szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Máris elfogyott a legújabb antidepresszáns. Igaz, mindössze három napig árulták Londonban. De a reménysugár megcsillant a szürke mézeskalács szívek tükrében, hátha lesz folytatás.

A magyar néplélek és a depresszió igen közel áll egymáshoz. Akadémikusok és vajákosok, tudós orvosdoktorok, megértő lélekbúvárok, józan természetgyógyászok, reformtáplálkoztatók, fűben-fában járatosak, minden lében kanál zsurnaliszták küzdenek ellene. Ki-ki a maga eszközeivel. De süteménnyel a múlt hétig még senki sem próbálkozott. Ráadásul olyannal, ami még csak fel sem vidít. Szürke, fekete, és még kórleírást is kap mellé, aki megveszi.

©

Pontosabban, aki megvette. Amint arról az elelmiszer.hu is beszámolt, augusztus elején különös pop-up üzlet nyílt a londoni Brick Lane- en. Három napig müködött a depressziós sütibolt, ahol csak és kizárólag szürke süteményeket lehetett kapni. Állitólag vitték- vették, mint a cukrot, mert az amatör és profi cukrászok antidepresszánsai ráadásul finomak is voltak. Hipp-hopp hoztak 72 óra alatt több mint 2500 font bevételt, amit mentális betegségek kezelésére fordíthatnak alapítványok. Az ötletgazda, Emma Thomas, akinek a nevéhez a 2010-ben, Halloween-kor megnyílt Evil Cake Shop is fűződik. A Miss Cakehead néven elhíresült ételmüvész akkor vagina süteményekkel és ehető vérző szívekkel csábította az érzéki gasztronómiára fogékonyakat. A szívekhez azóta is vonzódik, mert ugyancsak rákattant két, Londonban élő magyar lány mézeskalács szíveire. Kovács Gabriella belsőépítész és Iványi Orsolya marketingtanácsadó ötlötte és sütötte ki a szürke-fekete-tükrős mézeskalácsokat, amelyekhez ráadásul még egy kis listát is kaptak a vásárlók, hogy milyen tünetek alapján ismerhető fel a depresszió. A szívek felíratai "tudósítottak" róla, hogy Magyarországon is  igen sok ember szenved depresszióban. 

A lányok nemcsak sikerrel hívták fel a figyelmet a magyar népbetegségre - amivel igencsak EU-kompatibilisek vagyunk - ,de meghívást is kaptak Emma Thomas következő Halloween-i Eat Your Heart Out  projektjére. Mézeskalácsuk receptje tradicionális, és azt sem bánnák, ha itthon is igényt tartanának rá valamely, a mentális betegségek gyógyítását támogató kampányban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!