szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Ahogy minden valamirevaló pincészetnek megvan a maga zászlósbora, amibe színe-javát beleadja, úgy a fesztiváloknak is megvan az etalonja. S ez a minden év szeptemberében jegyzett Budavári Borfesztivál.

Az elsőséget senki el nem vitathatja a 23 esztendős eseménysorozattól, aminek nyomán mára országszerte dívik a bor-gasztro fesztiválozás, igen sok rangos, fajsúlyos közreműködővel, programmal, és egyre inkább értő közönséggel. Ám a „pionírok” nem a legendájukból élnek, képesek évről évre megújulni, változni, fejlődni, meglepetést okozni. Ha valamire, úgy a Budavári Borfesztiválra valóban érvényes, hogy a hagyományokra alapozva a fejlődés jegyében mutatja meg a hazai és nemzetközi borvilágot, a bor ezer arcát. 

 Minden ősszel más ország díszvendégeskedik a Budai Várban. 2014-et Olaszországgal jegyzik, amely nemcsak a világ legnagyobb borexportőre, de közel 1000 helyi szőlőfajtával az egyik legsokszínűbb bortermelő. S íme, előfordulhat, hogy a kíváncsi borkedvelő egy kóstolópohárral a kezében észak nagyágyúitól a feltörekvő dél új csillagaiig végigutazhat a "Csizmán”, s hozzá még  boregyetemi fakultációra  is beiratkozhat.

Miként a fesztivál idején Budán, egy helyütt  lel rá a valamennyi borvidékünket képviselő több mint 200 pincészetre, termelőre, és csupán csak a szűkre szabott idő, a gyorsan elillanó pár nap szab határt, miként ismerkedjen, élvezzen ki ezer s ezer féle bort.

©

Előtte ráhangolódás a Boregyetem professzionális kurzusain. Aki már belekóstolt, és aki még nem, egyaránt szívesen látott hallgató a borfesztivált megelőző napokon a hosszú évek óta megrendezésre kerülő, népszerű kétnapos – az egyik nap általában a vendégországé -  kurzusokon, ahol elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is.Az idén is sokakat foglalkoztató témák kerülnek terítékre: Tiszta borokról világosan. Bio, organikus, autentikus – divatos szavak a borvilágban, de mit takarnak pontosan? Lényegi megkülönböztetés vagy reklámfogás? Valóban egészségtelen, ami nem bio? Hogy működik a bio borkészítés a gyakorlatban? Tiszta kérdésekre tiszta válaszokat adnak hiteles borászok.

Az előadók a tiszta borokban lelhető örömök forrását tárják fel. S igenis, az egészség jegyében. A 23. Borfesztivál vezér témájává tette  a bor és az egészséges életmód összefüggéseit. A borról már évezredek óta tudja az ember, hogy mértékkel fogyasztva számos jótékony hatással bír, és miért ne lenne összekapcsolható  a sporttal, a mozgás és a kulturált, mértékletes borfogyasztás közös élményével. Nem is gondolnánk, hogy a BorÁsz foci válogatotton kívül hány  borászunk van, aki komoly sport múlttal rendelkezik, vagy a mai napig aktívan sportol. Az ő életük összeforrt a mindennapi mozgással, az egészséges életmóddal, és nem utolsó sorban a borral. Ismerkedés, tapasztalatcsere a sportoló borászokkal, lám ez sem akármilyen fesztiválprogram. 

Pár Borpár címmel szakmai kóstoló délutánokra is sor kerül a Budavári Borfesztiválon, , ahol az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg, visszajelzéseket gyűjthetnek új technológiai megközelítések eredményeiről, egyfajta „tesztkóstolás" ez a hozzáértő közönség számára. 

 A mostani fesztiválújdonság  a Taste of Hungary. A zavarba ejtően sokszínű kínálatban való kiigazodáshoz nyújt segítséget: a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi vendégeket, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatókat vezetik. A fesztivál célja, hogy minél több hungarikum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet megismerhessenek és megkóstolhassanak a vendégek.

Aki borozik, meg is éhezik. Fesztiválételek a vendégország ízeíre hangolva, és a saját Országkonyhánkra. Rendre vásári és szüreti étlappal készülnek, a klasszikus étkeket újragondolva, a méltatlanul mellőzötteket pedig felfrissítve.

A színvonalas, gazdag kulturális program, a szüreti felvonulás, a jótékonysági borárverés – „desszert” fesztiválról fesztiválra.

  Budavári Borfesztivál a barátokkal szeptember 10-től 14-ig.    

  

 

 

 

 

 

 

  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!