szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Falatozz.hu keresi az ország legnépszerűbb házhoz szállító éttermeit. Az ételrendelő portál a megrendelők véleményére kíváncsi, az ő szavazataik alapján dől el, hogy ki kapja a címet és az azzal járó jutalmat.

  Az ételrendelés rendkívül népszerű, és egyáltalán nem új keletű szolgáltatás hazánkban, ezidáig mégsem volt olyan megmérettetés, amely felállított volna egy mértékadó rangsort a házhoz szállító éttermek között. Amíg az éttermek szolgáltatásai és minősége kapcsán számos verseny, ranglista követi egymást, a házhoz szállításról lényegében alig esik szó. Ezért  találta ki a Falatozz.hu  Az év házhoz szállító étterme” versenyt.

 

©


  Az online ételrendelés az elmúlt években meglehetősen gyorsan növekedett, fejlődött. Míg 2009-ben az e-kereskedelmi forgalom hazánkban kevesebb, mint 100 milliárd forint volt, amelynek 13%-át tette ki az internetes élelmiszervásárlás, addig 2013-ban már a több mint 200 milliárdos online forgalom 14%-át fedte le ez az ágazat, ami erőteljes növekedést, konkrétan duplázást jelent. Csak összehasonlításként: a "klasszikus" vendéglátóhelyek forgalma 2009-ben több mint 585 milliárd forint volt – a kereskedelmi szálláshelyek forgalmával együtt –, négy év alatt,  2013-ra viszont ez a szám alig több mint 655 milliárdra emelkedett.

  Pizzarendelés magyar módra


Az nem újdonság, hogy a pizza a házhoz szállítás aduásza. A Falatozz.hu adatbázisa szerint 2013-ban az ételrendelők 2/3-a legalább egyszer rendelt pizzát is, ugyanakkor évente átlagosan mindössze 4,6 pizzát eszünk meg fejenként. (Ezzel persze sehol sem vagyunk a  az olaszokhoz és az amerikaiakhoz képest, az utóbbiak például éves szinten 3 milliárd pizzát pusztítanak el, ami a világ évi 5 milliárdos pizzarendelésének tekintélyes része). A pizza népszerűsége miatt „Az Év házhoz-szállító étterme 2014” versenyen külön pizzéria kategóriában is hirdetnek egy nyertest. A megrendelések alapján kijelenthető, hogy – ahol választható –, kétszer annyian kérik vastag tésztával a pizzájukat, mint vékonnyal. A magyarok 55%-a az ananászos-sonkás hawaii pizzát szereti a legjobban. Utána következik a népszerűségi listán a magyaros pizza, az általában szalámival vagy kolbásszal tuningolt, hagymás-paprikás verzió (26%), és a dobogóra még felfért a sima sonkás, azaz a prosciutto is, a maga 14%-ával. A sonka-gomba-kukorica szentháromságot magába foglaló songoku mindössze 5% népszerűségnek örvend a hazai ételrendelők körében. Ami pedig a pizzafeltéteket illeti, Magyarországon nincsen nagy divatja a különlegességeknek, de azért itthon is elkezdtek terjedni az érdekesebb változatok. Számos helyen árulnak már nutellás pizzát, ami egyenesen divatossá vált az utóbbi időkben. A "nemzetköziség" pedig olyan pizzafeltétekben mutatkozik, mint az amerikai hamburgerhúsos és hasábburgonyás pizza, a mexikói taco pizza tortillával, illetve a kínai édes-savanyú csirkés, a görög gyrosos vagy indiai currys változat. S aztán vannak a kifejezetten "magyarosított, pacalos vagy marhapörköltös verziókr is, amelyeket savanyú uborkával tetéznek a lelkes kifőzdék. Akadnak egészen fura változatok is, mint a mandarinos, rumos vagy articsókás pizza, illetve a virslivel töltött pizzaszegély.

©


 
 De mit rendelünk a pizzán kívül?

2013-ban a legnépszerűbb ételkategória a pizza után a gyros és a desszert volt, és csak ezek után következett a frissensült, majd a hamburger. Az  is kiderül a versenyt indító portál felméréséből, hogy tavaly – a kategóriáktól függetlenül – összesítve mely ételeket rendelték a legtöbbször: toronymagasan a palacsinta nyert, majd utána következett a gyros tál, a dobogó harmadik fokát pedig a rántott sajt foglalta el. Ami a desszerteket illeti, a palacsintán túl, az adatbázisból felállított toplista alapján további nagy kedvencek is kiderültek. A második legkedveltebb édesség a gesztenyepüré, a harmadik helyezett szinte "fej-fej mellett" a baklava és a somlói galuska. A mákos guba lecsúszott a dobogóról, és csak utána jön a sorban a gofri és a tiramisu.
A Falatozz.hu felméréséből az is kiderül, hogy a magyaros(ított) ételeket részesítjük előnyben, hiába óriási a kínálat. A bolognai sertésbordából például 1,6-szor többet rendeltünk az elmúlt évben, mint a bolognai spagetti klasszikus formájából.

Hogy végülis mindezeket honnan rendeljük a legszívesebben, mely ételszállítók a legnépszerűbbek, az - remélhetőleg - a mostani versenyből majd kiderül.

A megrendelők szavaznak

 A versenyre ingyenesen nevezhet minden Magyarországon működő, házhoz szállítással foglalkozó vendéglátó (a nevezéseket már október 21-től regisztrálják)  a kiazevetterme.hu weboldalon, illetve a Falatozz.hu Facebook oldalán (facebook.com/Etelrendeles). A pályázókra is ezeken a felületeken szavazhatnak a felhasználók, mindenki több vendéglátóra is szavazhat, de csak egyszer. A szavazás egy hónapig, november 1-től 30-ig tart.

 A legtöbb szavazatot szerzett pályázó lesz az adott kategória díjazottja. Nem csak az elismerés jár a legjobbaknak, a díjazottak jutalomban is részesülnek. Kategóriánként értékes és praktikus ajándékokat ajánlottak fel a verseny szervezői. A „Legjobb házhoz szállító étterem 2014” díj nyertese 100.000 forint értékű Gastron vendéglátóipari csomagolóanyag utalványt kap, amit tetszése szerint használhat fel pizzadobozra, műanyag ételtároló edényekre. A „Legjobb házhoz szállító pizzéria 2014” cím tulajdonosa szintén 100.000 forint értékben kap konyhagép utalványt a Termotechnika Kft. felajánlásával. Különdíjat is hirdetnek a versenyen: „A Falatozz.hu legjobb étterme 2014” díjat elnyerő vendéglátó ugyancsak 100.000 forint értékű hirdetési csomaggal népszerűsítheti tovább a szolgáltatásait.

 A szervezők szeretnének az idei versennyel hagyományt teremteni, és a megmérettetés népszerűsége esetén minden évben újra megszervezni.

   


 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Kinyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában

Kinyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában