szerző:
K.G.
Tetszett a cikk?

A legközelebbi hétvégén sem maradnak sörös banzáj nélkül az aszfalton kánikulázó városlakók. A házigazda a 18. kerület lesz, hogy augusztus 14-16. között az első pestlőrinci Retro Sörfesztivállal feliratkozzon a fővárosi fesztiválnaptárba.

 

 Évek óta divat retrózni. Hívó szó lett, némelyek már afféle minőségi jelzőként használják. Amihez oda van biggyesztve, az már érdekes lehet, de legalábbis szeretnivaló. Újságíró ezért is volt annyira kíváncsi, vajh’ mit találtak ki Pestlőrincre? Kőbányai világost, Kinizsit, Rockyt igazi, vastag falú korsóban, amiben tényleg fél liter lesz, nem a manapság szokásos négy deci? Netán pikolót is mérnek?  Virslit, debrecenit hozzá? S játszunk majd gyufásat a könyöklőknél, nézzük, megállnak-e a gyufaszálak a kemény sörhabban? Aztán az újabb rundót kisnóblizzuk? Hát még ez is megtörténhet, mert igazából nem sok mindent tudtunk meg a múlt heti – amúgy belvárosi vendéglátóhelyen tartott - beharangozón, ahol, ha más nem is, a közönség retro volt. Meg főleg Tibi bácsi, a Dévényi.

 Annyit  megtudtunk Ughy Attila polgármestertől, hogy a 18. kerületi önkormányzat azért támogatja a sörfesztivált, mert az egy nagyon jó dolog és itt az ideje, hogy egy ilyen különleges eseménnyel is népszerűsítsék a kerületet, amit javarészt csak a Ferihegy termináljairól ismernek a külföldiek. Dévényi Tibi bácsitól meg azt, hogy nagy örömmel megy a kerületbe fellépni, mert annak idején sokszor lemezlovaskodott  a Lőrinci Ifjúsági Parkban. Sőt, itt jött az ötlet, hogy az addig Nosztalgiának nevezett diszkója sokkal vonzóbb a közönség számára, ha Retrónak hívják. A kultúrtörténetet nemcsak Tibi bácsi és a Bon-Bon együttes zenésíti meg, hanem egy söröskorsó kiállítás is szolgálja majd, sőt a kiállítás darabjai meg is vásárolhatok.

A sörökről – mégiscsak egy sörfesztiválról beszélünk – is esett szó. Ennyi: vagy harminc hazai (naná, hogy kézműves) sörfőzde mintegy százféle söre lesz kapható. A (mégis) négy decis korsókat szigorúan készpénzért töltik meg, nincs kártyázás, az biztos nem lenne retro. És lesznek belga sörök is. Ezzel a sajtótájékoztató egy csapásra véget ért és jöhetett az esemény fénypontja: a füstölt csülök és az epres-sörös torta, hozzá Rotburger szűretlen világossal. Utóbbiról megtudtuk, olyan friss, hogy reggel még meleg volt… Ehhez inkább nem is fűznénk semmit, aki érti a sört, érti, miért.

©

Miután lettek volna kérdéseink, átcseleztük magunkat a töltekező (elő)ünneplő közönségen, hogy szóra bírjuk a szervezőket. Konkrétan mivel s hogyan támogatja az önkormányzat a sörfesztivált? Mitől retro a sörfesztivál?  Mely sörfőzdék és milyen sörök lesznek a sörfesztiválon? Milyen árakra számíthat a látogató a sörfesztiválon? Valahogy úgy véltük, esetleg, ezek nem hiábavaló információk lennének.  

Az éppen egy héttel ezelőtt feltett – másnap írásban is megismételt - kérdésekre  a „majd emailben válaszolunk” ígéretet kaptuk. Válasz nem jött, bár kétségtelen, hogy a most pénteken kezdődő eseményig még érhet minket kellemes meglepetés, és kopogtathat az elektronikus postás.

Rájártunk az esemény fb-oldalára is, hátha kiderül valami. Ki is derült, hogy tavaly már volt egy hasonló a Józsefvárosban. Úgy, hogy kezdtük kapiskálni, hogy bennünk van a hiba,  oda lenne a meglepetés, a nagy retro durranás.

Addig is megnéztük az idegen szavak gyűjteményében, mit is jelent pontosan ez a latin eredetű retro, amit olyan előszeretettel emlegetünk: múltbéli divat vagy szokás szerint; múltba való visszatekintés. Hát, ami a tájékoztatást illeti, az tuti, hogy retro.    

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túlteljesítik oltási tervüket a britek

Túlteljesítik oltási tervüket a britek

A Microsoft végre rászánta magát, hogy kijavítsa a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

A Microsoft végre rászánta magát, hogy kijavítsa a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

Erősödik a politikai vita a kínai vakcina miatt

Erősödik a politikai vita a kínai vakcina miatt