szerző:
TL
Tetszett a cikk?

Madonna vagy Mariah Carey is igen kényes arra, milyen vizet iszik. Előbbi kizárólag VOSS-t, utóbbi kizárólag a Fijit és nem is járnak olyan étterembe, ahol ezeket az ásványvizeket nem tarják az itallapon. De megérkezett Hollywood új luxusvize, a Beverly Hills 90H2O is. Tudták, hogy vannak víz-sommelier-k, sőt víz-sommelier szakegyesületek is?

A Beverly Hills 90H2O a világ első master crafted vize, ugyanis gasztronómusok csoportja alakította ki a leghíresebb víz-sommelier, Martin Riese vezetésével. Elképzelésük szerint ez a szénsavmentes víz a kivételes szépséget, az igazi luxust és a tökéletes ízt képviseli egy kristályosan csillogó letisztult üvegbe töltve, hiszen csak ez lehet méltó Beverly Hills lakóihoz. Ilyen értéket nem is lehet bárhol vásárolni, hiszen összesen tízezer litert palackoztak belőle. A limitált kiadás valamennyi üvege sorszámozott és tizenhat dollárba kerül, de ha az interneten egy tucatot rendelünk belőle, akkor a luxus kivitelezésű díszdobozos vízért csupán hetvenkilenc dollárt kell fizetni.

Martin Riese, víz-sommelier tanácsa szerint a víz ivásának is meg kell adni a módját. Ő vizet is öblös, talpas pohárból iszik, és először az ital illatát lélegzi be, kiélvezi a bukéját. Majd egy kicsit kortyol, és pontosan úgy öblögeti a szájában, mint egy jó bort. A víznek karaktere van, nem lehet utóíze, állítják a szakértők.

http://beverlywater.com/

Riese komoly éttermi tapasztalatokkal rendelkezik. A berlini Hotel Palace first floor nevű, egy Michelin-csillagos éttermének vezetője volt. 2007-ben kezdett el komolyabban foglalkozni az ásványvizekkel, amikor arról olvasott, hogy a nemzetközi sztárok különböző speciális vizekhez ragaszkodnak. „Ezt eleinte viccesnek találtam” – mondja Riese, mégis kibővítette a first floor vízlapját. (Nem tévedés, már nem csupán itallap létezik, de speciális vízlap is a származási hely és az ásványi anyag tartalom megjelölésével.) Az akkor tizennégyféle ásványvizet kínáló lapot negyvenre bővítette. Szerencséje is volt, mert a német fővárosban felkapták a témát és így megszületett a divatszakma új csillaga. Azóta már létrejött a víz-sommelier-k szakmai egyesülete is, Riese pedig kiadta A víz világa című könyvét.

Riese tavaly már Los Angelesben dolgozott, hogy kreálhasson egy tökéletes aromájú vizet. A vizek pezsgőjének is nevezett Beverly Hills 90H20 vize Észak-Kalifornia hegyeinek egyik forrásából származik, amit aztán természetes ásványokkal és elektrolitokkal nemesítettek tovább.

http://beverlywater.com/

„Tökéletes ízt akartunk, a víznek nem csak az étel, de a bor ízét is gazdagítania kell” mondja Riese az elsősorban elegáns éttermeknek ajánlott nedűről. Céljukat olyan jól sikerült elérniük, hogy a FoodBev Media első díját nyerték el negyven ország háromszázhetven versenyzője közt. Szakértők szerint a 90H2O egyszerre „puha mint a selyem és ropogósan friss”. Az első tízezer palack mindenesetre már fogyóban van, és már tervezik a következő tízezer üveg töltését.

„A víz nem egyszerűen csak víz, mindig elámulok, a víz sokféleségén” – mondja Riese. „Újra meg újra elcsodálkozom azon, hogy milyen hatással van a víz az ételekre és a borokra. Egy magas ásványtartalommal rendelkező szénsavas víz például nagyon rossz irányba tudja egy savasabb rizling ízét befolyásolni. Egy szénsavmentes, kevés ásványi anyagot tartalmazó víz viszont kihozza a bor aromáját, enyhíti a benne lévő savakat.”

Riese hangsúlyozza, hogy a vizek ízét az ásványok összetétele határozza meg. „Sokan meglepődnek, de a víz lehet enyhe, lágy, gyümölcsös, szinte már bársonyos, erőteljes, de akár kesernyés, egészen keserű vagy sós. A víznek nagy az aromaspektruma.”

Szerinte napjainkban minden étteremnek három-négyféle vizet kellene az ételekhez ajánlani, hiszen a vendégeknek is különböző az ízlése. Azt javasolja, legyen a kínálatukban egy alacsony és egy erőteljesebb ásványi anyag tartalmú, és mindkettő szénsavas és mentes változatban. (A világ legfinomabb ásványvizeinek leírása megtalálható itt, a magyar ásványvizeké pedig itt.)

Az ízesített vizeket nem tarja sokra a víz-sommelier. A vízhez adott aromák többnyire nem természetes adalékok. „Ha áttetsző, tiszta vizet iszom és az meggy ízű, akkor valami nem stimmel” – figyelmeztet Riese.

„Ha valaki feltétlenül gyümölcsös ízt akar a vízhez adni, akkor frissen felvágott narancsot, citromot javaslok. Jobban is néz ki és sokkal egészségesebb.”

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!