szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

Elkészült a világ legdrágább vendéglátóhelyeinek év végi rangsora. A top 10-es listát egy kiotói étterem vezeti 450 eurós kóstolósorával.

  Három japán, két francia és svájci, illetve egy-egy amerikai, angol és Maldív-szigeteki éttermet sorolt a The Daily Meal internetes szakoldala a tízes listába. Ezek a helyek hozhatják  a távol-keleti hagyományokat, a Versailles-i palota fényűzését, a vidéki svájci kastélyok romantikus hangulatát, de megelégedhetnek mértéktartó minimál dizájnnal is. A különleges fogások mellé kilátást kínálhatnak festői tájakra, vulkánikus eredetű tóra vagy éppen az Indiai-óceán veszi őket körbe. Jellemzően egyeznek abban, hogy séfjeik az étkezést kulináris szertartásnak tekintik.

ithaa.com

Ilyen a kiotói séf, Kunio Tokuoka étterme, a Kitcho. Tokuoka minden ételt művészi alkotásként kezel. Nem csoda, hiszen szuperluxus degusztációs ételsora átszámítva 450 euróba (a különböző pénznemek miatt az összehasonlítást euróban adjuk meg – a szerk.) kb. 135 ezer forintba kerül, s ezzel az élen áll a felmérés szerint. A Napkirály, XIV. Lajos Versailles-i kastélyában érezheti magát, akiknek megadatik, hogy a párizsi Le Meurice freskókkal és hatalmas kristálycsillárokkal díszített enteriőrjében ülhet a selyemterítős asztalhoz. Az itt ínyenckedők szerencsések, mivel a francia gasztronómia olyan koronázatlan híressége, mint Alain Ducasse kényezteti őket ételremekeivel cirka 380 euróért, ezüstérmes áron. A világ legdrágább top 10-esének harmadik helyezettje a Time Warner Centerben, New York szívében található Masa étterem.  A Nagy Alma három Michelin-csillagot birtokló gasztronómiai szentélyében a konyhát japán séf, Masa Takayama viszi, ételsora mintegy 330 eurót kóstál.

lemeuries.com

Innentől már forintosítva is, 100 ezer és 60 ezer közé csökkennek az árak. A 4. helyezett egy igazi francia klasszikus, háromgenerációs családi étterem, a Maison Pic Valence városában, a Rhône-Alpes régióban. A Michelin jelenlegi háromcsillagosa 1930 óta fogadja vendégeit, ma az alapító unokája, Anne-Sophie Pic kreatív menüje, a Colleción Pic a ház étel-arculatának a meghatározója 325 euróért. A top 10-es sor végén a brit Restaurant magazin által a világ legjobb 50 étterme közé sorolt svájci Schloss Schauenstein található 197 euró körüli menüárral, ami a lista élén álló kiotói Kitcho 450 eurós árának is jóval a fele alatt van. A Schloss Schauenstein egy történelmi, 12. századi kastélyban fogadja látogatóit, s a Michelin-csillagok száma itt is maximális, különleges fogásaival pedig Andreas Caminada séf szolgál, míg az italokat a 2013-as év sommelierje, Oliver Friedrich ajánlja.

A további helyezettek csak az árakban mérsékeltebbek, de a minőségben nem nagyon térnek el a listavezetőktől. Az 5-ik helyezett tokiói Aragawa csúcskategóriás Tajima-marha (kobe marha) húsételeiért a gourmetek szívesen pergetik ki a 272 eurónak megfelelő jent. A Maldív-szigeteken található Ithaa víz alatti étterem már magában is figyelemfelkeltő, korallkertekre és élővilágukra nyújt panorámás kilátást öt méteres mélységben az Indiai-óceánban. Ezen a hatodik legdrágább helyen stílszerűen Malossol Imperial kaviár (a Maloszol orosz kaviármárka – a szerk.) járja tejfölös blinivel, vagyis burgonyás palacsintával és sáfrányos makrélarizottóval, amelyért 235 eurót számítanak.

A hetedik svájci Hôtel de Ville és nyolcadik brit Alain Ducasse at The Dorchester is három Michelin-csillaggal elismert étterem. Az előbbit négy évtizede a Benoît és Brigitte Violier séfpáros/házaspár jegyzi. A sztármenüjük, amelyben megtalálható a paradicsomos „Scarlet”, az Imperial Ossetra kaviár erőlevessel és a grillezett hús madagaszkári vadborssal, 233 euró. Az utóbbi a kozmopolita Londonban a szuperluxust, a délutáni teázást és a csúcskonyhát kedvelők egyik leglátogatottabb helye, ahol a 212 eurós degusztációs sor mindig idényjellegű, mint az étterem neve is elárulja, az ötcsillagos The Dorchester Hotelben található a brit főváros központjában. A szálloda éttermeiben 100 szakács dolgozik a séftalentumok, Henry Brosi és Jocelyn Herland keze alá.

Összevetve az elsővel az utolsót, a tíz legdrágább étterem közül már említettük a lista végéről a svájci Schloss Schauenstein kastélyéttermet, így a kilencedikként listázott Michel Bras Toya restaurantról kell még szólnunk, amely Japán északi szigetén, Hokkaidón található a vulkánikus eredetű Toya tó mellett. Bár a különleges természeti látványért nem számláznak, Cedric Bourassin igazgató séf felügyelete alatt helyi alapanyagokból készült franciás ételsorért 210 euróval számolnak.

Nem hangulatrontónak szánjuk, de ha valaki ilyen exkluzív vacsorameghívással lepné meg szerelmét karácsonyra, jó ha tudja,  ezeknek az éttermeknek a többségében jelentős asztalfoglalási díjat is felszámolnak, s az italfogyasztásért is külön kell fizetni.

 

 

 

   

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!