szerző:
Tóth Sándor

A meglehetősen különös elnevezést egy testvérpár londoni kávézója viseli, ahol reggel, délben, este főfogásnak a különféle gabonapelyhek számítanak.

A Cereal Killer Café-t a Belfastból Londonba áttelepedett  ikerpár, Gary és Alan Keery nyitotta meg a múlt év decemberében a Brick Lane-en, az angol főváros legjobb bageleseinek közelében. A vállalkozó szellemű, kellően kreatív ifjak tipikus hipszter figurák, egyébként talán még a légynek sem tudnának ártani. A killer=gyilkos elnevezést csak a figyelemfelkeltés kedvéért applikálták "müzlibárjuk" nevébe. Ahogy mondják,  túlságosan unalmas lett volna egyszerűen csak gabonapehely kávézónak hívni. A névválasztást azzal is magyarázzák, hogy a korábban videofilmeket árusító üzlet kínálatban a legnépszerűbb filmek a thrillerek voltak.

©

A Keery fivérek meglehetősen alternatív kávézójának polcain több mint 120 féle gabonapehely sorakozik a világ minden tájáról, s hozzájuk vagy 30 féle tejet, 20 különböző szirupot, öntetet és fantáziadús "feltéteket" kínálnak. A különleges gabonapelyhes és müzlis dobozok kavalkádja meglehetősen meghatározó hangulati eleme is a retro jegyében berendezett helyiségnek, ahol a 20. század 80-as és 90-es éveinek nosztalgikus emléktárgyai köszönnek a vendégekre.

©

Külön-külön listán szerepelnek a brit, az amerikai, s más külföldi gabonapelyhek és müzlik, kezdve a legegyszerűbb, természetes változatokkal, folytatva a csokoládés, gyümölcsös, mézes, krémes, mogyoróvajas, diós, mályvacukros, gyümölcscukros, sós karamellás, mentás fehércsokis, ropogós, puffasztott variánsokkal, s a belőlük készített koktéltálakkal. Stílszerűen saját süteményeket és kávét is árulnak. De nem hiányzik a repertoárjukból a nutellás, marmites (élesztőpástétom), marmalados toast sem, és jégkrémeket is tartanak. A Cereal Killer Café ebédre és vacsorára is várja a vendégeket. A hét első három napján reggel 8-tól este 8-ig, majd a következő napokon meghosszabbított nyitva tartással este 10 óráig. A londoni éttermek, kávézók és pubok – köztük már védett, muzeális jellegűek is vannak – világában jól megfér a Keery testvérek etetője, amelynek már megkezdték, illetve hirdetik a hazai és külföldi franchise hálózati kiépítését. Második üzletük nemrég a camdeni Stables Marketen nyílt meg, ahol mindennap délelőtt 1/2 10-től este 7-ig öntözgetik a szójatejet, rizstejet, mandulatejet és egyebeket a pelyhekre.

©

Az igazán békés küldetésű "tejbepapizó" működése azonban nem mondható teljesen zavarmentesnek. A fiúk ugyanis nemcsak nagyot álmodtak, de az áraikat is magasra tették: egy tál gabonapehely náluk a 2,5-től a 4,4 fontig terjed (vagyis kb.1000-2000 forint között) – a különlegességtől és beszerezhetőségtől függően. Az árak kiverték a biztosítékot: a Gabonapehely Gyilkos Kávéház szeptember 26-án szombaton londoni anarchista fiatalok tiltakozásának a célpontja lett. Anti-dzsentrifikációs tüntetők protestáltak ellene, és piros festékbombáiktól sem kímélték. A tüntetők szerint a Keery fivérek elveszik a helyet azok elől a vendéglátóhelyektől, amelyeket ők is meg tudnának fizetni. Az elégedetlenkedőket végül a kiérkező rendőrök fékezték meg. Úgy hírlik, a vendégek maradtak. S ami azt illeti, nem mindennapi reklámot kapott a nem mindennapi kávézó.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy ideális világban Keanu Reeves léggitározna a tiszteletére rendezett filmfesztiválon

Egy ideális világban Keanu Reeves léggitározna a tiszteletére rendezett filmfesztiválon

Kokik és sallerek után eltüntetett HVG-s plakátok

Kokik és sallerek után eltüntetett HVG-s plakátok

Még 250 milliót küld Orbán egy torontói magyar egyháznak

Még 250 milliót küld Orbán egy torontói magyar egyháznak

Ez a kultúrharc kicsit más, mint a többi

Ez a kultúrharc kicsit más, mint a többi

Rekordot döntött a Takarék Jelzálogbank nyeresége

Rekordot döntött a Takarék Jelzálogbank nyeresége

Kilencedik olimpiájára készül egy sportlövő

Kilencedik olimpiájára készül egy sportlövő