szerző:
Tóth Sándor

Jeges gasztronómiai vállalkozás a világ tetején: a hófedte fagyos csúcsok között cukrászkodott és főzött egy hegymászó expedíció tagjaként a világ elsőszámú cukrászséfje.

Jordi Roca a 2015-ben immár másodszor is világ legjobb éttermének választott katalán El Celler de Can Roca-t vivő/tulajdonló három fivér legfiatalabbikja, egyben az angol Restaurant magazine  World's Best Pastry Chef címének birtokosa, oszlopos tagja volt a nemrég a Himalája ormait ostromló spanyol alpinista csapatnak. A túrát az egyik legtapasztaltabb és legidősebb spanyol alpinista, Carlos Soria (76) vezette.

Jordi kihagyhatatlannak vélte a lehetőséget, amelyre meghívást kapott, miután két idősebb bátyja, a séf Joan (51) és a sommelier Josep Roca (49) egyértelműen őt delegálta az expedícióba fizikai adottságainál, koránál fogva. Carlos Soria és a többiek örömmel fogadták a jó humorú, mindig életvidám sztárcukrászt a csapatba, aki kellőképpen feltöltötte útipoggyászát harapnivalóval,édességekkel. A rendkívüli időjárási körülményekhez alkalmazkodva persze ezúttal minden más volt, a „borítékolt” hidratált fogások között volt a népszerű fokhagymaleves, tortilla, a rizs fogollyal, a fekete fokhagymás pástétom, gélek, az energia szeletek mézzel és szárított gyümölcsfélékkel.

©

Az alkalmazott konyhai technológiai eljárások következtében minden 100 kilogramm élelmiszert 25 kg-os súlyra csökkentettek le. Jordi az alaptáborban 4200 méter, majd később 7000 méter magasban a rendkívüli időjárási körülmények között készített kézműves fagylaltot és a forró csokoládét. A Nepál szimbólumának számító Annapurna hegytömbjének bejárását segítő helyi kísérők ugyanúgy, mint a láma kolostorok lakói örömmel fogadták a mestercukrászt, aki ízletes ételkészítményeivel és édességeivel lepte meg őket, és főzőleckét is rögtönzött.

©

 

A veterán alpinista Soria az újságíróknak is bemutatott vákuumcsomagolású „magashegyi ételeket” minősítve leggyakrabban az excelente/kiváló szót használta, dicsérve Jordi Roca kitartását és kulináris kísérleteit a különleges viszonyok között. Nem beszélve arról, hogy teljes értékű, értékes vitaminokat tartalmazó ételspecialitásai mellett emberségével, személyiségével segítette az Himalája expedíció sikerét. Minderről dokumentumfilm is készült Daniel Salas rendezésében El Heladero del Himalaya címmel, amelyet pár napja, november végén mutatott be a Discovery Channel tévécsatorna.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig

Egykori politikusok izgulhatnak a Portik-felvételek miatt

Egykori politikusok izgulhatnak a Portik-felvételek miatt

Megengedte a török parlament Erdogannak, hogy bármit megtegyen a gazdasággal

Megengedte a török parlament Erdogannak, hogy bármit megtegyen a gazdasággal