Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"00ffc37e-188b-4d8b-9f13-4a89c3d33715","c_author":"Riba István","category":"360","description":"Üzenetértékű, hogy az új pápa annak az egyházfőnek a nevét vette fel, aki miután 1878-ban a katolikus egyház fejeként új útra lépett, elfogadta a demokrácia, a kapitalizmus létét, de kiállt a kiszolgáltatottakért, lendületet adva a kereszténydemokráciának.","shortLead":"Üzenetértékű, hogy az új pápa annak az egyházfőnek a nevét vette fel, aki miután 1878-ban a katolikus egyház fejeként...","id":"20250517_hvg-xiii-leo-szemleletes-valtas-vatikan-rerum-novanum","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/00ffc37e-188b-4d8b-9f13-4a89c3d33715.jpg","index":0,"item":"7eeb3d92-1acc-4cab-b2e5-f298647b7a6a","keywords":null,"link":"/360/20250517_hvg-xiii-leo-szemleletes-valtas-vatikan-rerum-novanum","timestamp":"2025. május. 17. 12:15","title":"Az egyháznak együtt kell élnie a demokráciával – ki volt XIII. Leó, akinek a nevét felvette az új pápa?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dbc27d5b-196b-4e75-b08d-0f3da3400c16","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A Tisza Párt elnökét láthatóan zavarja, hogy a lapok több figyelmet szentelnek a működésüket fenyegető kérdésnek, mint a Nagyváradra vezető túrával.","shortLead":"A Tisza Párt elnökét láthatóan zavarja, hogy a lapok több figyelmet szentelnek a működésüket fenyegető kérdésnek, mint...","id":"20250518_Magyar-Peter-Nagyvarad-gyaloglas-tura-felhaborodas-atlathatosagi-torveny-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dbc27d5b-196b-4e75-b08d-0f3da3400c16.jpg","index":0,"item":"0338d00f-61c9-4f5d-b9fa-e71c44d5f029","keywords":null,"link":"/itthon/20250518_Magyar-Peter-Nagyvarad-gyaloglas-tura-felhaborodas-atlathatosagi-torveny-ebx","timestamp":"2025. május. 18. 11:28","title":"Magyar Péter sajnálja, hogy a sajtó „hatalmas felháborodásában” nem foglalkozik eleget a gyaloglásával","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ff6fa273-1b0b-4c5b-b418-ceb65ca69ac7","c_author":"HVG","category":"360","description":"Szingapúri kutatók bemutatták, hogyan használhatók fel megfelelő alapanyagok és a 3D-s ételnyomtatás technológiája arra, hogy mind ízben, mind állagban leutánozzák a tenger gyümölcseinek egyik fontos képviselőjét, a tintahalkarikát.","shortLead":"Szingapúri kutatók bemutatták, hogyan használhatók fel megfelelő alapanyagok és a 3D-s ételnyomtatás technológiája...","id":"20250518_hvg-3d-etelnyomtatas-tintahalkarika-laborbol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ff6fa273-1b0b-4c5b-b418-ceb65ca69ac7.jpg","index":0,"item":"6ff000b2-5bdd-4ef5-bae0-dd0632e5934e","keywords":null,"link":"/360/20250518_hvg-3d-etelnyomtatas-tintahalkarika-laborbol","timestamp":"2025. május. 18. 15:45","title":"Sikerült a tintahalkarika-nyomtatás, ízre és állagra is tökéletesnek mondják","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a43599e7-17ec-45f7-917b-73c27eb8f418","c_author":"Tornyos Kata","category":"gazdasag","description":"Sokszor a lelkes, pályakezdő fiatalok bizonyulnak a legmegbízhatóbb munkaerőknek, mégis előfordul, hogy a tapasztaltabb kollégák támogatás helyett megalapozatlan előítéletekkel fogadják őket.","shortLead":"Sokszor a lelkes, pályakezdő fiatalok bizonyulnak a legmegbízhatóbb munkaerőknek, mégis előfordul, hogy a tapasztaltabb...","id":"20250519_palyakezdo-sztereotipia-kulonbseg-felelosseg-munka-z-generacio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a43599e7-17ec-45f7-917b-73c27eb8f418.jpg","index":0,"item":"7a32dc5b-225a-498f-b4ee-9a76288e34c8","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250519_palyakezdo-sztereotipia-kulonbseg-felelosseg-munka-z-generacio","timestamp":"2025. május. 19. 09:00","title":"Ha ki akarnak rúgni, hát tegyék – mitől félnek a fiatalok a munkahelyen?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3ea76cf7-3f44-44b0-a8d8-f999ef8b6fcf","c_author":"Farkas Zoltán","category":"360","description":"A jegybanki igazgatóság asszisztálása, a tulajdonosi jogokat gyakorló pénzügyi tárca hanyagsága és a képviselők hozzájárulása is kellett ahhoz, hogy több százmilliárd forint közpénz folyjon el az MNB-nél.","shortLead":"A jegybanki igazgatóság asszisztálása, a tulajdonosi jogokat gyakorló pénzügyi tárca hanyagsága és a képviselők...","id":"20250519_hvg-mnb-alapitvanyok-felugyelobizottsag-varga-mihaly-kezen-kozon","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3ea76cf7-3f44-44b0-a8d8-f999ef8b6fcf.jpg","index":0,"item":"eab30e9c-c237-4daf-af89-c6c33f7b0df4","keywords":null,"link":"/360/20250519_hvg-mnb-alapitvanyok-felugyelobizottsag-varga-mihaly-kezen-kozon","timestamp":"2025. május. 19. 06:35","title":"Az MNB-alapítványok eltűnt százmilliárdjai: amíg elnök nem lett, Varga Mihály sem zavartatta magát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"61d507ef-2a4f-4492-98f5-ddb7c56f1efc","c_author":"Gyenis Ágnes","category":"360","description":"Távozása előtt egy új, rejtélyes alapítvány indításán tüsténkedett Matolcsy György, miközben a temérdek közpénzből ugyancsak általa létrehozott Pallas Athéné Alapítvány a túlélésért küzd.","shortLead":"Távozása előtt egy új, rejtélyes alapítvány indításán tüsténkedett Matolcsy György, miközben a temérdek közpénzből...","id":"20250519_hvg-mnb-alapitvany-matolcsy-uri-mulatsag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/61d507ef-2a4f-4492-98f5-ddb7c56f1efc.jpg","index":0,"item":"c4aeadc6-17a8-438b-bf4e-87c82ce3b7ca","keywords":null,"link":"/360/20250519_hvg-mnb-alapitvany-matolcsy-uri-mulatsag","timestamp":"2025. május. 19. 06:30","title":"Matolcsy új alapítványa egyelőre rejtély, de az ügy hullámai elérhetik Mészáros MBH-ját is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f792656c-63e6-412f-9c30-064b08c43e99","c_author":"HVG","category":"360","description":"A szerb, magyar és grúz középpolgárság a korrupt elittől szenved, azonban a tömegmozgalmak kevésnek bizonyulnak a változáshoz, amíg az EU asszisztál a „stabilokráciához” – írja Oliver Jens Schmitt történész. Miért érdekes a Tisza Párt felbukkanása?","shortLead":"A szerb, magyar és grúz középpolgárság a korrupt elittől szenved, azonban a tömegmozgalmak kevésnek bizonyulnak...","id":"20250518_osztrak-professzor-kelet-europa-kozepreteg-duh-korrupt-elit-orban-tisza-part-europai-unio-stabilokracia-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f792656c-63e6-412f-9c30-064b08c43e99.jpg","index":0,"item":"9d3b87d7-cf64-49ed-a714-986148f576eb","keywords":null,"link":"/360/20250518_osztrak-professzor-kelet-europa-kozepreteg-duh-korrupt-elit-orban-tisza-part-europai-unio-stabilokracia-lapszemle","timestamp":"2025. május. 18. 08:45","title":"Osztrák professzor: Dühös a magyar középréteg a korrupt és tekintélyuralmi elitre, de lerázni aligha tudja magáról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a25c1de6-d462-4923-96b5-b9b63ac08bc3","c_author":"HVG","category":"360","description":"Több lap is a vasárnapi román és a lengyel elnökválasztással foglalkozik, és arra keresik a választ, milyen hatása lehet annak, hogy Orbán Viktor beállt a magyarellenes szélsőjobbos román jelölt mögé.","shortLead":"Több lap is a vasárnapi román és a lengyel elnökválasztással foglalkozik, és arra keresik a választ, milyen hatása...","id":"20250518_roman-lengyel-valasztas-tetje-kulfoldi-lapszemle-simion-orban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a25c1de6-d462-4923-96b5-b9b63ac08bc3.jpg","index":0,"item":"26d03c1f-13ca-4f88-ab97-f60fafe1653e","keywords":null,"link":"/360/20250518_roman-lengyel-valasztas-tetje-kulfoldi-lapszemle-simion-orban","timestamp":"2025. május. 18. 11:42","title":"Külföldi lapok: Fájdalmas meglepetés érte az erdélyi magyarokat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Itt járt a világ egyik legjobb szakácsa - exkluzív interjú Cyril Haberland-al
szerző:
Szauer Judit
Tetszett a cikk?
A magyar-francia gasztronómiai kapcsolatok élénkítésére bíztat a két Michelin-csillagos séf, Cyril Haberland, aki a héten a Francia Intézet és a Sofitel Budapest Chain Bridge meghívására Budapesten járt. A neves séf mottója: „Jó hozzávaló, helyes íz, és tökéletes elkészítés”.
Ennek jegyében mutatta be tudományát a Sofitel Paris Budapest éttermében, szűk körű ebéden a gasztronómiai szaksajtó képviselőinek. Este vacsorát adott hazai rajongóinak, másnap pedig bemutatót tartott a Budapesti Gazdasági Főiskola tankonyháján a diákoknak, s úgy tudjuk Széll Tamást is meglátogatta az Onyx étteremben egy vacsora erejéig. Beszámoló a közös főzésről, és interjú.
A BGF KVIK Alkotás utcai, alagsori tankonyháját nem volt nehéz megtalálni, hiszen már a bejáratnál is arról susmorogtak a diákok, hogy vajon sikerül e bejutniuk a francia mester, Cyril Haberland bemutató főzésére. A tankonyha tömve volt, kíváncsi szemek figyelték a híres séf minden mozdulatát, sőt néhány szerencsés diák még kötényt is húzhatott és segédkezhetett a főzésben. A pulton eper, rebarbara, vaj, keksz, balzsamecet, nádcukor és friss zöld turbolyacsokor. Na és persze a lényeg, a kacsamáj! A séf a délnyugat-francia régióra leginkább jellemző alapanyagokat akarta bemutatni. Ami készült: sült kacsamáj rebarbara- eper-morzsa talapzaton, balzsamecet redukcióval és turbolyával. Hasonló volt egyébként az előző napi degusztációs menü bevezető fogása is.
Haberland-féle kacsamáj
Gy.Zs.
Haberland lépésről lépésre magyarázott el mindent a brunoise vágási technikától (az alapanyag apró, 0,2-0,3 cm-es kockára vágása) a rebarbara sous vide-olásán (vákuum alatt, alacsony hőmérsékleten, lassú főzés) át egészen a balzsamecet-redukció készítéséig. A bemutató franciául zajlott, az iskola készséges nyelvoktatói fordítottak, a diákok kérdezhettek is.
A séf készségesen állt „mikrofonunk” elé, sőt még üzent is a magyar kollégáknak.
Kacsamáj kicsit másként
Szauer Judit
hvg.hu: Mi a kedvenc alapanyaga?
Cyril Haberland: A finomítatlan nádcukor és az ecet. A cukrot nagyon szépen lehet alakítani. Például a májjal nagyon szeretik egymást, hiszen a cukor gyönyörűen letisztítja a májról a zsírréteget. A kacsamájhoz az ecet is remekül illik, szintén a zsírtartalmat lehet vele feloldani. Egyébként szeretem a vidéken készült termékeket és a távolabbi kultúrákból származó alapanyagokat is.
hvg.hu: Mi a kedvenc étele?
CH: Egyértelműen a homár.
hvg.hu: Mikor döntötte el, hogy séf lesz?
CH: Édesapámnak hentes üzlete volt, tulajdonképpen ott nőttem fel. Már egész kis koromban segítettem a papámnak a konyhában, nagyon nehéz munka, de úgy döntöttem miért is ne folytatnám. Bár nem pont hentesként, hanem séfként.
hvg.hu: Van példaképe?
CH: Thierry Marx a mesterem volt, tőle rengeteget tanultam, valamint Pierre Gagnaire, ő is rengeteg ihletet adott nekem.
hvg.hu: Kivel főzne együtt legszívesebben?
CH: Pierre Gagnaire-el! Elképesztő fantáziája van, ő az a francia séf, aki akár egyszerre tíz összetevővel is bámulatosan tud dolgozni. Tökéletesen bánik az alapanyagokkal, nagyon szívesen főznék együtt vele.
hvg.hu: Van kedvenc étterme?
CH: A Pierre Gagnaire Párizsban, a Rue Balzac-on.
hvg.hu: Mi a benyomása Magyarországról?
CH: Nagyon barátságos, kedves emberek a magyarok. Nyitottak, és úgy látom, nagyon szeretik a francia ételeket.
hvg.hu: Megkóstolt valamilyen magyar specialitást?
CH: Igen, a paprikás csirkét, és nagyon finom volt. S még készülők az Onyx éttermet meglátogatni, ahol remélem, a séf úr elrepít majd engem az ő világába.
hvg.hu: Mit üzen a magyar kollegáinak?
CH: A magyar séfek bátran jöjjenek Franciaországba, hogy felfedezzék a francia konyhát! Nyitottak vagyunk a kapcsolatokra, talán a magyar és francia összetevőket kiválóan tudnánk ötvözni is.
Sz.J.
Amit Cyril Haberlandról érdemes tudni:
Cyril szülőhelye Kelet-Franciaország, itt szeretett bele a főzésbe, már egészen kiskorában. Folyton édesapja hentesüzletében szaladgált, segédkezett és már ötévesen eldöntötte, hogy bizony séf szeretne lenni. Később Normandiába került, itt szerezte meg első Michelin csillagát, majd a Bordeux-tól nem messze, Pauillac-ban található Relais&Chateaux lánc egyik tagjánál, a Chateau Cordeillan Bages-ben folytatta a híres séf, Thierry Marx jobb kezeként. Három éve vezeti Chancelade-ban a Chateau Des Reynats éttermét, a L’Oison-t valamint a Bistro La Verrière-t. Itt szerezte meg második csillagát is 2011-ben. Azt vallja, ki kell próbálni a lehető legtöbb több ízt, aromát és alapanyagot, hogy aztán az ember a saját stílusára tudja formálni azokat. Nagy figyelmet fordít arra, hogy honnan származnak az alapanyagok, csapatával tökéletes munkát végeznek, melynek eredménye csupa letisztult, átgondolt fogás. Főként a régió és az itteni alapanyagok (mint például a kacsa és libamáj vagy az eper) csábították Cyrilt Chancelade-ba, s amióta itt van, mestermunka folyik a konyhában.