szerző:
Csíki Sándor
Tetszett a cikk?

A kávé különleges összetevő. Már kis mennyiség is elegendő belőle ahhoz, hogy az édes, vagy sós ételeket új aromákkal gazdagítsa. A kávéval készült desszertek klasszikusnak számítanak szerte a világon, azonban akadnak más, kiegyensúlyozott, harmonikus, új, meglepő párosítások is.

A kávé kiválóan erősíti a húsok zamatait, és legtöbbjük nagyszerűen illeszkedik a fahéj, a citrusok, a szegfűszeg, a fokhagyma, a só, a citrom, a pekán dió, az uborka, a gorgonzola sajt, az étcsokoládé, a licsi, a mangó, a popcorn, a sonka, a grana padano, a csípős cheddar, a rák, vagy akár a marhapörkölt ízéhez. Az étcsokoládé és kávé párosítása egyike a legismertebbeknek, amit némi mogyoró hozzáadásával tovább szépíthetünk. A kávé intenzív íze, hatása miatt, a desszertekben is többnyire elegendő kis mennyiségekkel kalkulálni.

Fülöp Máté

A kávéval való főzésnél elsőként azt érdemes eldönteni, hogy főzött (s miként főzött?), vagy őrölt kávét, esetleg e kettő kombinációját használjuk-e. Az őrölt kávé igen alkalmas a húsok bedörzsöléséhez, és ily’ módon való érleléséhez, száraz marinálásához, hasonlóan a borshoz, sóhoz. A selymes főzött kávék különösen a szószokhoz, pörköltekhez, ragukhoz illenek, ám egy erdei gomba, vagy paradicsomszószt is ízesíthetünk vele. Azoknál az ételeknél, amelyeket nem főzünk hosszan tovább, mint egy pörköltet, a főzött kávé a javasolt, amivel elkerülhetjük, hogy az étel zavaróan „zaccos” legyen. A kávét a főzés során egzotikus fűszerként, folyékony ételízesítőként célszerű kezelni, és használni.

Desszertből köret

A kávé a húsos ízek mellett a sárgarépa, kókuszdió, narancs ízekkel is általában jól harmonizál. Vegyük mindjárt az egyik legszerényebb alapanyagunkat, a sárgarépát, Nem is gondolnánk, milyen bámulatos átváltozásokra képes egy kis kávéval. Pároljunk meg pár közepes méretű, vékonyabb, egész sárgarépát, majd forgassuk kókuszreszelék, kávéőrlemény keverékébe úgy, hogy a "bunda" a sárgarépa felszínére tapadjon. Narancsszeletekkel összekóstolva, mellé gőzölgő, forró, főzött kávét kortyolgatva különleges desszertélményben lesz részünk. S láss csodát, a desszertből köret lehet, akár az ünnepi asztal sültjei mellett is. A narancsos kacsa, a rozsdás marhasült mellé kiváló.

sxc.hu

Marha jó

Egy jó rib eye steak, egy marhaszegy, vagy akár egy tacos-ba szánt sertéssült előkészítésénél egyaránt főszerepet kaphat az őrölt kávé. A harmonizáló, összesimuló marhahús és kávé párok elméleti és gyakorlati alapját az adja, hogy a marhahús és a kávé molekuláris profilja nagyon hasonló. Vizsgálatok szerint, a kávé és a marhahús között legalább 102 közös komponens akad.

A kávé felhasználása ezúttal is egyszerű. A rib eye steaket dörzsöljük be mustár por, frissen őrölt feketebors, barnacukor, durvaszemű só, őrölt chili (cayenne bors), (füstölt) őrölt pirospaprika, finomra őrölt kávé keverékével. Hagyjuk pihenni, majd a húst süssük meg, fényezzük vajjal, ízesítsük, és 6-8 percig, meleg helyen, letakarva pihentessük. A serpenyőben maradt pörzsanyagokból mártást is készíthetünk, amihez kevés főzött kávét adva, már készen is áll a tökéletes steak és mártás párosítás.

Az angolszász konyhára különösen jellemző gravy-mártásokban az alaplé helyett kávét is használhatunk. A rostonsült marhahús, mint említettük, több mint 100 aroma-komponenst oszt meg a kávéval, de a sörrel, mogyoróvajjal, és bacon-nel is, ezért az ezekből készített ételek különösen jól harmonizáló kombinációkat alkothatnak, amit leginkább Európában és Észak-Amerikában kedvelnek.

Egy egészben sült (brézelt) sertéslapockához készíthetünk mártást borecet, méz, kávé (espresso), és pecsenyelé felhasználásával, amit aztán szűrés után a sülthez adhatunk. Mindehhez hasonlóan, a hagyma-kávé, hagyma-fokhagyma-kávé, burgonya-kapribogyó-kávé, fokhagyma-csokoládé-kávé, bacon-barnacukor-kávé, bab-paradicsom-kávé összetételű, ízesítésű ételek is kiemelkedően harmonikusak, ám a sor ezzel még korántsem ér véget. A variációknak csupán képzeletünk szabhat határt. Érdemes kísérletezni.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!