Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A budapesti antifa-támadások egyik vádlottjával interjúzott a Spiegel. Mostantól kezdve minden választás létfontosságú lesz Nyugaton – véli Anne Applebaum. A The New York Times vezércikke szerint Trump első négy éve csak kosztümös főpróba volt ahhoz képest, amit jelenleg előad az erkölcsi normák felrúgásának műfajában. Témák és vélemények a világsajtóból.","shortLead":"A budapesti antifa-támadások egyik vádlottjával interjúzott a Spiegel. Mostantól kezdve minden választás létfontosságú...","id":"20250608_nemzetkozi-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf.jpg","index":0,"item":"ec2d6c42-45ca-41fc-9280-cf3ea0040ecf","keywords":null,"link":"/360/20250608_nemzetkozi-lapszemle","timestamp":"2025. június. 08. 09:36","title":"Maja T. úgy érzi, az ítélet már megszületett, csak még a bizonyítékokat keresik hozzá – nemzetközi lapszemle","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0af9773d-e3c6-47e9-b0f6-e6c2a81adf6e","c_author":"Domány András","category":"itthon","description":"A másik jó hír: továbbra is lesz a szub-szaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztosa az országnak.","shortLead":"A másik jó hír: továbbra is lesz a szub-szaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek...","id":"20250607_Mar-az-eszakkelet-magyarorszagi-utak-is-miniszteri-biztost-kaptak-havi-ketmillioert-a-lombkoronasetanyos-Taso-Laszlo-vallalta-el","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0af9773d-e3c6-47e9-b0f6-e6c2a81adf6e.jpg","index":0,"item":"d5f8b637-0f1d-4b1c-87ee-599de2c8cf0e","keywords":null,"link":"/itthon/20250607_Mar-az-eszakkelet-magyarorszagi-utak-is-miniszteri-biztost-kaptak-havi-ketmillioert-a-lombkoronasetanyos-Taso-Laszlo-vallalta-el","timestamp":"2025. június. 07. 10:20","title":"Már az északkelet-magyarországi utak is miniszteri biztost kaptak, havi kétmillióért a lombkoronasétányos Tasó László vállalta el","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6d8c52a6-35d2-4777-bb24-509462085395","c_author":"MTI","category":"gazdasag.zhvg","description":"Már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.","shortLead":"Már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.","id":"20250607_Vasarnap-extrem-eros-lesz-az-UV-B-sugarzas-az-egesz-orszagban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6d8c52a6-35d2-4777-bb24-509462085395.jpg","index":0,"item":"f4329f9b-1afd-4d3c-ad23-c10227d29448","keywords":null,"link":"/zhvg/20250607_Vasarnap-extrem-eros-lesz-az-UV-B-sugarzas-az-egesz-orszagban","timestamp":"2025. június. 07. 20:33","title":"Vasárnap extrém erős lesz az UV-B sugárzás az egész országban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"75409b35-1442-4e85-a6c6-10d651eec342","c_author":"hvg.hu","category":"sport","description":"A nem érintettektől pedig bocsánatot kért. ","shortLead":"A nem érintettektől pedig bocsánatot kért. ","id":"20250607_Hajdu-B-Istvan-elmagyarazta-miert-anyazott-egy-elo-meccs-kozben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/75409b35-1442-4e85-a6c6-10d651eec342.jpg","index":0,"item":"5a97bd99-7d59-4e00-9ac9-138588357156","keywords":null,"link":"/sport/20250607_Hajdu-B-Istvan-elmagyarazta-miert-anyazott-egy-elo-meccs-kozben","timestamp":"2025. június. 07. 15:38","title":"Hajdú B. István elmagyarázta, miért anyázott egy élő meccs közben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"00ea33d8-643e-4a30-ae43-ca88ddacb8a2","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.","shortLead":"Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.","id":"20250608_tupoljev-ukranok-telekom-5g-atomok-foto-termeszetes-atomreaktor-robbanas-vilagur","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/00ea33d8-643e-4a30-ae43-ca88ddacb8a2.jpg","index":0,"item":"970988b9-54b6-4cc5-a4ce-ab21521b9cea","keywords":null,"link":"/tudomany/20250608_tupoljev-ukranok-telekom-5g-atomok-foto-termeszetes-atomreaktor-robbanas-vilagur","timestamp":"2025. június. 08. 12:00","title":"Ez történt: Betörtek az oroszok rendszerébe az ukránok, és vittek mindent, amit csak találtak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"20592c2d-5c00-4e6c-8b49-6f6ac9bf6613","c_author":"MTI","category":"sport","description":"A házigazda németeket verték meg.","shortLead":"A házigazda németeket verték meg.","id":"20250608_francia-nemet-bronzerem-nemzetek-ligaja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/20592c2d-5c00-4e6c-8b49-6f6ac9bf6613.jpg","index":0,"item":"d8432eaa-0035-41ec-8418-5a839806621e","keywords":null,"link":"/sport/20250608_francia-nemet-bronzerem-nemzetek-ligaja","timestamp":"2025. június. 08. 17:23","title":"A franciáké a bronzérem a Nemzetek Ligájában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5bba4238-7d8e-4267-b647-fe8ad302b481","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Egy fake posztban azt állítják, romákat küldene az ukrán frontra. A politikus több helyen is jelezte, hogy ilyet soha nem mondott, csak roma közösségeket próbálják a Tisza ellen fordítani.","shortLead":"Egy fake posztban azt állítják, romákat küldene az ukrán frontra. A politikus több helyen is jelezte, hogy ilyet soha...","id":"20250607_Kamuvideo-terjed-az-interneten-Kulja-Andrasrol-a-Tisza-EP-kepviselojerol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5bba4238-7d8e-4267-b647-fe8ad302b481.jpg","index":0,"item":"7e9ef13b-ad32-41ae-b178-28cef66111c6","keywords":null,"link":"/itthon/20250607_Kamuvideo-terjed-az-interneten-Kulja-Andrasrol-a-Tisza-EP-kepviselojerol","timestamp":"2025. június. 07. 18:05","title":"Kamuvideó terjed az interneten Kulja Andrásról, a Tisza EP-képviselőjéről","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dacb4726-8c4f-4907-a40c-b6729fac25cf","c_author":"Keresztes Imre","category":"360","description":"Az érintetteknek sok tízmilliárd dollárnyi törlesztést kell megkezdeniük az idén. Az adósságcsapda remek lehetőséget jelent Peking számára, hogy növelje politikai befolyását a csődbe jutott államok felett.","shortLead":"Az érintetteknek sok tízmilliárd dollárnyi törlesztést kell megkezdeniük az idén. Az adósságcsapda remek lehetőséget...","id":"20250607_adel-tartozasa-kinanak-egy-ovezet-egy-ut-adossagcsapda-hitelezobol-behajto","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dacb4726-8c4f-4907-a40c-b6729fac25cf.jpg","index":0,"item":"68d44700-3668-41a4-be7c-238d13841020","keywords":null,"link":"/360/20250607_adel-tartozasa-kinanak-egy-ovezet-egy-ut-adossagcsapda-hitelezobol-behajto","timestamp":"2025. június. 07. 15:30","title":"Behajtóként kell viselkednie Kínának, ha vissza akarja kapni pénzét a világ legszegényebb országaitól","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Itt járt a világ egyik legjobb szakácsa - exkluzív interjú Cyril Haberland-al
szerző:
Szauer Judit
Tetszett a cikk?
A magyar-francia gasztronómiai kapcsolatok élénkítésére bíztat a két Michelin-csillagos séf, Cyril Haberland, aki a héten a Francia Intézet és a Sofitel Budapest Chain Bridge meghívására Budapesten járt. A neves séf mottója: „Jó hozzávaló, helyes íz, és tökéletes elkészítés”.
Ennek jegyében mutatta be tudományát a Sofitel Paris Budapest éttermében, szűk körű ebéden a gasztronómiai szaksajtó képviselőinek. Este vacsorát adott hazai rajongóinak, másnap pedig bemutatót tartott a Budapesti Gazdasági Főiskola tankonyháján a diákoknak, s úgy tudjuk Széll Tamást is meglátogatta az Onyx étteremben egy vacsora erejéig. Beszámoló a közös főzésről, és interjú.
A BGF KVIK Alkotás utcai, alagsori tankonyháját nem volt nehéz megtalálni, hiszen már a bejáratnál is arról susmorogtak a diákok, hogy vajon sikerül e bejutniuk a francia mester, Cyril Haberland bemutató főzésére. A tankonyha tömve volt, kíváncsi szemek figyelték a híres séf minden mozdulatát, sőt néhány szerencsés diák még kötényt is húzhatott és segédkezhetett a főzésben. A pulton eper, rebarbara, vaj, keksz, balzsamecet, nádcukor és friss zöld turbolyacsokor. Na és persze a lényeg, a kacsamáj! A séf a délnyugat-francia régióra leginkább jellemző alapanyagokat akarta bemutatni. Ami készült: sült kacsamáj rebarbara- eper-morzsa talapzaton, balzsamecet redukcióval és turbolyával. Hasonló volt egyébként az előző napi degusztációs menü bevezető fogása is.
Haberland-féle kacsamáj
Gy.Zs.
Haberland lépésről lépésre magyarázott el mindent a brunoise vágási technikától (az alapanyag apró, 0,2-0,3 cm-es kockára vágása) a rebarbara sous vide-olásán (vákuum alatt, alacsony hőmérsékleten, lassú főzés) át egészen a balzsamecet-redukció készítéséig. A bemutató franciául zajlott, az iskola készséges nyelvoktatói fordítottak, a diákok kérdezhettek is.
A séf készségesen állt „mikrofonunk” elé, sőt még üzent is a magyar kollégáknak.
Kacsamáj kicsit másként
Szauer Judit
hvg.hu: Mi a kedvenc alapanyaga?
Cyril Haberland: A finomítatlan nádcukor és az ecet. A cukrot nagyon szépen lehet alakítani. Például a májjal nagyon szeretik egymást, hiszen a cukor gyönyörűen letisztítja a májról a zsírréteget. A kacsamájhoz az ecet is remekül illik, szintén a zsírtartalmat lehet vele feloldani. Egyébként szeretem a vidéken készült termékeket és a távolabbi kultúrákból származó alapanyagokat is.
hvg.hu: Mi a kedvenc étele?
CH: Egyértelműen a homár.
hvg.hu: Mikor döntötte el, hogy séf lesz?
CH: Édesapámnak hentes üzlete volt, tulajdonképpen ott nőttem fel. Már egész kis koromban segítettem a papámnak a konyhában, nagyon nehéz munka, de úgy döntöttem miért is ne folytatnám. Bár nem pont hentesként, hanem séfként.
hvg.hu: Van példaképe?
CH: Thierry Marx a mesterem volt, tőle rengeteget tanultam, valamint Pierre Gagnaire, ő is rengeteg ihletet adott nekem.
hvg.hu: Kivel főzne együtt legszívesebben?
CH: Pierre Gagnaire-el! Elképesztő fantáziája van, ő az a francia séf, aki akár egyszerre tíz összetevővel is bámulatosan tud dolgozni. Tökéletesen bánik az alapanyagokkal, nagyon szívesen főznék együtt vele.
hvg.hu: Van kedvenc étterme?
CH: A Pierre Gagnaire Párizsban, a Rue Balzac-on.
hvg.hu: Mi a benyomása Magyarországról?
CH: Nagyon barátságos, kedves emberek a magyarok. Nyitottak, és úgy látom, nagyon szeretik a francia ételeket.
hvg.hu: Megkóstolt valamilyen magyar specialitást?
CH: Igen, a paprikás csirkét, és nagyon finom volt. S még készülők az Onyx éttermet meglátogatni, ahol remélem, a séf úr elrepít majd engem az ő világába.
hvg.hu: Mit üzen a magyar kollegáinak?
CH: A magyar séfek bátran jöjjenek Franciaországba, hogy felfedezzék a francia konyhát! Nyitottak vagyunk a kapcsolatokra, talán a magyar és francia összetevőket kiválóan tudnánk ötvözni is.
Sz.J.
Amit Cyril Haberlandról érdemes tudni:
Cyril szülőhelye Kelet-Franciaország, itt szeretett bele a főzésbe, már egészen kiskorában. Folyton édesapja hentesüzletében szaladgált, segédkezett és már ötévesen eldöntötte, hogy bizony séf szeretne lenni. Később Normandiába került, itt szerezte meg első Michelin csillagát, majd a Bordeux-tól nem messze, Pauillac-ban található Relais&Chateaux lánc egyik tagjánál, a Chateau Cordeillan Bages-ben folytatta a híres séf, Thierry Marx jobb kezeként. Három éve vezeti Chancelade-ban a Chateau Des Reynats éttermét, a L’Oison-t valamint a Bistro La Verrière-t. Itt szerezte meg második csillagát is 2011-ben. Azt vallja, ki kell próbálni a lehető legtöbb több ízt, aromát és alapanyagot, hogy aztán az ember a saját stílusára tudja formálni azokat. Nagy figyelmet fordít arra, hogy honnan származnak az alapanyagok, csapatával tökéletes munkát végeznek, melynek eredménye csupa letisztult, átgondolt fogás. Főként a régió és az itteni alapanyagok (mint például a kacsa és libamáj vagy az eper) csábították Cyrilt Chancelade-ba, s amióta itt van, mestermunka folyik a konyhában.