szerző:
Tóth Sándor

A mindenkori etalon a nagymama főztje. Nosztalgiázunk, keressük s vágyjuk a régi ízeket, s persze az illatokat, a hangulatot, amelyek felidézik a gyerekkorunkat. Valami ilyesmit garantál a franciák legújabb leleménye, a Lou Papé műkedvelő szakácsokból álló gasztronómiai vállalkozás.

Hírt adtunk már a családias hangulatú kubai paladar intézményéről – ahol a háziasszonyok vagy háziurak saját ételeikkel üzemeltetik lakáséttermüket –, s ehhez hasonló elven működik a katalóniai Kokun Gastronomic Club Social egy szakács és közgazdász házaspár barcelonai otthonában. Míg a görögöknél a válság is közrejátszott abban, hogy megszületett a kooperatív internetes kulináris szolgáltató rendszer, a cookisto: ez a háziasszonyokat, munkanélküli főzőembereket hozza össze házi kosztra vágyó klienseikkel. A Kibuka japán étterem séfjei pedig kívánságra házhoz mennek és maguk készítik el a sushit megrendelőiknek.

A nagyvilágban létező és működő sokféle kulináris kezdeményezés után itt a Lou Papé, a már éltesebb korú, műkedvelő szakácsok vállalkozása. Alapítója Alizé Delbes, kommunikációs szakember, akinek Párizsba költözése után legjobban a nimes-i nagyi ételei – a sült gyöngytyúk, a pörkölt és a házi csokoládé mousse --   hiányoztak. Addig-addig  sóvárgott utánuk , amíg „A Nagymama konyhája Önnek” projekt ötletgazdája és tulajdonosa lett.

A Lou Papé a régi ízeket, a nagymamák emlékezetes ételeit viszi el az párizsi otthonokba olyan fiatalos, aktív nyugdíjasok révén, akiknek a legnagyobb hobbija, legfőbb szenvedélye a főzés. A magánvállalkozásnak jelenleg négy szakácsa van. Autentikus régi receptek szerint összeállított, saját menüsoraikkal állnak a kedves megrendelők szolgálatára. Nagyon érdekes, hogy a házhoz kiszálló szakácsok között eredeti foglalkozásuk szerint van író: Jean-Jack (60 éves), festő: Catherine (58), építész/tervező: Jean-Jacques (58) és egy szakácsnő/jelenleg háziasszony: Beatrice (60). Íme, egy kis ízelítő a repertoárjukból: cukkini-gazpacho ropogós kolbásszal, konfitált citromos töltött csirkemell fekete olajbogyóval és zöld fűszernövényekkel, csokoládé fondü apróra vágott eperrel, epres-málnás torta (na jó, hát ezek francia nagyik...).

©

Áraik megfizethetőnek tűnnek, 12-42 euróig terjednek, attól függően, hogy csak egy kis desszert-válogatást vagy négyfogásos menüt kér-e a kedves nosztalgiázó, akinek azt ajánlják: "Ha igazi házi kosztot akarsz, rendelj egy nagymamát!" A Lou Papé nemcsak a nagymamák konyhájának hangulatát, ízeit viszi el a francia otthonokba, de kívánságra egyéni főzőleckéket is ad, mivel műkedvelő szakácsai közül ketten is a francia gasztronómia császára, Paul Bocuse főzőtanfolyamain pallérozódtak.

Végül a nagyi-féle ételek mellé még „hab a tortán” – ez a vállalkozás internetes honlapján is olvasható –, hogy az általuk nyújtott szolgáltatást a francia adóhivatal is preferálja, ugyanis klienseik a számlából 50 %-os adójóváírást is igénybe vehetnek!

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Márki-Zay Péter: Inkasszót tett a NAV egy vásárhelyi önkormányzati cégre, veszélyben a bérek

Márki-Zay Péter: Inkasszót tett a NAV egy vásárhelyi önkormányzati cégre, veszélyben a bérek

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára

„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról