szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

A gasztronómia és a művészet két olyan távoli országot is összehoz, mint Japánt és Spanyolországot. Jelen esetben kapcsolatukban a sonka az egyik főszereplő, a másik pedig egy szobrász- és restaurátor művész.

Különös módon tisztelgett a japán Etsuro Sotoo a két ország közötti kapcsolatok 400. évfordulójának. Sotoo – aki egyébként Antoni Gaudi monumentális remekművének, a Sagrada Familia székesegyháznak jelenlegi szobrászati/restaurátori munkálatait irányítja – Barcelonában él zongoraművész feleségével. A régi japán útiládák mintájára egyedi sonkásládát tervezett az egyik legnevesebb ibériai sonkamárkát készítő és forgalmazó cég, a Jamones Joselito részére. A kézműves sonkatartót az ősi urushi laktechnikával festették és feliratozták Japánban. Az El País tudósítása szerint a mestermunka limitált példányszámú, számozottan, személyre szólóan 55 darab készült belőle. Ami pedig a ládákba került, a gasztronómiai kincsnek számító, kilenc évig különleges eljárással érlelt Jamón Joselito Vintage 2006 sonkafajta.

Kard helyett sonka a ládában
©

Hasonló faládákban szállították évszázadokkal ezelőtt értékes katanáikat (szamurájkard), selyemkimonóikat, páncélzatukat és élelmiszereiket a kereskedelmi kapcsolatok fellendítésére az ibériai országba érkező követek. Állítólag a hosszú tengeri hajóút alatt a Spanyolországból hazavitt sonka sem romlott meg az ilyen tároló ládákban – ez persze köszönhető a spanyol sonkamesterek érlelési eljárásainak  is.

Etsuro Sotoo művét stílszerűen a japán nagykövet madridi rezidenciáján rendezett fogadáson mutatták be, ám a sonka ott nem ládába, hanem az asztalra került. A művészi tálalás mellett a legnagyobb érdeklődést a sushimon módra készített fúziós ételspecialitások keltették fel (a sushimon elnevezést a japán sushi és az spanyol jamón szavakból alkották – a szerk.). Ilyen  ínyencség például a sonkával körbetekert rizs fügével töltve.  

Sushimon
©

A teljesség és bizonyos tanulság kedvéért a Jamones Joselito sonkás cégről el kell mondani, hogy ötletes és nagyon jó a marketingje: évek óta egy-egy neves séfet kér fel, hogy állítson össze a sonkájára alapozott ételsort. Tavaly a három Michelin-csillagos olasz séf, Massimiliano Alajmo 23 olaszos fogást komponált a spanyol sonkára. Míg előtte 2013-ban a világhírű katalán Ferran Adrià volt a sonkás receptek megalkotója. Az idén pedig az USA-ba – melynek séfcsapata a múlt heti Bocuse d’Or világdöntőn a dobogó második fokára állhatott fel, először érmet szerezve az államoknak a lyoni versenyek történetében – viszi a cég tulajdonosa, José Gómez a sonkáját, ott választ ki majd egy séfet az amerikai sajátosságoknak megfelelő menük összeállítására.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fehérré vált egy walesi folyó, miután beleborult egy tejszállító tanker

Fehérré vált egy walesi folyó, miután beleborult egy tejszállító tanker

Pénteken lezárják a Lánchíd pesti gyalogos-aluljáróját

Pénteken lezárják a Lánchíd pesti gyalogos-aluljáróját

Gázpisztollyal lövöldöztek Kispesten

Gázpisztollyal lövöldöztek Kispesten