Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"699910d5-d47a-488b-80f9-c0ba96069fbc","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az iráni gyártmányú, de az orosz hadsereg által Ukrajna ellen bevetett drónok ellen is jól jöhetnek azok a légvédelmi rakéták, amelyekhez egy észt cég által juthat hozzá az ukrán katonaság.","shortLead":"Az iráni gyártmányú, de az orosz hadsereg által Ukrajna ellen bevetett drónok ellen is jól jöhetnek azok a légvédelmi...","id":"20250103_frankenburg-technologies-mark-1-legvedelmi-raketa-dronok-ellen","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/699910d5-d47a-488b-80f9-c0ba96069fbc.jpg","index":0,"item":"ef396977-8710-419b-8453-8584f2b993e0","keywords":null,"link":"/tudomany/20250103_frankenburg-technologies-mark-1-legvedelmi-raketa-dronok-ellen","timestamp":"2025. január. 03. 14:03","title":"Ukrajnában tesztelik a miniatűr rakétát, amely az MI segítségével a drónokat is ki tudja lőni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"606c08b0-2338-42ff-82e6-199ef7e219cf","c_author":"Balizs Benedek","category":"sport","description":"Háromszoros világbajnok ellenfele rekordját döntheti meg a 17 éves Luke Littler a darts-vb péntek esti döntőjében. 12 hónap alatt 12-szer mérkőztek meg Michael van Gerwennel, és mindketten hatszor győztek, így a döntő előtt a legfőbb kérdés az, kinek hoz szerencsét a 13-as szám.","shortLead":"Háromszoros világbajnok ellenfele rekordját döntheti meg a 17 éves Luke Littler a darts-vb péntek esti döntőjében. 12...","id":"20250103_luke-littler-michael-van-gerwen-darts-vilagbajnoksag-donto-rekord-sporttortenelem-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/606c08b0-2338-42ff-82e6-199ef7e219cf.jpg","index":0,"item":"ff49283a-f287-4548-af5d-fd877f47e225","keywords":null,"link":"/sport/20250103_luke-littler-michael-van-gerwen-darts-vilagbajnoksag-donto-rekord-sporttortenelem-ebx","timestamp":"2025. január. 03. 14:36","title":"Szó szerint pelenkában kezdte, ma sporttörténelmet írhat a dartsos csodagyerek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2398cd39-b931-48ac-8f9d-99c85c05d1f0","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Ilyen lett volna a Potter-univerzum, ha beengedik a Harcosok klubja rendezőjét. ","shortLead":"Ilyen lett volna a Potter-univerzum, ha beengedik a Harcosok klubja rendezőjét. ","id":"20250103_David-Finchert-megkerestek-rendezne-e-Harry-Potter-filmet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2398cd39-b931-48ac-8f9d-99c85c05d1f0.jpg","index":0,"item":"332388d0-b3ae-49c9-9296-04d65b2fe6a5","keywords":null,"link":"/kultura/20250103_David-Finchert-megkerestek-rendezne-e-Harry-Potter-filmet","timestamp":"2025. január. 03. 08:58","title":"David Finchert megkeresték, rendezne-e Harry Potter-filmet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1c1fd385-7fac-42f0-aec4-2ef5f87cf925","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Szerinte biztosan nincs egy átlagos magyar háztartásnak 26 millió forintot meghaladó vagyona. De akkor mennyi az annyi?","shortLead":"Szerinte biztosan nincs egy átlagos magyar háztartásnak 26 millió forintot meghaladó vagyona. De akkor mennyi az annyi?","id":"20250103_Egy-szakerto-szerint-egyaltalan-nem-elunk-olyan-jol-mint-azt-a-statisztika-mutatja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1c1fd385-7fac-42f0-aec4-2ef5f87cf925.jpg","index":0,"item":"a42f5c3e-d739-497e-8c95-698abab99d12","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250103_Egy-szakerto-szerint-egyaltalan-nem-elunk-olyan-jol-mint-azt-a-statisztika-mutatja","timestamp":"2025. január. 03. 11:43","title":"Egy szakértő szerint egyáltalán nem élünk olyan jól, mint azt a statisztika mutatja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a13ac0a5-0425-4a5b-938b-9e2ab3dbb06c","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Gyászol az Osmond Brothers. ","shortLead":"Gyászol az Osmond Brothers. ","id":"20250103_Meghalt-Wayne-Osmond","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a13ac0a5-0425-4a5b-938b-9e2ab3dbb06c.jpg","index":0,"item":"b16250ee-36e6-468a-8f57-194d84964537","keywords":null,"link":"/kultura/20250103_Meghalt-Wayne-Osmond","timestamp":"2025. január. 03. 11:59","title":"Meghalt Wayne Osmond","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"acbf4059-1d9e-4e7d-bea6-e5b9e2cd903c","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"Egy új kutatás egy római korból származó katona, vagy gladiátor maradványaiból mutatta ki, hogy a felmenői 25 százalékban skandinávok voltak.","shortLead":"Egy új kutatás egy római korból származó katona, vagy gladiátor maradványaiból mutatta ki, hogy a felmenői 25...","id":"20250103_brit-szigetek-skandinavok-romai-katona-regeszek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/acbf4059-1d9e-4e7d-bea6-e5b9e2cd903c.jpg","index":0,"item":"59bbf0c8-32f3-4229-8a4a-79206aeac7a7","keywords":null,"link":"/tudomany/20250103_brit-szigetek-skandinavok-romai-katona-regeszek","timestamp":"2025. január. 03. 19:11","title":"Bőven a vikingek érkezését megelőzően is éltek már skandináv származású emberek a Brit-szigeteken","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"14753b6e-902e-4ed0-acf9-5578e84cf05d","c_author":"Hamvay Péter","category":"360","description":"A dicső múltra hivatkozó Orbán-kormány valójában csak a hagyományos intézményi struktúrák és műemlék épületek pusztításában jeleskedik. Úgy tűnik, ennek még a pénztelenség sem állja útját.","shortLead":"A dicső múltra hivatkozó Orbán-kormány valójában csak a hagyományos intézményi struktúrák és műemlék épületek...","id":"20250103_hvg-kulturpolitika-muzeumok-szinhazak-budai-var","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/14753b6e-902e-4ed0-acf9-5578e84cf05d.jpg","index":0,"item":"df829097-7e5a-46ad-b208-87d81f45e134","keywords":null,"link":"/360/20250103_hvg-kulturpolitika-muzeumok-szinhazak-budai-var","timestamp":"2025. január. 03. 09:30","title":"A kultúrpolitikában is elfogytak az Orbán-kormány ötletei, csak rombolás és elvtelenség maradt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"90a5be87-501f-4366-aaca-2de3d5839141","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Jun Szuk Jeol ellen kedden adtak ki elfogatóparancsot, mert december elején megkísérelte bevezetni a hadiállapotot, aminek megszüntetését nem sokkal később az ellenzék megszavazta.","shortLead":"Jun Szuk Jeol ellen kedden adtak ki elfogatóparancsot, mert december elején megkísérelte bevezetni a hadiállapotot...","id":"20250103_Megprobaljak-letartoztatni-Del-Korea-elnoket","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/90a5be87-501f-4366-aaca-2de3d5839141.jpg","index":0,"item":"6104fb16-82b8-44f5-8dc9-d6f28cbd8f44","keywords":null,"link":"/vilag/20250103_Megprobaljak-letartoztatni-Del-Korea-elnoket","timestamp":"2025. január. 03. 06:00","title":"A dél-koreai nyomozók megpróbálták letartóztatni az ország elnökét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Itt járt a világ egyik legjobb szakácsa - exkluzív interjú Cyril Haberland-al
szerző:
Szauer Judit
Tetszett a cikk?
A magyar-francia gasztronómiai kapcsolatok élénkítésére bíztat a két Michelin-csillagos séf, Cyril Haberland, aki a héten a Francia Intézet és a Sofitel Budapest Chain Bridge meghívására Budapesten járt. A neves séf mottója: „Jó hozzávaló, helyes íz, és tökéletes elkészítés”.
Ennek jegyében mutatta be tudományát a Sofitel Paris Budapest éttermében, szűk körű ebéden a gasztronómiai szaksajtó képviselőinek. Este vacsorát adott hazai rajongóinak, másnap pedig bemutatót tartott a Budapesti Gazdasági Főiskola tankonyháján a diákoknak, s úgy tudjuk Széll Tamást is meglátogatta az Onyx étteremben egy vacsora erejéig. Beszámoló a közös főzésről, és interjú.
A BGF KVIK Alkotás utcai, alagsori tankonyháját nem volt nehéz megtalálni, hiszen már a bejáratnál is arról susmorogtak a diákok, hogy vajon sikerül e bejutniuk a francia mester, Cyril Haberland bemutató főzésére. A tankonyha tömve volt, kíváncsi szemek figyelték a híres séf minden mozdulatát, sőt néhány szerencsés diák még kötényt is húzhatott és segédkezhetett a főzésben. A pulton eper, rebarbara, vaj, keksz, balzsamecet, nádcukor és friss zöld turbolyacsokor. Na és persze a lényeg, a kacsamáj! A séf a délnyugat-francia régióra leginkább jellemző alapanyagokat akarta bemutatni. Ami készült: sült kacsamáj rebarbara- eper-morzsa talapzaton, balzsamecet redukcióval és turbolyával. Hasonló volt egyébként az előző napi degusztációs menü bevezető fogása is.
Haberland-féle kacsamáj
Gy.Zs.
Haberland lépésről lépésre magyarázott el mindent a brunoise vágási technikától (az alapanyag apró, 0,2-0,3 cm-es kockára vágása) a rebarbara sous vide-olásán (vákuum alatt, alacsony hőmérsékleten, lassú főzés) át egészen a balzsamecet-redukció készítéséig. A bemutató franciául zajlott, az iskola készséges nyelvoktatói fordítottak, a diákok kérdezhettek is.
A séf készségesen állt „mikrofonunk” elé, sőt még üzent is a magyar kollégáknak.
Kacsamáj kicsit másként
Szauer Judit
hvg.hu: Mi a kedvenc alapanyaga?
Cyril Haberland: A finomítatlan nádcukor és az ecet. A cukrot nagyon szépen lehet alakítani. Például a májjal nagyon szeretik egymást, hiszen a cukor gyönyörűen letisztítja a májról a zsírréteget. A kacsamájhoz az ecet is remekül illik, szintén a zsírtartalmat lehet vele feloldani. Egyébként szeretem a vidéken készült termékeket és a távolabbi kultúrákból származó alapanyagokat is.
hvg.hu: Mi a kedvenc étele?
CH: Egyértelműen a homár.
hvg.hu: Mikor döntötte el, hogy séf lesz?
CH: Édesapámnak hentes üzlete volt, tulajdonképpen ott nőttem fel. Már egész kis koromban segítettem a papámnak a konyhában, nagyon nehéz munka, de úgy döntöttem miért is ne folytatnám. Bár nem pont hentesként, hanem séfként.
hvg.hu: Van példaképe?
CH: Thierry Marx a mesterem volt, tőle rengeteget tanultam, valamint Pierre Gagnaire, ő is rengeteg ihletet adott nekem.
hvg.hu: Kivel főzne együtt legszívesebben?
CH: Pierre Gagnaire-el! Elképesztő fantáziája van, ő az a francia séf, aki akár egyszerre tíz összetevővel is bámulatosan tud dolgozni. Tökéletesen bánik az alapanyagokkal, nagyon szívesen főznék együtt vele.
hvg.hu: Van kedvenc étterme?
CH: A Pierre Gagnaire Párizsban, a Rue Balzac-on.
hvg.hu: Mi a benyomása Magyarországról?
CH: Nagyon barátságos, kedves emberek a magyarok. Nyitottak, és úgy látom, nagyon szeretik a francia ételeket.
hvg.hu: Megkóstolt valamilyen magyar specialitást?
CH: Igen, a paprikás csirkét, és nagyon finom volt. S még készülők az Onyx éttermet meglátogatni, ahol remélem, a séf úr elrepít majd engem az ő világába.
hvg.hu: Mit üzen a magyar kollegáinak?
CH: A magyar séfek bátran jöjjenek Franciaországba, hogy felfedezzék a francia konyhát! Nyitottak vagyunk a kapcsolatokra, talán a magyar és francia összetevőket kiválóan tudnánk ötvözni is.
Sz.J.
Amit Cyril Haberlandról érdemes tudni:
Cyril szülőhelye Kelet-Franciaország, itt szeretett bele a főzésbe, már egészen kiskorában. Folyton édesapja hentesüzletében szaladgált, segédkezett és már ötévesen eldöntötte, hogy bizony séf szeretne lenni. Később Normandiába került, itt szerezte meg első Michelin csillagát, majd a Bordeux-tól nem messze, Pauillac-ban található Relais&Chateaux lánc egyik tagjánál, a Chateau Cordeillan Bages-ben folytatta a híres séf, Thierry Marx jobb kezeként. Három éve vezeti Chancelade-ban a Chateau Des Reynats éttermét, a L’Oison-t valamint a Bistro La Verrière-t. Itt szerezte meg második csillagát is 2011-ben. Azt vallja, ki kell próbálni a lehető legtöbb több ízt, aromát és alapanyagot, hogy aztán az ember a saját stílusára tudja formálni azokat. Nagy figyelmet fordít arra, hogy honnan származnak az alapanyagok, csapatával tökéletes munkát végeznek, melynek eredménye csupa letisztult, átgondolt fogás. Főként a régió és az itteni alapanyagok (mint például a kacsa és libamáj vagy az eper) csábították Cyrilt Chancelade-ba, s amióta itt van, mestermunka folyik a konyhában.