Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"538098f8-0b53-4901-b11f-660023307579","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A megválasztott elnök éppen most bontja le azt a rendszert, amely biztonságot nyújt az országnak, és ennek minden amerikai meg fogja inni a levét – mutat rá Stephen Hanson, a Virginiai Állami Egyetem, illetve Jeffrey Kopfstein, a Kaliforniai Egyetem professzora.","shortLead":"A megválasztott elnök éppen most bontja le azt a rendszert, amely biztonságot nyújt az országnak, és ennek minden...","id":"20250102_new-york-times-donald-trump","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/538098f8-0b53-4901-b11f-660023307579.jpg","index":0,"item":"38877beb-e1aa-4172-b2c9-5b11cbc341dd","keywords":null,"link":"/360/20250102_new-york-times-donald-trump","timestamp":"2025. január. 02. 15:30","title":"New York Times-vendégkommentár: Trumpnak rossz példaként ott van Magyarország","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ac56e2be-c365-4146-a963-61f40468f8d4","c_author":"HVG","category":"360","description":"Paár Attila új cége akár komolyabb paksi bevetésre is kész lehet, sok tevékenységi köre van.","shortLead":"Paár Attila új cége akár komolyabb paksi bevetésre is kész lehet, sok tevékenységi köre van.","id":"20250103_Tiborcz-Istvan-Paks-Paar-Attila-WHB-Trade-West-Hungaria-Bau","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ac56e2be-c365-4146-a963-61f40468f8d4.jpg","index":0,"item":"04b252d2-5a49-42ce-bcc0-a11952d5618d","keywords":null,"link":"/360/20250103_Tiborcz-Istvan-Paks-Paar-Attila-WHB-Trade-West-Hungaria-Bau","timestamp":"2025. január. 03. 06:15","title":"Tiborcz István győri multimilliárdos üzlettársa Paksra is kivetette hálóját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7087a7e9-685f-4c47-88a9-9638b3dfc0e4","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Ezúttal a Csaknekedkislány jegyzi az orfűi fesztivál hivatalos dalát.","shortLead":"Ezúttal a Csaknekedkislány jegyzi az orfűi fesztivál hivatalos dalát.","id":"20250102_fishing-on-orfu-himnusz-csaknekedkislany","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7087a7e9-685f-4c47-88a9-9638b3dfc0e4.jpg","index":0,"item":"76ba130f-c13b-4126-b08b-0a4acb57992f","keywords":null,"link":"/kultura/20250102_fishing-on-orfu-himnusz-csaknekedkislany","timestamp":"2025. január. 02. 11:50","title":"„A tó hűt! A bor fűt!” – megjelent a Fishing on Orfű idei himnusza","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b627646c-ea92-4536-821e-530eb0e52344","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Így fest a vadonatúj Suzuki e Vitara nyitható tetejű változata.","shortLead":"Így fest a vadonatúj Suzuki e Vitara nyitható tetejű változata.","id":"20250102_ime-a-magyar-tervezesu-uj-kabrio-suzuki-vitara","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b627646c-ea92-4536-821e-530eb0e52344.jpg","index":0,"item":"13588eec-e0ab-43a0-a597-88f0aa51f8b4","keywords":null,"link":"/cegauto/20250102_ime-a-magyar-tervezesu-uj-kabrio-suzuki-vitara","timestamp":"2025. január. 02. 08:25","title":"Íme a magyar tervezésű új kabrió Suzuki Vitara","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e28cfc61-6813-4fa4-a698-f0658312867f","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A magyar vezetés szerint a ki nem fizetett egymilliárd euró mögött a „baloldali brüsszeli bürokrácia” van, mert az nem kedveli a Orbán-kabinetet. Bóka János Európa-miniszter pár napja azt bizonygatta, hogy a magyar fél minden feltételnek eleget tett a pénz kifizetéséhez, írja a német lap. ","shortLead":"A magyar vezetés szerint a ki nem fizetett egymilliárd euró mögött a „baloldali brüsszeli bürokrácia” van, mert az nem...","id":"20250103_suddeutsche-zeitung-orban-viktor-eu-penz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e28cfc61-6813-4fa4-a698-f0658312867f.jpg","index":0,"item":"30041702-2956-43ea-a168-6d054fc93688","keywords":null,"link":"/360/20250103_suddeutsche-zeitung-orban-viktor-eu-penz","timestamp":"2025. január. 03. 07:30","title":"Süddeutsche: Orbán szerint Brüsszel ármánykodása van amögött, hogy vesztett egymilliárd eurót","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"05ee0ce9-788b-45d5-b87d-a0654644a83f","c_author":"MTI/hvg.hu","category":"sport","description":"Magyar Zoltán, a sportági szövetség elnöke szerint az ötszörös olimpiai bajnok a hullámzó magyar torna védőbástyája volt.","shortLead":"Magyar Zoltán, a sportági szövetség elnöke szerint az ötszörös olimpiai bajnok a hullámzó magyar torna védőbástyája...","id":"20250102_keleti-agnes-tornasport-berki-krisztian-magyar-zoltan-emlekezes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/05ee0ce9-788b-45d5-b87d-a0654644a83f.jpg","index":0,"item":"fa0832f0-f6be-4220-92f2-058d1647642f","keywords":null,"link":"/sport/20250102_keleti-agnes-tornasport-berki-krisztian-magyar-zoltan-emlekezes","timestamp":"2025. január. 02. 13:43","title":"Berki Krisztián Keleti Ágnesről: Elragadó, elbűvölő és mindenkit inspiráló személyiség volt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"253b59e1-fd06-46ef-ba1e-a179cd57b9fd","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Sussex hercegnéje séfekkel és barátokkal nevetgél, málnával tortát díszít, és mézet szüretel Kaliforniában, közben fontos életbölcsességeket oszt meg.","shortLead":"Sussex hercegnéje séfekkel és barátokkal nevetgél, málnával tortát díszít, és mézet szüretel Kaliforniában, közben...","id":"20250103_Tippekkel-es-trukkokkel-jelentkezik-a-konyhabol-Meghan-Markle-uj-musoraban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/253b59e1-fd06-46ef-ba1e-a179cd57b9fd.jpg","index":0,"item":"2db0f783-976a-4f77-8dd9-721cb7b71610","keywords":null,"link":"/elet/20250103_Tippekkel-es-trukkokkel-jelentkezik-a-konyhabol-Meghan-Markle-uj-musoraban","timestamp":"2025. január. 03. 12:59","title":"Meghan Markle konyhai tippek-trükkök műsorral jön a Netflixre","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"95c26f43-faa2-4889-a62c-3fadbf1ac1fb","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Havi bruttó 521 ezer forintot keres majd minden új belépő eladó vagy pénztáros az Aldinál a 8 százalékos emelés után. A régiek akár 721 ezer forint bruttóval is számolhatnak.","shortLead":"Havi bruttó 521 ezer forintot keres majd minden új belépő eladó vagy pénztáros az Aldinál a 8 százalékos emelés után...","id":"20250102_8-szazalekos-beremeles-aldi-berfejlesztes-fizetesemeles-elado-penztaros","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/95c26f43-faa2-4889-a62c-3fadbf1ac1fb.jpg","index":0,"item":"ff0cda69-26a0-4084-ad0b-e9ba201bfe50","keywords":null,"link":"/kkv/20250102_8-szazalekos-beremeles-aldi-berfejlesztes-fizetesemeles-elado-penztaros","timestamp":"2025. január. 02. 13:05","title":"Aldi: Nyolcszázalékos lesz a béremelés idén, félmillió felett a kezdő bruttó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Így érik el, hogy a legfinomabb kávé kerüljön a csészénkbe
szerző:
Izing Róbert
Tetszett a cikk?
Amikor az ember megiszik egy igazán finom csésze kávét, nehéz elhinni, mennyi helyesen meghozott döntés és iszonyatos mennyiségű munka áll mögötte. Ha egyszerűsíteni akarunk, a kávékészítés nagyjából ugyanannyira összetett, bonyolult és tucatnyi lépésből álló folyamat, mint a borkészítés. S ahogy a bor esetében, már itt is az ültetvényen, a tőkén eldől minden.
Kávétőkék természetes nincsenek, cserjék vannak, amelyek a Bak- és a Ráktérítő között 900 és 2000 méteres tengerszint fölötti magasságon érzik igazán jól magukat. A Coffea Arabica cserje az olyan trópusi éghajlatot kedveli, amelyet enyhít a tengerszint feletti magasság és az évszakok váltakozása, míg a Coffea Canephora cserje a tipikus egyenlítői éghajlatot szereti jobban: magas hőmérséklet minimális változékonysággal, bőséges csapadékkal és magas páratartalommal.
A szüret még nincs sehol, de már tönkre lehet tenni a termést, ha nem gondozzák megfelelően a cserjéket. Metszeni kell őket, korlátozni a magasságukat, gondoskodni kell a kórokozók elleni védelemről, víz- és tápanyag-utánpótlásról, illetve még egy tucatnyi teendő, termelői fortély van, ami jobb termést eredményezhet.
Gloria Calderon
Ahogyan a jó bor, úgy a jó kávé karakteréért is a termőterület felelős: a napsütés, az időjárás, a növény fajtája, valamint az ültetvény elhelyezkedésének és a tengerszint fölötti magasságának harmonikus egyensúlya mind szerepet játszik benne. A cserje termését cseresznyének nevezik, mivel az érett gyümölcs piros húsa és formája a cseresznyére emlékeztet, de az itthon meghonosodott szaknyelvben a kávégyümölcs is elfogadott kifejezés.
A kávégyümölcsök akkor a legédesebbek, amikor a legérettebbek, és ilyenkor gyorsan, pár órán belül le kell szüretelni őket, hogy megőrizzék a minőségüket, ezért az időzítés rendkívül fontos. A feldolgozás meghatározza a minőséget: ha rosszul végzik, a leggondosabban termesztett, kézzel szedett gyümölcsöket is tönkretehetik.
Gloria Calderon
Ennek a módszernek számos fajtája ismert. Sok termelő saját maga dolgozza fel a gyümölcsöket – ha van saját feldolgozó állomásuk, egészen az exportig ellenőrzésük alatt tarthatják a folyamatokat. Vannak termelők, akik a kávégyümölcsöket központi állomásoknak adják el, ahol elvégzik a szárítást vagy a mosást. A feldolgozás szintén többlépcsős folyamat, függetlenül attól, hogy milyen feldolgozási módszerrel nyerik ki a kávészemeket.
A milliónyi feldolgozott kávészemet szortírozzák, ekkor dől el, hogy melyik piacra kerülnek. Rendszerint sűrűségük, méretük és/vagy színűk szerint osztályozzák őket – általában kézzel vagy gépi segítséggel. A szüretet nehezíti, hogy az egyazon cserjén növekedő bogyók nem egyszerre érnek be, ezért nem is egyszerre szedik le őket – jó esetben. A termések érése során nem csak a gyümölcsben fejlődnek ki kedvező ízek, hanem a kávébabokban is. Ezért rendkívül fontos a válogatott, kézi szüretelés. Ez az eljárás időigényesebb és ennek megfelelően drágább is, de akinek a minőség fontos, az ezt a megoldást választja. Ültetvényszelektált kávékat forgalmazó mikrópörkölők mellett vannak olyan kapszulás kávét gyártó óriáscégek is, amelyek emellett a lassabb és költségesebb verzió mellett tették le a voksukat.
A forgalmazók méretüktől függetlenül szívesen ellenőrzik a kávék minőségét a különböző fázisokban – még mielőtt a termelők bezsákolják a termést, vagy hajón, repülőgépen átszállítják az óceánon, és persze akkor is, amikor megérkezik a célállomásra - már ha megengedhetik maguknak, hogy a munkatársaik személyesen jelenjenek meg az ültetvényeken. A kávé világában minden kávészem vevőre talál, a legolcsóbb ugyanúgy, mint a termés csúcsát jelentő egy százalék. Az alacsony és közepes minőség a nagykereskedelmi piacra kerül, a legkiválóbb minőségű kávébabokat simítózáras védőzsákokban vagy vákuum csomagolású téglákban szállítják a világ különböző pontjaira.
Gloria Calderon
Gloria Calderon
Ennél a pontnál még mindig csak nyers kávénál tartunk, a kávé ízprofilját döntően meghatározó pörkölés csak ezek után következik. Ha boros hasonlattal akarunk élni, akkor az erjedéssel állíthatjuk párhuzamba (természetesen nem kémiailag, hanem jelentőségében), amikor is a döntő kérdések java része eldől. A helyes pörkölés módja nemcsak az adott keverék számára tökéletes hőfokot határozza meg, hanem a pörkölés idejét és sok más paramétert is: ezek révén kihangsúlyozhatók a kávé származási helyének sajátosságai. A helytelen pörkölés a legjobb kávét is tönkreteheti, a hozzáértő feldolgozás viszont a kávébab minden összetevőjének legjobb tulajdonságait hozza előtérbe.
Mindez csak egy nagyon rövid pillanatfelvétel annak demonstrálásra, hogy milyen irdatlan mennyiségű energia szükséges a kávé feldolgozásához, mielőtt saját kezűleg leőrüljük a kávénkat, vagy az őrleményt tartalmazó kapszulát a kávéfőző gépbe tesszük.