szerző:
T.S.

A legdrágább orosz delikateszek közé tartozó kaviár ugyancsak keresett áru a nemzetközi feketepiacon. De hogy ennyire fekete legyen?!

Gyorshajtás miatt állítottak meg egy Nissan Civilian kisbuszt a közlekedési rendőrök a habarovszki határterületen átvezető autópálya 34-es kilométerszelvényében október 27-én. A nagy sietség annál is inkább feltűnő volt, mert a jármű feliratozásából egyértelműen látszott, hogy egy halottszállító. A söfőr és a kocsikísérő mindjárt mondta is a járőröknek, hogy egy nő holttestét viszik a Majak nevű faluból Habarovszkba.

A halottszállító szélvédőjén egy nagyméretű, gyászszalagos női portré is jól látszott. A zsaruk azonban nem elégedtek meg a magyarázattal és a külsőségekkel, a kísérőtől számon kérték a halotti bizonyítványt is. Mivel nem tudta bemutatni és idegesnek is látszott, kinyittatták a sofőrrel a busz hátsó ajtaját, ahol valóban ott volt a koporsó, körülötte pedig koszorúk.

A kegyeletsértő rendőrök megemeltek pár koszorút, s mit tesz isten, hűtőtáskákat találtak alattuk, azokban pedig zárt műanyagdobozokban fekete kaviárt.

Így az időközben helyszínre kiérkezett bűnügyi nyomozók úgy döntöttek, feltehetően nem követnek el kegyeletsértést, ha a koporsót is kinyittatják. A gyanújuk hamar beigazolódott, a gondosan kialakított különleges rejtekhelyen újabb kaviáros dobozokkal megtöltött speciális konténerre találtak. A pontos számvetés során kiderült, hogy a teljes szállítmány 956 dobozban 480 kg kecsegeikrát tartalmaz. E tokhal kaviárja, az oszjotr a legértékesebbek közé tartozik, így a súlynak megfelelően 10 millió rubel – 43 millió forint – értéket képvisel.

©

A sofőrt és kísérőjét a rendőrség letartóztatta, hiába hozták fel védelmükre, hogy nem tudták mit szállítanak. Ők ugyanis azt a megbízást kapták, szállítsanak a habarovszki halottasházba 25 ezer rubel ellenében egy minap elhunyt asszonyt.

Az ügyben indított további nyomozás célja felderíteni, hogy az illegális feketeikra szállítmány hátterében a kaviármaffia melyik csoportja áll. A tengerek fekete gyémántjának is nevezett kaviár óriási biznisz.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szmájlival küldte át a Századvég a legújabb közvélemény-kutatását

Szmájlival küldte át a Századvég a legújabb közvélemény-kutatását

Megtalálták a két lopott pingvint

Megtalálták a két lopott pingvint

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Egy cikkben próbálja cáfolni az MNB a G7 elemzését a magyar fizetések helyzetéről

Egy cikkben próbálja cáfolni az MNB a G7 elemzését a magyar fizetések helyzetéről

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!