szerző:
-t-

Sok millió nagytestű madárnak teljesül be a sorsa hálaadáskor az USA ünnepi vacsoraasztalain. Viszont minden évben akad kivételezett, amelyik nyugdíjasotthonba vonulhat.

Az idén Barack Obama az eddig szokásos egy helyett kettőt is hivatalos kegyelemben részesített. Az elnök az USA Nemzeti Pulyka Szövetsége minnesotai Badger gazdaságából származó Caramelt és Popcornt választotta ki 78 jelöltből. Mintegy 27 órás, 800 km-es utazás után érkezett meg Washingtonba a két szerencsés baromfi. A Willard Intercontinental luxusszállodában pihenték ki a hosszú út fáradalmait, mielőtt mindkettőjüket bemutatták a médiának. A fehér, nagytestű pulykák 2013. július 8-án születtek, a magasságuk 60 cm. Caramelnek 17,4 kiló a súlya, kedvence a szójabab és Lady Gaga Bad Romance című száma. Popcorn 17,1 kiló, a kukoricára bukik, és örömmel rázza magát Beyoncé Halo című dalára.

©

Pillanatnyilag nemcsak a média, de a Fehér Ház weboldalának a sztárjai is, szavazni lehetett rájuk a Facebookon vagy a Twitteren keresztül, hogy mégis melyikük legyen a nemzeti hálaadási pulyka. Mert abból azért csak egy lehet. A szavazást Popcorn nyerte, Caramellel szemben, így ő sütkérezett a rivaldafényben a Fehér Ház szerda esti elnöki kegyelmi ceremóniáján, amelyen Obama két tinédzserlányával, Sashával és Maliával jelent meg. A konyhakéstől mindkét szárnyas megmenekült, az amnesztiában részesült páros a leesburgi (Virginia állam) Morven park pulykadombján töltheti majd élete további napjait.

Obama beszédében emlékeztetett rá, hogy először Lincoln elnök fia, a 11 éves Tad Lincoln  kérte édesapját 1863-ban, hogy a karácsonyi vacsorára szánt, általa Jacknek elnevezett pulykát kíméljék meg a levágástól. A hivatalos elnöki amnesztiára azonban éppen száz évet kellett még várni, addig egy pulyka sem érezhette magát igazán biztonságban. John F. Kennedynek köszönhetik  a hálaadásnapi szárnyasok, hogy 1963-tól akadt egy-egy, amelyik szép öregkorra számíthatott, úgyis mint nemzeti hős. Igazán rendszert a dologból – a megfelelő csinnadrattával – George Bush csinált 1989-től. S ha már röpködnek az évszámok, a teljesség kedvéért még elmondjuk, hogy 1947-ben ajándékozott először a Nemzeti Pulyka Szövetség pulykát az USA elnökének, bár a hálaadás ünnepe, a Thanksgiving jóval régebbre, az 1620-as évek legelejére nyúlik vissza.

November 28-án este több mint 45 millió(!)  pulykát szervíroznak fel az USA-ban. Turkey vagy T-Day-nek (Pulykanap) is hívják ezt a napot, amikor az áfonyaszósszal, krumplipürével, zöldbabbal körített, sütőtöktortával kínált töltött sültpulyka az ünneplő amerikaiak asztalaira kerül.

 

 

 

      

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Először lépte túl a 300 ezer forintos határt az átlagbér Magyarországon

Először lépte túl a 300 ezer forintos határt az átlagbér Magyarországon

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Felgyújtott a sofőrje egy iskolabuszt Milánónál

Felgyújtott a sofőrje egy iskolabuszt Milánónál

Merkel is megszólalt a Brexit halasztásáról

Merkel is megszólalt a Brexit halasztásáról

Mészáros Lőrinc gyerekei terveznek új iskolát Felcsútnak, állami pénzből

Mészáros Lőrinc gyerekei terveznek új iskolát Felcsútnak, állami pénzből

Kínai tudósok klónozták a rendőrkutyák Sherlock Holmesát

Kínai tudósok klónozták a rendőrkutyák Sherlock Holmesát