélünk...","id":"20250302_pride-moszkva-lmbt-torveny-oroszorszag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2f5eeb73-db5a-4fa5-9d05-33d5d2ad7952.jpg","index":0,"item":"1ac49ea2-663d-47e8-9cd4-86b471ce848d","keywords":null,"link":"/360/20250302_pride-moszkva-lmbt-torveny-oroszorszag","timestamp":"2025. március. 02. 15:00","title":"Az orosz elnyomás magasabb fokozata: 100 évre tiltották be a Pride-ot Moszkvában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"71e451f9-5f1b-446a-9d98-fd41cf304731","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Bár az ember nem érzékeli, jó pár állat viszont igen: bolygónk mágneses mezője számos állat vándorlását segíti. Közéjük tartoznak a tengeri teknősök is, azzal a különlegességgel, hogy ezek az állatok nemcsak navigációra képesek, hanem felismerik azon helyek mágneses mezőit, ahol korábban táplálékhoz jutottak.","shortLead":"Bár az ember nem érzékeli, jó pár állat viszont igen: bolygónk mágneses mezője számos állat vándorlását segíti. Közéjük...","id":"20250304_tengeri-teknosok-navigacios-kepessegeinek-vizsgalata","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/71e451f9-5f1b-446a-9d98-fd41cf304731.jpg","index":0,"item":"a33c974d-e891-4fe5-b8e1-25b260b2dee3","keywords":null,"link":"/tudomany/20250304_tengeri-teknosok-navigacios-kepessegeinek-vizsgalata","timestamp":"2025. március. 04. 10:03","title":"Sokoldalú, titkos GPS segíti a tengeri teknősöket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a507b69a-662a-4b39-97d4-8e4282fa881d","c_author":"Sztojcsev Iván","category":"kkv","description":"Látványosan felpörgött a lakossági hitelezés, a cégek viszont még óvatosak – derül ki az Erste 2024-es jelentéséből. A bank 132 milliárd forint profitot hozott össze.","shortLead":"Látványosan felpörgött a lakossági hitelezés, a cégek viszont még óvatosak – derül ki az Erste 2024-es jelentéséből...","id":"20250303_Erste-hitel-nyereseg-ado-bank-vasarlas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a507b69a-662a-4b39-97d4-8e4282fa881d.jpg","index":0,"item":"c8382ff0-303d-42be-92cb-9c4a600be120","keywords":null,"link":"/kkv/20250303_Erste-hitel-nyereseg-ado-bank-vasarlas","timestamp":"2025. március. 03. 11:00","title":"Erste: Sokkal több lakáshitelt és személyi kölcsönt vesznek fel a magyarok, rengeteg pénzt költenek külföldi webshopoknál","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b9ee1332-5022-44cc-b3fe-67b168075588","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A fűthető autósülésektől kezdve a bútorokon át akár a szkafanderekig is lehet majd használni a jövőben azt, a mesterséges intelligenciával kiegészített elektronikus textiliát, amely először egy „okoskabátban” mutatkozott be.","shortLead":"A fűthető autósülésektől kezdve a bútorokon át akár a szkafanderekig is lehet majd használni a jövőben azt...","id":"20250303_okoskabat-hoszabalyozo-mesterseges-intelligencia-e-textil","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b9ee1332-5022-44cc-b3fe-67b168075588.jpg","index":0,"item":"08783b71-84fd-4bee-9355-df3652f3a782","keywords":null,"link":"/tudomany/20250303_okoskabat-hoszabalyozo-mesterseges-intelligencia-e-textil","timestamp":"2025. március. 03. 16:03","title":"Már a kabátokba is beteszik a mesterséges intelligenciát, és ennek több értelme lehet, mint elsőre hangzik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5f25d9e7-960f-4355-8cd2-391d816bd81b","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A kulturális és innovációs miniszter hivatalában fogadta a 80 éves zenészt.","shortLead":"A kulturális és innovációs miniszter hivatalában fogadta a 80 éves zenészt.","id":"20250303_Igeretet-tett-Hanko-Balazs-Szorenyi-Leventenek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5f25d9e7-960f-4355-8cd2-391d816bd81b.jpg","index":0,"item":"afa7bb51-491b-4b1b-ab4d-a1d22282611a","keywords":null,"link":"/elet/20250303_Igeretet-tett-Hanko-Balazs-Szorenyi-Leventenek","timestamp":"2025. március. 03. 14:19","title":"Ígéretet tett Hankó Balázs Szörényi Leventének","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"64210de3-f316-4211-9b61-cddcc366c236","c_author":"Balogh Csaba","category":"tudomany","description":"Térerő nélküli üzenetküldős szolgáltatás bevezetését tervezi még idén több európai piacon a Telekom.","shortLead":"Térerő nélküli üzenetküldős szolgáltatás bevezetését tervezi még idén több európai piacon a Telekom.","id":"20250303_deutsche-telekom-google-pixel-9-geo-muholdas-sms-teszt-mwc-2025","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/64210de3-f316-4211-9b61-cddcc366c236.jpg","index":0,"item":"2e0f5f96-d004-4367-b13e-e60bac78c18c","keywords":null,"link":"/tudomany/20250303_deutsche-telekom-google-pixel-9-geo-muholdas-sms-teszt-mwc-2025","timestamp":"2025. március. 03. 13:18","title":"Nem volt térerő, mégis átment az SMS: Európában először sikerült, hamarosan mindenki elérheti a műholdas üzenetküldést","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Az idei év újból komoly szakmai eredményeket hozott a magyar vendéglátásnak. Akadt hazai szereplő a világ legjobb hoteljei között, a legendás Bocuse D'or szakácsversenyen Széll Tamás remekül szerepelt és a diningguide.hu éves toplistája is új nevekkel bővült. És továbbra is két csillagos város Budapest a Michelin kalauz szerint.
Nem meglepő módon az évek óta tartó gazdasági válság egyik nagy károsultja a világ minden táján a turizmus és a vendéglátás. Aggódó cikkek sora foglalkozik az olasz borrégiók turizmusának visszaesésével, a görög idegenforgalom lehetséges összeomlásával vagy sokáig a világ egyik legjobb éttermének tartott ,és éppen átalakítás alatt álló El Bulli vendégkörével. A magyar gasztronómiáért azonban leginkább csak a magyar gasztronómia aggódik, mivel a minőségi étkezés iránti igény még mindig rendkívül kevés hazai fogyasztóra jellemző. Ebben legalábbis egyetérteni látszik a szakma. Más területeken azonban akadnak vélemény különbségek.
A 2010-ben az első hazai Michelin-csillagot megszerzett Costes tulajdonosa, Gerendai Károly a magyar vendégek mellett a prémium pénztárcájú külföldieket is hiányolja. Az egész országban rossz a turisták összetétele, nincs elég utazó, aki a minőség miatt jön Budapestre” - mondta Gerendai. Hiába adtak el 2012-ben is hasonló számú vacsorát mint az előző évben, az összforgalom tíz százalékkal csökkent. Nem véletlen a vacsora említése, a Ráday utcában működő étterem ugyanis megszüntetni kényszerült ebédidős nyitva tartását. A csillagot négy éve megtartó, a legutóbbi diningguide.hu listán is az év étterme cím birtokos vendéglátóhely befektetője szerint a probléma egyik lényege az, hogy a hazai minőségi kínálat nagyobb ütemben fejlődik, mint a kereslet.Egyre több a jó étterem, szétaprózódik a piac.
A Costes konyháján
Stiller Ákos
Miguel Rocha Vieira, az étterem konyhafőnöke a magyar alapanyagokkal sem elégedett. Próbálkoznak hazai termelők felkutatásával, de a minőség általában nem bizonyul elég tartósnak. Pusztán a számok alapján ugyan a beszállítóik nagyobb része magyarnak mondható, ám az alapanyagok többsége továbbra is külföldről érkezik. „Senki kedvéért nem engedhetünk a minőségből” - jelentette ki Gerendai, aki a hazai vendégek arányán közvetlen kommunikációs eszközökkel és egy esetleges új, belső V. kerületi helyszínnel kíván változtatni.
A helyszín meghatározó szerepét mutatja, hogy a március végén bezárt, a Michelin kalauzban évek óta Bib Gourmand, azaz legjobb ár-érték arány minősítéssel jutalmazott budai Arcade Bistro tulajdonosa, Nagy András is fontos tényezőnek tartja. Furcsa módon az általában tehetősebbnek tartott budai oldal kisebb forgalma tartósan nem tudta fedezni a munkabérből, nyersanyagból és a bérleti díjból álló magas költségeket. „A fine dining jellemzően munkaigényes, drága alapanyagból készülő ételeket jelent, nem tudtuk és nem is akartuk olcsóbban adni, a magyar vásárlók pedig nem hajlandóak megfizetni az Európához képest egyébként alacsony árakat” - sajnálkozott Nagy András.
Budapest másik, három éve csillagos étterme, a Gerbeaud-Házban működő Onyx kommunikációs vezetője, Niszkács Anna sem sokkal reménykedőbb. Bár az Onyx a 2007-es nyitás óta folyamatosan egyre jobb pénzügyi mutatókat produkál és már a nullszaldós működésre is képes, a stabil hazai vendégkör még várat magára. Pedig az étterem ismertségével nem lehet gond, Széll Tamás, az étterem egyik séfje halmozza a díjakat és eredményeket: kétszer nyerte meg a magyar Hagyomány és evolúció versenyt, és képviselte a magyar színeket a legrangosabb nemzetközi gasztronómiai versenyen, a Bocuse d'Or-on, idén a szakértők által kiemelkedőnek értékelt tizedik helyet megszerezve.
Onyx séf, Széll Tamás, Bocuse d'Or
MTI / Kollányi Péter
A marketing okokból alacsony árszinten tartott ebédmenü is csábítónak bizonyult kezdetben. Ám a Michelin-csillag elnyerése óta egyértelműen a külföldiek vannak többségben, viszont a Malév csődje nyomán ez a szám sem javul. „Sokat fejlődött a magyar gasztronómia, de még mindig legfeljebb 15 ezer emberről beszélünk, akikre egyre több szolgáltató próbál lőni” - adott becslést Niszkács Anna a célcsoportról. Nem csak ebben látszik egyetérteni azonban a Costes-szel. „A mezőgazdasági háttéripar lemaradt a gasztronómia mögött. Nem tudnak a megfelelő mennyiségben, a megfelelő időpontban és a megfelelő minőségben szállítani”- értékelte az Onyx kommunikációs vezetője a helyzetet.
Furcsa módon a vendéglátóipar óriásai, mint a Four Seasons és a Kempinski hazai "leányai" némileg derűlátóbbak. A pozitív gondolkodásban nyilván nem kis szerepet játszik a nemzetközi háttér, mindkét lánc a helyi piacokra fókuszálva próbál túlélni. Kérdéseinkre a Gresham Palace és a Corvinus felelős vezetői is igen hasonló válaszokat adtak. Elsődleges célként nevezték meg ugyanolyan árszínvonal mellett minél magasabb minőség biztosítását, a helyi ízek, beszállítók előnyben részesítését és a vendéghez való közeledést. A budapestiek jól tudják a leckét, a Greshamben a korábbi ötven százalék helyett már nyolcvan feletti a hazai alapanyagok aránya, míg a Kempinskiben harmincról hatvanöt százalékra növekedett a magyar források részesedése. Persze mindkét helyen úgy gondolják, van még hová fejlődnie a termelőknek, de a tendencia pozitív.
A Tripadvisor nevű, közösségi utazási oldal felhasználói által a világ 23. legjobb szállodájának megszavazott Four Seasons Hotel Gresham Palaceban úgy látják, a válság hatására megváltoztak az igények is. „A vendégek a legjobbat akarják a pénzükért. Nyilvánvaló, hogy a vásárlóerő több befolyással bír jelenleg a piaci folyamatokra, mint a kínálat” - mondta el Andrea Colla, élelmezési igazgató. A szálloda pedig alkalmazkodik: kedvező árú csomagban együtt kínálják a kávét a süteményekkel, plat de jour néven megjelent egyfajta ebédmenü és a vasárnapi brunch sem mindig svédasztalos már, hogy sétálgatni se kelljen. „Ki kell hozni a séfet a konyhából az asztalhoz. A megosztás a kulcsszó, közösséggé kell formálni a vendégeket és a vendéglátókat” - fogalmazott Colla. A cégcsoport ennek megfelelően globális rohamot intézett a közösségi média világa ellen. A korábban zárkózottságáról híres Four Seasons nem csak a Facebookon kommunikál rendszeresen, de saját csatornát üzemeltet Twitteren, Instagrammon, Pinteresten, a videó megosztókon és még látványos gasztroblogot is indított a taste.fourseasons.com címen.
Gresham, Four Seasons
Four Seasons Gresham
A megosztás a Kempinski számára is fontos. A jelentős átépítés és koncepcionális megújulás után áprilisban És néven újranyíló, Zsiday-féle étterem-bisztró koncepciója központi trend a cégcsoportban, ám Roland Holzer, a konyhafőnök már korábban is ebbe az irányba tartott. A vissza a gyökerekhez irányvonal, amelynek értelmében minden alapanyagnak 200 kilométeres körzetből kell érkeznie, tökéletes összhangban van a Holzer által vitt K und K ihletésű konyhával. A csomagban árult kávét és süteményt ennek megfelelően kaffee und kuchenként emlegetik és a bécsi mellett természetesen a magyar oldal is megjelenik az étlapon. A szokásoktól eltérően a Kempinski konkrétan nevesíti néhány hazai partnerét, például Hortig Rezső házisajtját és Nagy Melinda paprikáját.
A hazai terep fontossága a kommunikációban is látszik, a Corvinus is igyekszik elérni vendégeit a közösségi csatornákon és minél több magyart bevonzani.
A számos szakmai elismerést kapott,évek óta folyamatosan toplistás,egyúttal a legjobb vidéki étteremnek tartott Kistücsök eleve kicsiben gondolkodott, a helyi erőkben bízott. „A legtöbb vendéget arcról-névről ismerem, ha a kedvencüket főzzük, rájuk telefonálok” - mesélt Csapody Balázs, az étterem tulajdonosa, hogy mennek a dolgok Balatonszemesen. Az élő, aktív kapcsolatok fontosságát hangsúlyozó Csapody nem a levegőbe beszél, a felsorolt éttermek közül a Kistücsök Facebook rajongói tábora többszöröse a többiekének. A hírleveles tájékoztatás is bevett eszköz, miközben a Costes még csak most gondolkodik a bevezetésén. Értelemszerűen a beszállítók mind környékbeliek, ha egy-egy jobb forrásnak köszönhetően beesik egy kis harcsamáj, a vendégek azonnal értesülnek a lehetőségről. A környék fejlődése is segíti az egész évben nyítva tartó éttermet, még a sokszor kárhoztatott balatoni szezonnak sincs akkora szerepe a forgalom alakulásában, mint az megszokott.
Hasonló elveket vall Gabnai Csaba is,a Dining Guide toplistás,Gault& Millau szakácssapkás békéscsabaiBrill bisztró tulajdonosa,aki a három évvel ezelőtti nyítás óta a regionalitásra alapoz,így aposztrofálva magukat: "21.századi,újszerűen konzervatív békés megyei parasztkonyha,ami a megye mezőgazdasági termékeire és kézműves értékeire épül."
A regionalitás tehát működő koncepció, csak a megfelelő forrásokat kell hozzá megtalálni. Budapesten az "eszkimók szerint még mindig kevés a fóka ".