szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ország tönkretételével lenne egyenlő szakértők szerint, ha a Fidesz választási ígéretét betartva valóban visszaállítaná a szocpoltámogatást és a kedvezményes kamatozású lakáshitelezést; ezek az intézkedések már 2000-től megrendítették a költségvetést – írja keddi számában a Népszava.

A lapnak nyilatkozó Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének igazgatója elmondta: a Fidesz hasonló intézkedései már 2000-től megrendítették a költségvetést. Az akkori kedvezményes hitelezés, illetve támogatási rendszer terheit a mai napig is viseli a költségvetés.

Inotai András felelőtlenségnek és betarthatatlannak tartja azt a fideszes ígéretet, amely szerint kormányra kerülése esetén a párt évi 40 ezer új lakás építését támogatja majd. Külföldi forrásokat ugyanis nem lehet és nem is célszerű a jelenlegi válságos világgazdasági helyzetben erre a célra fordítani. Hazai pénzeszközök pedig nem állnak rendelkezésre, csak akkor, ha a Fidesz adóemelést hajt végre, vagy elvonja a pénzt más szociális területekről – írja a lap.

A Népszava ismeretei szerint a korábbi lakástámogatási rendszer tavalyi megszüntetése még 2009-ben 20-30 milliárd forintos megtakarítást hozott a költségvetésnek. Ez a megtakarítás évről évre emelkedik. Idén 60-70, jövőre pedig már 70-80 milliárd forinttal könnyítené meg az államháztartás kiadási oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Harminc bank hitelezését vizsgálják a jogvédők

Harminc bank és más pénzintézet lakáshitelezési szokásai ügyében indított vizsgálatokat a Fogyasztói Jogérvényesítő Szervezet - értesült a HavariaPress. A testület azt vizsgálja, hogy milyen módosításokat hajtottak végre az érintett pénzintézetek a lakáshitelek feltételeiben a gazdasági válság kezdete óta.

MTI Gazdaság

MNB: negatív rekordot döntöttek a lakáshitel szerződések januárban

Januárban tovább csökkent a frissen kötött lakáscélú hitelszerződések értéke és a forintalapú hitelekből majdnem tíz éve, svájci frank alapú hitelekből – amióta megjelent a kínálatban – még soha, az euró alapúakból pedig tizennégy hónapja nem jegyeztek fel a múlt havinál kisebb összeget – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) péntek nyilvánosságra hozott legfrissebb adataiból.

hvg.hu Gazdaság

Inotai András: életveszélyes a fiskális lazítással játszani

A befektetői bizalom fenntartása érdekében folytatni kell a szigorú fiskális politikát, ha valaki ezen változtat, a tűzzel játszik - mondta Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének igazgatója kedden, a Gutmann Magyarország sajtóbeszélgetésén.

MTI Gazdaság

Inotai: a lakosság reformkészsége is tényező a pénzpiacon

Inotai András szerint a magyar költségvetés lehetőségei korlátozottak, a gazdasági visszaesés mértéke attól is függ, hogy a nemzetközi pénzpiac hogy ítéli meg az országot, ebben pedig szerepet játszhat a lakosság reformkészsége, reformképessége is.

hvg.hu Gazdaság

Felsoroljuk a lakáshitelezés tervezett kemény változtatásait

Mind a hitelfelvételi kondíciók, mind a hitelközvetítői tevékenység szigorúbb szabályozása várható jövőre. Így a lakásvásárlóknak érdemes kihasználni az idei kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségeket, a hitelközvetítők pedig várhatóan jövő szeptemberig kapnak haladékot arra, hogy a törvény előírásai szerint alakítsák át működésüket – hívja fel figyelmet az Otthon Centrum Hitel Centere (OCHC).

Tom Szaky: "Ha leég a házad, tényleg elkezdesz azon gondolkozni, mi okozhatta"

Tom Szaky: "Ha leég a házad, tényleg elkezdesz azon gondolkozni, mi okozhatta"

Eltemették Diego Maradonát

Eltemették Diego Maradonát

Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon

Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon