Tetszett a cikk?

A tőkepiacról származó jövedelmeket kamat-, osztalék- és árfolyamnyereség-adó terheli. Előbbi kettőt alapesetben a kifizetőhely vonja le, utóbbit – ha tőzsdei ügyletről van szó - a magánszemélyeknek az adóbevallásban kell feltüntetni és megfizetni. A figyelembe veendő legfontosabb szabályokról Farkas Yvettet, az Erste Befektetési Zrt. vezető jogtanácsos-helyettesét kérdezte az Ecoline.

Számottevő könnyítéseket vezettek be 2010-től a 2009-es évhez képest a magánszemélyek tőkepiacról származó jövedelmei adózásában. Az Ecoline.hu tőkepiaci műveletek adózásáról szóló sorozatának első részében a 2009-es adóbevallás elkészítésénél figyelembe veendő fontosabb szabályokat vesszük sorra, míg a második részben kitérünk a 2010-es évre irányadó főbb változásokra..

Kamatadó: levonják

Hazai befektetőknek, Magyarországon bejegyzett befektetési szolgáltatón keresztül vásárolt értékpapírokat illetően a kamatadóval kapcsolatosan alapesetben nincs bevallási kötelezettségük – jelezte megkeresésünkre Farkas Yvette.

Kamatadó a kötvény, állampapír, jelzáloglevél kamatát, a befektetési jegyek hozamát, kamatát, illetve az ezen termékek eladásakor keletkező árfolyamnyereséget terheli. Mértéke – 2006. szeptember 1-jétől - 20 százalék. E tételeket a szolgáltatók mint kifizetőhelyek vonják le és anonim módon, összesítve az adóhivatalnak (APEH) befizetik, a magánszemélyeknek személyi jövedelemadó-bevallásukban ezeket nem kell feltüntetni.

A cikk folytatását olvassa el az Ecoline-on!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója