szerző:
Tóth Sándor

A múlt év utolsó hétfőjén oxigénlándzsával érkeztek a hívatlan vendégek a kávézóba. Nem is kértek semmit, önkiszolgálásra rendezkedtek be, és profi módszerrel, könnyedén ürítették ki a páncélozott széf tartalmát. Úgy tűnik, a profizmusnak viszont híján voltak azok a betörők, akik az újesztendő első napján a világ egyik vezető éttermében kellemetlenkedtek.

Az oxigénlándzsa nem a molekuláris gasztronómia egy újabb fantasztikus leleménye. Spéci, lángfúráshoz használt, acélhuzalokkal töltött csőről van szó. Az eszközzel könnyen átfúrható a beton, az acél, és vastagabb lemezek is átlyukaszthatók. Az oxigénlándzsás csapatnak december 30-án hétfőn hajnalban négy fal átfúrásával sikerült bejutni a patinás, 1888-ban alapított madridi Grand Café Gijónba. Eszük ágában sem volt kávézni, tán mert hozzáértőbben bánnak a széffel, mint a kávéfőző géppel. Különben sem lett volna pár eurójuk, hogy a becsületkasszába dobják, hiszen éppen azért jöttek, hogy némiképp javítsanak megrendült anyagi helyzetükön. Sikerült. Több mint 60 ezer eurót – ez cirka 18 millió forint – vittek magukkal.

©

A spanyol ABC hírportálja rendőrségi forrásokból értesült arról, hogy az elkövetőknek mintegy két órás művelettel sikerült a precízen eltervezett és kivitelezett betörést végrehajtaniuk hajnali 3 és 5 óra között.

Egyébként a Gran Café de Gijón művészkávéházat az 1980-as években kétszer is kirabolták, de akkor nem érte ilyen súlyos anyagi veszteséggel járó kár. Az idei 2014-es év küszöbén történt bűntény miatt még a személyzet is kifosztottnak érezte magát, amikor hétfőn a bűnügyi technikusok a tettesek nyomait igyekeztek felkutatni és rögzíteni a legendás helyen.

Az egykor jelentősebb, több mint tucatnyi madridi művészkávéház közül nemcsak a vonzerejét őrizte meg a Café Gijón az elmúlt 126 évben, de a város irodalmi/művészeti hagyományainak továbbra is aktív részese. Minden évben itt adják át a róla elnevezett irodalmi díjat. A spanyol főváros egyik legjelentősebb sugárútján, a Paseo de Recoletos 21. szám alatt található kávézó és étterem falai között, illetve teraszán múlatták az időt a spanyol irodalom olyan jelesei, mint Benito Pérez Galdós, Valle-Inclán, majd később García Lorca és a Nobel-díjas Camilo José Cela. De a kávéház világhírű vendége volt a franciák által kivégzett táncos és kémnő, Mata Hari is. Lehet, hogy ez nem egy jó ómen?

©

Amilyen rosszul zárult a múlt év a Gijónban, olyan kellemetlenül kezdődött az új egy még híresebb vendéglátóhelyen a Spanyolország autonóm területének számító Baszkföldön. Január elsején az éppen téli szünetet tartó két Michelin-csillagos Mugaritz étterem szintén bűnözők célpontjává vált. A világ egyik legjobbjaként jegyzett, 2012-ben a World's 50 Best Restaurants listáján (a világ legjobb 50 étterme) a harmadik, 2013-ban pedig negyedik helyett elfoglaló étteremben ugyan kevésbé profi bűnözők jártak. A Rentería járás külterületén található vendéglátóhely riasztójának szirénadobozából a vezetéket kitépve aktiválták a biztonsági rendszert. Ennek ellenére bejutottak az épületbe, mégpedig a tulajdonos séf, Andoni Luis Aduriz irodájába, ahol az állítólag tökrészeg betörők pénz után kutatva felforgattak mindent és nagyobb kárt okoztak a Ferran Adrià tanítvány mesterszakács emléktárgyaiban, személyes relikviáiban. A két betörő viszont már nem tudott bejutni az étterem konyhájába és a legféltettebb kulináris titkokat tároló ún. ízbankba, mivel a helyszínre érkező baszk rendőrök, az Ertzaintza egyenruhásai elfogták őket. Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy a betörőket a pénzéhség, vagy inkább „szakmai érdeklődés” hajtotta, esetleg is-is.

Mint már arról rovatunkban korábban hírt adtunk, sajnálatosan gyakori szereplőivé váltak a bűnügyi krónikáknak az utóbbi években neves spanyolországi éttermek. A világ legjobb séfjeiként számon tartott Juan Mari Arzak – Restaurante Arzak, Pedro Subijana Restaurante Akellare és Martín Berasategui Restaurante Martín Berasategui három Michelin-csillagos vendéglőiben is jártak már hívatlan éjszakai vendégek. Elsősorban pénzt és számítástechnikai eszközöket, márkás italokat vittek magukkal, de volt, ahol a konyhai terítőbe csavarva meglovasították az ezüstneműt és a séfek speciális késeit is.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ő okozta Hollandia sokkját – a holland euroszkeptikus jobboldal új arca

Ő okozta Hollandia sokkját – a holland euroszkeptikus jobboldal új arca

Hamvay Péter: Elszállóág

Hamvay Péter: Elszállóág

Kiborult Győzike műsorán egy roma polgárjogi aktivista

Kiborult Győzike műsorán egy roma polgárjogi aktivista

Belehúzott a magyar Raiffeisen Bank

Belehúzott a magyar Raiffeisen Bank

Tiramisu, ibolya, pillecukor – ezt nyalják a bécsiek

Tiramisu, ibolya, pillecukor – ezt nyalják a bécsiek

Gozsdu: Letolt nadrággal, nemiszervük mutogatásával bulizott a társaság

Gozsdu: Letolt nadrággal, nemiszervük mutogatásával bulizott a társaság