Fagylaltgyáros a világ legjobb cukrászséfje

Fagylaltgyáros a világ legjobb cukrászséfje

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

A londoni Guildhall-ban nemrégiben megrendezett gasztronómiai gálán az idén nemcsak a világ legjobb éttermeit és szakácsait díjazták, hanem először a legjobb cukrászséfet is. A rangos elismerést a katalán Jordi Roca kapta, aki két bátyjával együtt a gironai El Celler de Can Roca étterem három Michelin-csillagos aranycsapatának a tagja.

Éppen egy évvel ezelőtt választották az angol Restaurant magazine szakmai ítészei - legalább 900 van belőlük - a   gironai éttermet a földkerekség legjobbjának. Akkor a Roca-fivérek, Joan, Josep és Jordi összeölelkezve és láthatóan meghatódva, a teremben felcsattanó fergeteges taps kíséretében fogadták a bejelentést. Ez az idén nem így sikerült, mivel éttermük helyet cserélt a korábbi, és immár negyedszer világelső dán René Redzepi Noma nevű vendéglátóhelyével. S így ők megint „csak” másodikak.   A testvérek közös öröme és az ünneplés azonban most sem maradt el, mivel az újonnan alapított Világ legjobb cukrászséfje díjat Jordi Rocának ítélték oda - a díj egyébként a híres francia csokoládégyártó cég, a Cacao Barry támogatásával jött létre.  

©

A legfiatalabb Roca, a 35 éves Jordi legalább olyan zseni az édességkészítésben, mint bátyjai a szakácsművészetben és a borászkodásban. Ez nem lehetett máképpen, mivel ő is a konyhában és szülei családi éttermében nőtt fel, amely elődje volt a fivérek jelenlegi kulináris szentélyének. Az alapokat a Gironai Vegdéglátó Iskolában sajátította el, majd beállt szakácskodni/cukrászkodni a családi étterembe. A cukrászat mellett véglegesen a brit Damian Allsop hatására döntött - aki kísérletezésével és új technikai eljárásaival átalakította a csokoládék ízélményét -, de mesterségbeli tudását hazai pályán is pallérozta, mivel egy időre munkát vállalt Ferran Adriànál, a rosasi El Bulliban.

Jordi eukaliptusz fagylaltja az étteremben
©

 Kreativitását Jordi kellően tovább kamatoztatta a testvéreivel közös, a családi ingatlanon 2007-ben megnyitott   éttermükben, a Celler de Can Rocában (ugyanakkor a harmadik generációs vendéglátó hagyományok tiszteleteként a család régi éttermét, a Rocát személyzeti étteremként üzemeltetik). A Roca- fivérek közös sikereik mellett – mely 2009-ben a harmadik Michelin-csillaggal, majd 2013-ban a Világ legjobb étterme címmel csúcsosodott ki - külön-külön is jelentős eredményeket értek/érnek el. A rendkívül szerény, ugyanakkor különc zseniként jellemezhető Jordi is egyre több elismerést és díjat gyűjtött be, s egyszercsak az édességek geniuszaként (El genio del dulce) kezdték emlegetni.

 „A részben szakács, részben építész, részben bűvész Jordi Roca neve egyre erősebben hallatszott ki a desszert specialistákban egyébként sem szűkölködő országából” - írja róla a mostani  elismerését méltató theworlds50best.com internetes weboldala.

A cukrászat jelenkori pionírjaként, s originális technikák kifejlesztőjeként is minősítik, aki különleges édességei mellett ehető parfümjeivel lepte meg a világot. Ilyen például a citrom felhő (Núvol de llimona), mely egy könnyű krém, citrom szörbettel és virágokkal díszítve. A sokféle egyedi desszertje közül az egyik legkülönlegesebb a birkatej variációk rebarbarás joghurttal és vattacukorral (Postre láctico).

A fagyizó pultján ehető citromfelhőt rejt a parfümös üveg
©

 A teljesen egyedi ízekből kitűnik, hogy Jordi szakítva az édességkészítés megszokott trendjeivel, valóban új úton jár. Az El Celler de Can Roca „nyitott ablakának” szánt, 2012 óta üzemelő fagylaltozói is ezt bizonyítják Gironában és Playa de Aróban. De a legutóbbi hírek szerint a venezuelai Santa Teresa rummal készült fagylaltkészítményei mojitós, cubalibrés, cocolocós és narancsos-fehércsokoládés változatban a spanyol fővárosba, Madridba is eljutnak. Girona sétálóutcájának, a Santa Clarának gyorsan az egyik nevezetességévé vált a Rocambolesc fagylaltozó és cukrászda, ahol az édesség- és fagylaltkülönlegességekhez - csak természetes eredetű alapanyagokból készült, igazán ritka ízösszetételű fagylaltjait 36 féle feltéttel/díszítéssel ki-ki a maga tetszése szerint állíthatja össze - igazán elbűvölő belső dizájn társul.

A tégelyekben csak a feltétek vannak
©

 A pultja egy utcai fagylaltos kocsit formáz, míg mögötte a főfalon játékosan kanyarog a fagyigyár csővezetékrendszere. Sandra Tarruella belső építész/dekoratőrt Roald Dahl Karcsi és a csokoládégyár (eredeti címe: Charlie and the chocolate factory) című gyermekkönyve, illetve a belőle készült Tim Burton film inspirálta a fagylaltozó enteriőrjének a kialakításában. Ezek után nem véletlenül nevezte a Racc [email protected] találóan a „fagylaltgyáros” Jordi Rocát a konyha Tim Burtonjának.