Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"73cf7ea5-f996-47b0-adfd-369b8e44880f","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Komoly felháborodást váltott ki az Atletico Madrid szurkolóiból, hogy a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen a büntetőpárbajnál a játékvezető érvénytelenítette Julian Alvarez találatát. Szurkolók és néhány újság is egy rejtélyes chipről beszél, amely érzékelte a szabálytalanságot. Az UEFA szerint nem ez történt.","shortLead":"Komoly felháborodást váltott ki az Atletico Madrid szurkolóiból, hogy a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen...","id":"20250313_bajnokok-ligaja-atletico-madrid-real-madrid-julian-alvarez-bunteto-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/73cf7ea5-f996-47b0-adfd-369b8e44880f.jpg","index":0,"item":"e16912fb-1d3d-4d54-bc5d-6d4064ba05b7","keywords":null,"link":"/tudomany/20250313_bajnokok-ligaja-atletico-madrid-real-madrid-julian-alvarez-bunteto-video","timestamp":"2025. március. 13. 14:03","title":"Megszólalt az UEFA: Nincs olyan chip a BL-labdában, ami segített volna érvényteleníteni az Atletico Madrid büntetőjét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"88607766-a3ce-4b35-b466-f0eafc5fe7ea","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A MOHU szerint a takarítás az ingatlanok tulajdonosainak, kezelőinek feladata. Emellett felsorolták, milyen hulladékot nem visznek el.","shortLead":"A MOHU szerint a takarítás az ingatlanok tulajdonosainak, kezelőinek feladata. Emellett felsorolták, milyen hulladékot...","id":"20250312_takaritas-mohu-angyalfold-lomtalanitas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/88607766-a3ce-4b35-b466-f0eafc5fe7ea.jpg","index":0,"item":"89e93de7-175a-46df-a171-150d7022a46e","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250312_takaritas-mohu-angyalfold-lomtalanitas","timestamp":"2025. március. 12. 18:22","title":"Nem takarít a MOHU Angyalföldön a lomtalanítás után","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f1897bc1-9343-49c1-8c9f-f0816abe6e71","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Itt a megoldás arra az esetre, ha igazán utánafordulós kékvérű brit luxusterepjárója vágynánk.","shortLead":"Itt a megoldás arra az esetre, ha igazán utánafordulós kékvérű brit luxusterepjárója vágynánk.","id":"20250312_szemkapraztato-gigantikus-felnikkel-debutalt-a-legujabb-biturbo-v8-as-range-rover","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f1897bc1-9343-49c1-8c9f-f0816abe6e71.jpg","index":0,"item":"fbe93662-22a8-421c-8105-1116909ca328","keywords":null,"link":"/cegauto/20250312_szemkapraztato-gigantikus-felnikkel-debutalt-a-legujabb-biturbo-v8-as-range-rover","timestamp":"2025. március. 12. 06:41","title":"Szemkápráztató gigantikus felnikkel debütált a legújabb biturbó V8-as Range Rover","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"962cf297-97a7-403a-834b-f6a5e69ed874","c_author":"Kovács Gábor","category":"gazdasag","description":"A miniszter szerint igazságtalan, ha a kormány ugyanakkora százalékos mértékben emeli a magas jövedelmeket, mint az alacsony jövedelmeket. Igazságosabb, ha a kormány egyenlően segít mindenkit.","shortLead":"A miniszter szerint igazságtalan, ha a kormány ugyanakkora százalékos mértékben emeli a magas jövedelmeket, mint...","id":"20250313_Gulyas-Gergely-nyugdij-afa-visszaterites-szja-mentesseg-igazsagossag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/962cf297-97a7-403a-834b-f6a5e69ed874.jpg","index":0,"item":"0bdcafa7-2449-4628-a93c-c0ce56a9cdc3","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250313_Gulyas-Gergely-nyugdij-afa-visszaterites-szja-mentesseg-igazsagossag","timestamp":"2025. március. 13. 12:52","title":"Gulyás Gergely páros lábbal szállt bele a kormány adócsökkentési terveibe","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6a0dd65c-6743-4511-b416-a1c2a627cd7a","c_author":"MTI","category":"gazdasag","description":"A szöveget a kormánykoalíciót alkotó elnöki párt, a jobbközép Köztársaságiak és a centrista pártok, valamint az ellenzékben lévő szocialisták és a Zöldek támogatták, a szintén ellenzéki radikális baloldali Engedetlen Franciaország és a kommunisták ellene szavaztak, míg a legnagyobb ellenzéki frakció, a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülés képviselői tartózkodtak a szavazáskor.","shortLead":"A szöveget a kormánykoalíciót alkotó elnöki párt, a jobbközép Köztársaságiak és a centrista pártok, valamint...","id":"20250313_befagyasztott-orosz-vagyon-lefoglalasa-ukrajna-tamogatasa-francia-nemzetgyules","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6a0dd65c-6743-4511-b416-a1c2a627cd7a.jpg","index":0,"item":"cb19a637-67a7-4eb3-b2d8-3b4ef659ec00","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250313_befagyasztott-orosz-vagyon-lefoglalasa-ukrajna-tamogatasa-francia-nemzetgyules","timestamp":"2025. március. 13. 21:32","title":"A befagyasztott orosz vagyon lefoglalását kéri a francia nemzetgyűlés az Ukrajna támogatásának fokozásáról elfogadott határozatában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2633e896-d528-44bf-ac87-3aa14ed15e24","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Míg Magyarországon 5,6 százalék volt az infláció februárban, addig Romániában csak 5 százalék. Az élelmiszerek és a szolgáltatások drágulása is jóval gyorsabb volt Magyarországon, mint Romániában.","shortLead":"Míg Magyarországon 5,6 százalék volt az infláció februárban, addig Romániában csak 5 százalék. Az élelmiszerek és...","id":"20250313_A-magyarorszagi-inflacio-ismet-megelozte-a-romaniait-zsebben-az-Europa-bajnoki-cim","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2633e896-d528-44bf-ac87-3aa14ed15e24.jpg","index":0,"item":"2ed188b0-245c-496a-b5bb-513c0ea7392b","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250313_A-magyarorszagi-inflacio-ismet-megelozte-a-romaniait-zsebben-az-Europa-bajnoki-cim","timestamp":"2025. március. 13. 10:54","title":"A magyar infláció ismét megelőzte a románt, zsebben az Európa-bajnoki cím","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d85a9288-2b1e-4d76-a5af-401ab9834b81","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Legalábbis szelektív értelmezése a Bibliának, hogy a férfit előbb teremtette Isten.","shortLead":"Legalábbis szelektív értelmezése a Bibliának, hogy a férfit előbb teremtette Isten.","id":"20250313_Fhrolich-Robert-rabbi-Alaptorveny-moditas-Hulyenek-lenni-allampolgari-jog","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d85a9288-2b1e-4d76-a5af-401ab9834b81.jpg","index":0,"item":"cf2e26eb-73ae-4ac4-842b-12e7c7cacba6","keywords":null,"link":"/itthon/20250313_Fhrolich-Robert-rabbi-Alaptorveny-moditas-Hulyenek-lenni-allampolgari-jog","timestamp":"2025. március. 13. 13:36","title":"Frölich rabbi az Alaptörvény-módosításról: Hülyének lenni állampolgári jog","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cb51aa0d-6ebe-40c1-be77-389f39a0465b","c_author":"Lőrincz Tamás","category":"itthon","description":"Öt gyerek kórházba került kiszáradás miatt, de már kiengedték őket. ","shortLead":"Öt gyerek kórházba került kiszáradás miatt, de már kiengedték őket. ","id":"20250312_Tobb-mint-600-an-lettek-rosszul-Nagykoroson-folyik-a-vizsgalat-hogy-mi-okozta-a-megbetegedeseket","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cb51aa0d-6ebe-40c1-be77-389f39a0465b.jpg","index":0,"item":"59b6d4aa-82ad-49c4-92aa-3c6c57077f90","keywords":null,"link":"/itthon/20250312_Tobb-mint-600-an-lettek-rosszul-Nagykoroson-folyik-a-vizsgalat-hogy-mi-okozta-a-megbetegedeseket","timestamp":"2025. március. 12. 07:59","title":"Több mint 600-an lettek rosszul Nagykőrösön, folyik a vizsgálat, hogy mi okozta a megbetegedéseket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Az idei év újból komoly szakmai eredményeket hozott a magyar vendéglátásnak. Akadt hazai szereplő a világ legjobb hoteljei között, a legendás Bocuse D'or szakácsversenyen Széll Tamás remekül szerepelt és a diningguide.hu éves toplistája is új nevekkel bővült. És továbbra is két csillagos város Budapest a Michelin kalauz szerint.
Nem meglepő módon az évek óta tartó gazdasági válság egyik nagy károsultja a világ minden táján a turizmus és a vendéglátás. Aggódó cikkek sora foglalkozik az olasz borrégiók turizmusának visszaesésével, a görög idegenforgalom lehetséges összeomlásával vagy sokáig a világ egyik legjobb éttermének tartott ,és éppen átalakítás alatt álló El Bulli vendégkörével. A magyar gasztronómiáért azonban leginkább csak a magyar gasztronómia aggódik, mivel a minőségi étkezés iránti igény még mindig rendkívül kevés hazai fogyasztóra jellemző. Ebben legalábbis egyetérteni látszik a szakma. Más területeken azonban akadnak vélemény különbségek.
A 2010-ben az első hazai Michelin-csillagot megszerzett Costes tulajdonosa, Gerendai Károly a magyar vendégek mellett a prémium pénztárcájú külföldieket is hiányolja. Az egész országban rossz a turisták összetétele, nincs elég utazó, aki a minőség miatt jön Budapestre” - mondta Gerendai. Hiába adtak el 2012-ben is hasonló számú vacsorát mint az előző évben, az összforgalom tíz százalékkal csökkent. Nem véletlen a vacsora említése, a Ráday utcában működő étterem ugyanis megszüntetni kényszerült ebédidős nyitva tartását. A csillagot négy éve megtartó, a legutóbbi diningguide.hu listán is az év étterme cím birtokos vendéglátóhely befektetője szerint a probléma egyik lényege az, hogy a hazai minőségi kínálat nagyobb ütemben fejlődik, mint a kereslet.Egyre több a jó étterem, szétaprózódik a piac.
A Costes konyháján
Stiller Ákos
Miguel Rocha Vieira, az étterem konyhafőnöke a magyar alapanyagokkal sem elégedett. Próbálkoznak hazai termelők felkutatásával, de a minőség általában nem bizonyul elég tartósnak. Pusztán a számok alapján ugyan a beszállítóik nagyobb része magyarnak mondható, ám az alapanyagok többsége továbbra is külföldről érkezik. „Senki kedvéért nem engedhetünk a minőségből” - jelentette ki Gerendai, aki a hazai vendégek arányán közvetlen kommunikációs eszközökkel és egy esetleges új, belső V. kerületi helyszínnel kíván változtatni.
A helyszín meghatározó szerepét mutatja, hogy a március végén bezárt, a Michelin kalauzban évek óta Bib Gourmand, azaz legjobb ár-érték arány minősítéssel jutalmazott budai Arcade Bistro tulajdonosa, Nagy András is fontos tényezőnek tartja. Furcsa módon az általában tehetősebbnek tartott budai oldal kisebb forgalma tartósan nem tudta fedezni a munkabérből, nyersanyagból és a bérleti díjból álló magas költségeket. „A fine dining jellemzően munkaigényes, drága alapanyagból készülő ételeket jelent, nem tudtuk és nem is akartuk olcsóbban adni, a magyar vásárlók pedig nem hajlandóak megfizetni az Európához képest egyébként alacsony árakat” - sajnálkozott Nagy András.
Budapest másik, három éve csillagos étterme, a Gerbeaud-Házban működő Onyx kommunikációs vezetője, Niszkács Anna sem sokkal reménykedőbb. Bár az Onyx a 2007-es nyitás óta folyamatosan egyre jobb pénzügyi mutatókat produkál és már a nullszaldós működésre is képes, a stabil hazai vendégkör még várat magára. Pedig az étterem ismertségével nem lehet gond, Széll Tamás, az étterem egyik séfje halmozza a díjakat és eredményeket: kétszer nyerte meg a magyar Hagyomány és evolúció versenyt, és képviselte a magyar színeket a legrangosabb nemzetközi gasztronómiai versenyen, a Bocuse d'Or-on, idén a szakértők által kiemelkedőnek értékelt tizedik helyet megszerezve.
Onyx séf, Széll Tamás, Bocuse d'Or
MTI / Kollányi Péter
A marketing okokból alacsony árszinten tartott ebédmenü is csábítónak bizonyult kezdetben. Ám a Michelin-csillag elnyerése óta egyértelműen a külföldiek vannak többségben, viszont a Malév csődje nyomán ez a szám sem javul. „Sokat fejlődött a magyar gasztronómia, de még mindig legfeljebb 15 ezer emberről beszélünk, akikre egyre több szolgáltató próbál lőni” - adott becslést Niszkács Anna a célcsoportról. Nem csak ebben látszik egyetérteni azonban a Costes-szel. „A mezőgazdasági háttéripar lemaradt a gasztronómia mögött. Nem tudnak a megfelelő mennyiségben, a megfelelő időpontban és a megfelelő minőségben szállítani”- értékelte az Onyx kommunikációs vezetője a helyzetet.
Furcsa módon a vendéglátóipar óriásai, mint a Four Seasons és a Kempinski hazai "leányai" némileg derűlátóbbak. A pozitív gondolkodásban nyilván nem kis szerepet játszik a nemzetközi háttér, mindkét lánc a helyi piacokra fókuszálva próbál túlélni. Kérdéseinkre a Gresham Palace és a Corvinus felelős vezetői is igen hasonló válaszokat adtak. Elsődleges célként nevezték meg ugyanolyan árszínvonal mellett minél magasabb minőség biztosítását, a helyi ízek, beszállítók előnyben részesítését és a vendéghez való közeledést. A budapestiek jól tudják a leckét, a Greshamben a korábbi ötven százalék helyett már nyolcvan feletti a hazai alapanyagok aránya, míg a Kempinskiben harmincról hatvanöt százalékra növekedett a magyar források részesedése. Persze mindkét helyen úgy gondolják, van még hová fejlődnie a termelőknek, de a tendencia pozitív.
A Tripadvisor nevű, közösségi utazási oldal felhasználói által a világ 23. legjobb szállodájának megszavazott Four Seasons Hotel Gresham Palaceban úgy látják, a válság hatására megváltoztak az igények is. „A vendégek a legjobbat akarják a pénzükért. Nyilvánvaló, hogy a vásárlóerő több befolyással bír jelenleg a piaci folyamatokra, mint a kínálat” - mondta el Andrea Colla, élelmezési igazgató. A szálloda pedig alkalmazkodik: kedvező árú csomagban együtt kínálják a kávét a süteményekkel, plat de jour néven megjelent egyfajta ebédmenü és a vasárnapi brunch sem mindig svédasztalos már, hogy sétálgatni se kelljen. „Ki kell hozni a séfet a konyhából az asztalhoz. A megosztás a kulcsszó, közösséggé kell formálni a vendégeket és a vendéglátókat” - fogalmazott Colla. A cégcsoport ennek megfelelően globális rohamot intézett a közösségi média világa ellen. A korábban zárkózottságáról híres Four Seasons nem csak a Facebookon kommunikál rendszeresen, de saját csatornát üzemeltet Twitteren, Instagrammon, Pinteresten, a videó megosztókon és még látványos gasztroblogot is indított a taste.fourseasons.com címen.
Gresham, Four Seasons
Four Seasons Gresham
A megosztás a Kempinski számára is fontos. A jelentős átépítés és koncepcionális megújulás után áprilisban És néven újranyíló, Zsiday-féle étterem-bisztró koncepciója központi trend a cégcsoportban, ám Roland Holzer, a konyhafőnök már korábban is ebbe az irányba tartott. A vissza a gyökerekhez irányvonal, amelynek értelmében minden alapanyagnak 200 kilométeres körzetből kell érkeznie, tökéletes összhangban van a Holzer által vitt K und K ihletésű konyhával. A csomagban árult kávét és süteményt ennek megfelelően kaffee und kuchenként emlegetik és a bécsi mellett természetesen a magyar oldal is megjelenik az étlapon. A szokásoktól eltérően a Kempinski konkrétan nevesíti néhány hazai partnerét, például Hortig Rezső házisajtját és Nagy Melinda paprikáját.
A hazai terep fontossága a kommunikációban is látszik, a Corvinus is igyekszik elérni vendégeit a közösségi csatornákon és minél több magyart bevonzani.
A számos szakmai elismerést kapott,évek óta folyamatosan toplistás,egyúttal a legjobb vidéki étteremnek tartott Kistücsök eleve kicsiben gondolkodott, a helyi erőkben bízott. „A legtöbb vendéget arcról-névről ismerem, ha a kedvencüket főzzük, rájuk telefonálok” - mesélt Csapody Balázs, az étterem tulajdonosa, hogy mennek a dolgok Balatonszemesen. Az élő, aktív kapcsolatok fontosságát hangsúlyozó Csapody nem a levegőbe beszél, a felsorolt éttermek közül a Kistücsök Facebook rajongói tábora többszöröse a többiekének. A hírleveles tájékoztatás is bevett eszköz, miközben a Costes még csak most gondolkodik a bevezetésén. Értelemszerűen a beszállítók mind környékbeliek, ha egy-egy jobb forrásnak köszönhetően beesik egy kis harcsamáj, a vendégek azonnal értesülnek a lehetőségről. A környék fejlődése is segíti az egész évben nyítva tartó éttermet, még a sokszor kárhoztatott balatoni szezonnak sincs akkora szerepe a forgalom alakulásában, mint az megszokott.
Hasonló elveket vall Gabnai Csaba is,a Dining Guide toplistás,Gault& Millau szakácssapkás békéscsabaiBrill bisztró tulajdonosa,aki a három évvel ezelőtti nyítás óta a regionalitásra alapoz,így aposztrofálva magukat: "21.századi,újszerűen konzervatív békés megyei parasztkonyha,ami a megye mezőgazdasági termékeire és kézműves értékeire épül."
A regionalitás tehát működő koncepció, csak a megfelelő forrásokat kell hozzá megtalálni. Budapesten az "eszkimók szerint még mindig kevés a fóka ".