szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ötujjas evőeszköz már elég régen fel van találva. A régi-új felfedezés gasztro korunkban finger food néven csinált óriási karriert. A nem is kézzel-lábbal, de mindenesetre kézzel bekapkodható falatkák az ünnepek alatti vendégjáráskor is jó szolgálatot tesznek.

Szóval, nem kell beáldozni a dédi herendijét, és a hozományba kapott, sosem használt evőeszköz készletet.Tányér helyett megteszi a szalvéta is. Lehet közben jönni-menni a lakásban - jó, morzsálni is -, dumálni, tunkolni, bekapni. Ez idáig elég ismerős lehet a házi bulikról. De az már nem mindegy, hogy mit teszünk ünnepekkor az asztalra. A simán kikevert sajtkrém helyett, mondjuk egy  mediterrán ricottakrémet, a szokásos padlizsánkrém helyett  padlizsánkaviárt, vagy a pogácsa is készülhet rizottóból. S a legyen valami édesség is alapon kínált teasütemény egységcsomagokat kis munkával kiválthatjuk mini tartlettekre.

Ilyen s ehhez hasonló számos falásnyi ötlete van Dános Tamás hobbiséfnek, akit a népszerű főzős csatorna nézői a Piknik című sorozatból már jól ismerhetnek. Ezúttal a karácsonyi, két ünnep közötti, szilveszteri, újévi borozós-beszélgetős, vendégvárós-járós estékre "teríti" a harapnivalókat. A december 21-én induló új, 10 részes sorozat   minden - 15 perces -  adásában két  receptet mutat be, sósat és édeset, mutatósat, és persze  van bennük egy kis, nem hétköznapi csavar.

tvpaprika.hu

Rizottó pogácsa sonkával, articsókával

Hozzávalók:

  200-250 g rizottó

40 g reszelt parmezán

100g házi zsemlemorzsa

400 ml növényi olaj

100 g konzerv paradicsommártás

80 g főtt sonka

125 g konzerv articsóka

Bors

 Elkészítés:

200-250 g előre elkészített rizottóhoz hozzáadunk 100 g paradicsomszószt, 40 g reszelt parmezánt és összekeverjük. Vizes kézzel apró golyókat formázunk belőle, minden darabot zsemlemorzsába forgatunk. Forró olajban aranybarnára sütjük, majd itatós papírra/ papírtörlőre tesszük. 80 g főtt sonkát és 125 g konzerv articsókát apró csíkokra vágunk és igazságosan elosztjuk a rizottópogácsákon.   

tvpaprika.hu

      

Mini tartlett citrom-lime krémmel (Lemon curd)

Hozzávalók:

24 db tésztakosárka

4 tojássárgája

1 citrom leve

1 lime leve és reszelt héja

200 g vaj

150 g cukor

 Elkészítés:

Egy edényben a 4 tojás sárgáját a 150 g cukorral addig keverjük, míg homogén lesz.  Folyamatos keverés mellett apránként hozzáöntjük a citrom és a lime kifacsart levét. Az elkészült keveréket vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg teljesen krémes állagu lesz. Amikor látjuk, hogy a krémünk összeállt, a tálat hidegvizes edénybe állítjuk, hogy a krém ne sűrűsödjön túl, majd hagyjuk lehűlni. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletü vajat és óvatos mozdulatokkal homogénre keverjük. Habzsákokba töltjük a krémet, majd az előre készen megvásárolt vagy elkészített tésztakosárkákat megtöltjük vele. Díszítésként lime héjat reszelünk a tetejére.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!