Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"e3eb477a-d73c-450b-b456-d25bfae2c26e","c_author":"MTI","category":"gazdasag","description":"Olcsóbb lesz egy brit autó az Egyesült Államokban, mint egy kanadai vagy mexikói alkatrészekből összerakott amerikai.","shortLead":"Olcsóbb lesz egy brit autó az Egyesült Államokban, mint egy kanadai vagy mexikói alkatrészekből összerakott amerikai.","id":"20250509_amerikai-autoipar-brit-vam-megallapodas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e3eb477a-d73c-450b-b456-d25bfae2c26e.jpg","index":0,"item":"ec0f5021-b130-4213-9d8c-b0b9c79232ce","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250509_amerikai-autoipar-brit-vam-megallapodas","timestamp":"2025. május. 09. 13:46","title":"Az amerikai autóipar szereplői kiakadtak a britekkel kötött vámmegállapodáson","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5e54e480-55e4-4d47-af7e-61ee748592af","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Az ukrán külügyminiszter bekérette a kijevi magyar nagykövetet is.","shortLead":"Az ukrán külügyminiszter bekérette a kijevi magyar nagykövetet is.","id":"20250509_ukrajna-kemek-andrij-szibiha-kiutasitas-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5e54e480-55e4-4d47-af7e-61ee748592af.jpg","index":0,"item":"b2382d33-aa87-4a08-a4ae-ee2f4415d460","keywords":null,"link":"/itthon/20250509_ukrajna-kemek-andrij-szibiha-kiutasitas-ebx","timestamp":"2025. május. 09. 19:30","title":"Ukrajna kiutasított két magyar diplomatát válaszul Szijjártó lépésére","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"43b598d7-bf13-478f-a3f8-77ed16a0b8b8","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Több mint fél évszázad után tért vissza a Földre.","shortLead":"Több mint fél évszázad után tért vissza a Földre.","id":"20250510_Koszmosz-482-urszonda-becsapodas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/43b598d7-bf13-478f-a3f8-77ed16a0b8b8.jpg","index":0,"item":"d34d68b2-a55c-4334-91c8-6e66fba5cb0d","keywords":null,"link":"/tudomany/20250510_Koszmosz-482-urszonda-becsapodas","timestamp":"2025. május. 10. 14:13","title":"Becsapódhatott a szovjet Koszmosz-482 űrszonda, egyelőre nem tudni, hol ért földet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3545ad83-2233-4e61-949b-9ee4ffe1de12","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"Az egyházi vezetők szerint Románia történelmi válaszúthoz érkezett. Orbán Viktor korábban arra utalt, hogy megvédheti a szélsőjobbos jelöltet az Európai Unióban.","shortLead":"Az egyházi vezetők szerint Románia történelmi válaszúthoz érkezett. Orbán Viktor korábban arra utalt, hogy megvédheti...","id":"20250509_romania-elnokvalasztas-masodik-fordulo-george-simion-magyar-egyhazak-felhivas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3545ad83-2233-4e61-949b-9ee4ffe1de12.jpg","index":0,"item":"8d974f28-2a20-4ac7-89ae-16e7107d8634","keywords":null,"link":"/vilag/20250509_romania-elnokvalasztas-masodik-fordulo-george-simion-magyar-egyhazak-felhivas","timestamp":"2025. május. 09. 18:34","title":"A szélsőjobboldali Simion elleni szavazásra kérik a híveiket a romániai magyar egyházak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"20a2f0b1-e301-4afa-9c0d-47c40a2c2b99","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A holland férfi 39 éves volt, ő a nyolcadik áldozata a balesetnek. A jacht roncsait próbálták kiemelni a mélyből.","shortLead":"A holland férfi 39 éves volt, ő a nyolcadik áldozata a balesetnek. A jacht roncsait próbálták kiemelni a mélyből.","id":"20250509_buvar-Mike-Lynch-luxusjacht-bayesian-baleset-elsullyedt-szicilia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/20a2f0b1-e301-4afa-9c0d-47c40a2c2b99.jpg","index":0,"item":"43de37b3-a039-464d-9129-c564b2052811","keywords":null,"link":"/vilag/20250509_buvar-Mike-Lynch-luxusjacht-bayesian-baleset-elsullyedt-szicilia","timestamp":"2025. május. 09. 20:18","title":"Meghalt egy búvár, aki Mike Lynch luxusjachtjának kiemelésén dolgozott","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"38347886-f664-41da-975e-e60eec34bd61","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Kigyulladt egy medencetisztító szereket gyártó üzem.","shortLead":"Kigyulladt egy medencetisztító szereket gyártó üzem.","id":"20250510_Mergezo-klorfelho-miatt-nem-mehettek-ki-a-szabadba-szazezrek-Kataloniaban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/38347886-f664-41da-975e-e60eec34bd61.jpg","index":0,"item":"ff20223e-61ff-4b3a-91c1-c630db2a22d5","keywords":null,"link":"/vilag/20250510_Mergezo-klorfelho-miatt-nem-mehettek-ki-a-szabadba-szazezrek-Kataloniaban","timestamp":"2025. május. 10. 13:31","title":"Mérgező klórfelhő miatt nem mehettek ki a szabadba százezrek Katalóniában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"482fb624-2574-47b4-b9c4-d7a9caa259f4","c_author":"hvg.hu","category":"hvgkonyvek","description":"A cikkben tárgyalt alapelvek segítségével elérhetjük, hogy jó minőségű maradjon egy munkahelyi kapcsolat. Szerkesztett részlet Michael Bungay Stanier Hogyan dolgozzunk együtt (szinte) bárkivel? című könyvéből.","shortLead":"A cikkben tárgyalt alapelvek segítségével elérhetjük, hogy jó minőségű maradjon egy munkahelyi kapcsolat. Szerkesztett...","id":"20250510_Ime-hat-alapelv-hogy-barkivel-jol-tudjunk-egyutt-dolgozni","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/482fb624-2574-47b4-b9c4-d7a9caa259f4.jpg","index":0,"item":"53bd381e-d31b-44ac-96f8-30aade1c998f","keywords":null,"link":"/hvgkonyvek/20250510_Ime-hat-alapelv-hogy-barkivel-jol-tudjunk-egyutt-dolgozni","timestamp":"2025. május. 10. 19:15","title":"Íme hat alapelv, hogy bárkivel jól együtt tudjon dolgozni!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b07ee88a-2d3a-4dc7-b499-f58adf4745db","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Épp ellenkezőleg, a választási szakértő szerint feltehetően az lehetett a cél, hogy a lehető legkevesebb figyelmet kapja a kellemetlen hír. „A Fidesz jó eséllyel megpróbálja majd életben tartani a minipártokat, például a bejutási küszöb csökkentésével vagy a listaállítás feltételeinek könnyítésével” – állítja a Political Capital szakértője, akinek a véleményét Gyurcsány Ferenc visszavonulásával kapcsolatban kérdeztük. Szerinte a két nagy tömbbel nem szimpatizálók bejuttathatnak még egy pártot az Országgyűlésbe a Mi Hazánk mellett, de ez várhatóan nem egy új baloldali formáció lesz. ","shortLead":"Épp ellenkezőleg, a választási szakértő szerint feltehetően az lehetett a cél, hogy a lehető legkevesebb figyelmet...","id":"20250509_laszlo-robert-elemzes-gyurcsany-ferenc-visszavonulasa-dk-valasztasi-rendszer-partrendszer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b07ee88a-2d3a-4dc7-b499-f58adf4745db.jpg","index":0,"item":"39b12d1b-65b6-4a14-ab70-476624168fd3","keywords":null,"link":"/itthon/20250509_laszlo-robert-elemzes-gyurcsany-ferenc-visszavonulasa-dk-valasztasi-rendszer-partrendszer","timestamp":"2025. május. 09. 13:00","title":"László Róbert szerint a Gyurcsány-bejelentést nem a Fidesz érdekében időzítették így","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Helyi, helyben termesztett, fenntartható, egészséges, természetes - ezekkel a kulcsszavakkal operálnak a tengerentúlról érkezett idei profi gasztro előjelzések. De a sokszínűség jegyében helyet kérnek maguknak másféle gasztro jóslások is a globális kávézaccból.
A National Restaurant Association (NRA) előjelzései évről évre az American Culinary Federation (ACF) tagjai között végzett felmérés alapján látnak napvilágot. Az idei trendmutatók is - 198 pontba szedve - 1300 amerikai séf megkérdezésével készültek.
A top 10-es lista élén tavalyhoz képest nincs változás: továbbra is a helyi eredetű húsok és tengeri alapanyagok felhasználása, a helyben termesztett termékek, a környezet fenntarthatósága és az egészséges gyermekételek vezetnek. Az élmezőny közepébe trafáltak a természetes alapanyagok s a minimálisan feldolgozott élelmiszerek, és mindjárt utánuk az új húsvágási - elsősorban steak - technikák. Mindkettő először szerepel a top 10-ben. Utánuk következnek a hiper-lokális beszerzési források (pld. egy étterem saját veteményese), a fenntartható tengeri élelmiszerek, az élelmiszerveszteség csökkentése és végül a tanyasi termékek.
Egyebek mellett megtudhatjuk még, hogy leáldozóban van a sous-vide csillaga, és inkább a búza, mint az idáig istenitett quinoa, viszont az "etnikailag" inspirált reggelik tartják magukat. Vagy hogy a séfek, a híresztelések ellenében, egyáltalán nem akarják kiátkozni az éttermi lesifotózást (ételpornó), mert a közösségi oldalakra feltöltött képeket leginkább ingyen reklámnak tartják. Rövid elemzés, részletek, érdekességek szokás szerint a food&wine-on, amelyik hetedik éve kíséri figyelemmel az NRA előjelzéseket.
hazipatika.com
Az újvilági profik után nézzük, minek lehet még helye a nap alatt, bocs, a konyhákban az idén, ha nagyon trendik akarunk lenni. Szemezgettünk néhány "magán-prognózist" is. Itt van például "egy gasztroblog mindenről, amit meg lehet enni". Feltételezzük, hogy saját empirizmusa, és megfigyelése - mert forrásmegjelölést nem leltünk -, mi szerint 2015-ben minden eddiginél szélesebb körben hódít majd a vegetarianizmus, úgyis mint az egészséges táplálkozás és fenntarthatóság főcsapása. Viszont mindjárt utána az úgy nevezett régen látott húsrészek nyomakodnak a trendlistára:fülek, farkak, belsőségek. Részünkről halkan jegyezzük meg, hogy ebben már évek óta semmi újdonság nincs, szerencsére jobbnál jobb éttermekbe jogosította-honosította vissza magát a pacal, a pájsli, a malacfül-és láb stb. Mint ahogy a street-food sem új trend, legfeljebb erősődik, és csak pártolhatjuk az ideát, mi szerint a szakácsoknak ki kell jönni a konyhából, és lássunk az utcán több food-truck-ot. Odahaza meg kövessük Jamie Oliver comfort food-ját, vagyis könnyen, gyorsan, olcsón házias kaját az asztalra! A közösségi étkezés is jó trend, hívjunk meg mind többeket az asztalunkhoz, osszuk meg ételünket és écáinkat. Azon viszont, hogy 2015-ben zöldségkirállyá koronázzuk a karfiolt, még gondolkodunk kicsit.
null
Addig is megnézzük, hogy mit jeleznek egy olyan blogon, ahol hivatásosok és lelkes amatőrök közösen tanítanak minket móres helyett arra, hogy a főzés gyerekjáték (itt találunk külföldi forrásokat is). Nos, náluk egy 7 pontos toplista első helyén a komlónélküli sör áll. Mielőtt méltatlankodni tetszenének: nem tudjuk, hogy van-e valami komló az izlandiak legújabb, Hvaler 2 sörében, de a minap felröppent hírek szerint birkaszaron füstölt bálnaheréből főzték Thor isten ünnepére... A távoli Izlandon kosherét és savanyított bálnazsírt is kóstolhatnánk, mifelénk viszont a ronda, de olcsó zöldségek, gyümölcsök fogyasztása kerül előtérbe. Üdvözlendő trend, hogy se a kereskedő, se mi ne hajítsunk szemétre semmit, csak azért, mert nem szabályos az alakja, netán kicsit ütődött. Szóval, le a pazarlással, de árengedményt kérünk hozzá. Máshol, másért viszont megelőlegezhetjük a bizalmat, vagyis előre fizethetünk. Állítólag egyre több vendéglátóhelyen dívik majd, hogy az asztalfoglalással egyetemben előleget is adunk, netán átutaljuk az egész vacsora árát, amit be is bukunk, ha nem megyünk el. Lám, ez is lehet egy új trend. A vegázást itt is dettó prognoztizálják, nem véletlenül közölnek a blogon hétfőnként szigorúan húsmentes recepteket. A következőkben szerepel még az ázsiai konyha erősődése, és az egyszerű tálalás, majd a 7. pont több alpontban sorolja a divatos alapanyagokat és ételeket. Úgy is, mint: matcha zöld tea, osztriga, gyökérzöldség, ízesített humusz (céklás, sütőtökös, spenótos), kókuszvirág nektárjából nyert kókuszcukor, rovarok és a nduja (fűszeres olasz kolbászkrém). Mit mondjunk? Elég eklektikus sor.
S végül lássuk, mit vélelmezett - december elején - a jövőről, ami közben idén lett, az egyik legnépszerűbb gasztro portál . Náluk is valamiért a bűvös 7 a trendmutató szám. 1. és mindenekfeletti az egészséges étkezés, aztán jöhet másodikként a tudatos vásárlás és felhasználás. A 3.: gazdag ízek - lassú főzés. A 4. - erre nagyon kíváncsiak lennénk, miért is, ha csak nem azért, mert jó sok ilyen receptre kerestek rá náluk - a cookie, avagy kekszkultusz. Az 5. a leves-műfaj további erősődése street-foodilag és otthon. A 6. a pisztácia, ami rágcsálnivalóból alapanyaggá avanzsál, végül a 7. a füstős ízek favorizálása.
nosalty.hu
Igazán nem lehet mondani, hogy híján vagyunk trendeknek, ráadásul még csak január közepe van, várhatóak újabb idényhullámok. Ki-ki voksolhat, drukkolhat, követhet ízlése szerint. Mi, sokszínűség jeligére, mindennek örülünk és üdvözöljük, mindaddig, amíg csak és kizárólag egyedüli üdvözítőként nem akarják ránk kényszeríteni. Most " ezt és ezt", holnap meg az ellenkezőjét, a szerint, mit diktál a divat...
Észrevette, hogy egyre kevesebb a pozitív hős? Megmutatjuk, miért volt kellemes a mozi a világháború után, és hogyan tűnt el a határ a hazugság és a valóság közül.