szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Első kézből kaptunk egy tuti túrógombóc receptet, némi extrával. Meg egy jó tanácsot: „sütni jó, süteményt enni pedig nem bűn". Igaz, hogy a gombócot nem sütjük, de enni szeretünk.

 Az a helyzet, hogy Bereznay Tamás újratöltötte a 2010-es Süteményeskönyvét, amivel annak idején rendesen aratott. A csúcstrófea a Gourmand World Cookbook Award „Best Chef Book in Hungary 2010” díja volt. Most újratöltötte, vagyis megjelent a kibővített második kiadás, amelybe közkedvelt édességek sorakoznak a fő hozzávalók szerint csoportosítva, a legegyszerűbb bögrés mákostól a kissé bonyolultabb égetett tésztás, krémes ecler fánkig. Ajánlás a már idézett mottóval, és még azzal a bölcsességgel, hogy „ a divatok jöhetnek-mehetnek, de a mákos rétes száz év múlva is mákos rétes lesz”.

Na, a séf eszmefuttatásába kezdünk belebonyolódni, inkább vegyük át a túrógombóc receptjét, amit megelőlegez potenciális olvasóinak, grátisz. A Metro Gasztroakadémián a könyvbemutató alkalmából el is készítette. Bizonyítva, hogy nemcsak mondja,írja – a Boook meg kiadja -, de tényleg csinálja is. Így.

Tessék utánozni. Ha másért nem, mert jó ujjgyakorlat a konyhában a karácsonyi sütés-főzés előtt. S addig is jut valami finomság egy szürke hétköznapra.

Süteményeskönyv

 B.T. túrógombóc: 

Hozzávalók:

1 kg túró

2 evőkanál búzadara

2 evőkanál liszt

4 evőkanál olaj

1 tojás

2 evőkanál zsemlemorzsa

+ 10 dkg zsemlemorzsa , 4 dkg vaj

 Elkészítés: 

A túróhoz hozzákeverjük a búzadarát, majd a lisztet, az olajat, a tojást és végül a 2 evőkanál zsemlemorzsát (nagyon fontos, hogy a sorrendet tartsuk be). Hűtőben fél órát pihentetjük, majd vizes kézzel egyforma gombócokat formázunk. Forrásban lévő vízbe dobjuk őket, és miután feljöttek a víz tetejére, még egy percig főzzük a gombócokat. Végül serpenyőben megolvasztjuk a vajat, a 10 dkg zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk rajta, és ebben forgatjuk meg még forrón a kifőtt, leszűrt gombócokat. Tálaláskor porcukros, reszelt citromhéjas tejfölt kínálunk hozzá.

 Extra tipp: A gombócok megformázásánál praktikusan megússzuk a vizes kézzel való maszatolást, ha fagylaltos kanalat használunk, a végén meg jó kis truváj a zsemlemorzsába darált diót keverni.

Megjegyzés: Ha nem tűnt volna fel, Bereznay nem tesz se sót, se cukrot a túrógombóc masszájába, mert szerinte felesleges.

Szolgálati közlemény: Ezennel megkezdjük a karácsonyi gasztro könyvespolc feltöltését. Annyi remek kiadvány jelent meg mostanában, bőven van miből válogatni.Folyt.köv.  

 

 

 

 

 

  

  

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!