szerző:
T. S.
Tetszett a cikk?

Budapesti éttermekre hívja fel a figyelmet a The Irish Times. Top 5-ös összeállításában az Aranyszarvas, a Borkonyha, a Kárpátia, a Kisbuda Gyöngye és a Rosenstein szerepelnek.

Az egyik legrégebbi (1859 óta jelenik meg – a szerk.) és legnagyobb példányszámú írországi lap a weboldalán adott hírt vasárnap a Millenáris Parkban megrendezett szabadtéri Gourmet Fesztiválról. A kulináris esemény kapcsán egyúttal megjegyzi a cikk írója, Fionn Davenport, hogy mindegy mely évszakban látogat az ember Budapestre, enni-inni mindig jól lehet. Davenport, akiben a legismertebb ír utazási szakírót tisztelhetjük, már a nyarat idéző ajánlójában a legjobb öt budapesti étteremre hívja fel a figyelmet.

Legelsőnek az Aranyszarvast említi, mint a Várdomb alján található 18. századi fogadót, amelynek terasza jó idő esetén ideális hely arra, hogy az étlapját böngészve finom helyi ételt válasszunk. A menü fő fogásaként a kacsazúzával és szívvel töltött raviolit marhanyelvvel ajánlja (a főfogások átlagára 15 euró).

A Michelin-csillagos Borkonyha a következő, ahol a mangalicából készült ételspecialitásokat részesíti előnyben Fionn Davenport, 12-24 euró közötti átlagárat jelezve. Természetesen hangsúlyt ad annak a fő jellegzetességnek, hogy az italválasztékban 200 féle, túlnyomórészt magyar bor fogyasztható.

Borkonyha
Facebook

A 138 éves Kárpátia Étterem és Sörözőt, mint emlékezetes budapesti vacsorahelyet jelöli az Irish Times toplistája. A lenyűgöző 19. századi épületben élő cigányzene, „hiteles csárdás” mellett a tradicionális és mai magyar konyha ételei adnak igazi gasztronómiai élményt (a főfogás átlagára 11-23 euró).

A Kisbuda Gyöngye, bár nem tartozik a túl régi budapesti éttermek közé, mégis 19. századi eleganciája, hangulata van. Étlapjáról a ropogós kacsacombot gyömbéres szilvával ajánlja a legszívesebben a szakíró. (A főételek átlagára 9-16 euró között van.)

Végül, de nem utolsósorban a Rosenstein családi vendéglőt tünteti ki figyelmével az ír lap. Ez a vendéglátóhely régóta a helyiek kedvence olyan specialitással, mint a hagyományos magyar pörkölt és olyan zsidó étellel, mint a sólet. (10-25 euró között van a főételek ára.)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!