Hiába vette célba a világ negyedik legnagyobb játékgyártója a Csillagok háborújáért és Harry Potterért rajongó gyermekeket, a cég elmúlt évi pénzügyi eredményei minden eddiginél nagyobb veszteséget mutatnak.

Visszatérünk az alaptermékünkhöz, a Lego építőkockákhoz – közölte a múlt hétvégén Kjeld Kirk Kristiansen, a dán Lego játékgyár tulajdonosa, utalva arra a sikertelen kitérőre, amellyel cége megpróbálta magához édesgetni a videojátékokhoz és dvd-filmekhez vonzódó gyermekeket. 2003-ban a vállalat rekordösszegű, 1,4 milliárd dán koronás (190 millió eurós) veszteséget termelt. A Lego alapítójának, Godfred Kirk Christiansennek unokája azt is kénytelen volt elismerni: a tőzsdén amúgy nem jegyzett családi vállalatuk utóbbi években alkalmazott üzletpolitikája megbukott. „Növekedési stratégiánkat piaci részesedésünk szélesítésére és teljesen új termékek fejlesztésére alapoztuk, ez azonban nem hozta a várt eredményeket” – mondta a nevét már másképpen író Kristiansen. A cég forgalma a 2002-es 11,4 milliárd koronáról (1,53 milliárd euróról) 8,5 milliárd koronára (1,14 euróra) zuhant 2003-ban, elsősorban az ázsiai és a máskor a Lego-értékesítések 40 százalékát kitevő amerikai eladások megcsappanása miatt. Ezen belül is főleg a karácsonyi forgalom maradt el a szokásostól.

Az 1932-ben alapított Lego székhelye hetven éve ugyanabban a Billund nevű dán kisvárosban van, melynek 8700 lakosa közül minden harmadik a játékgyár alkalmazottja. Az évtizedeken keresztül prosperáló cég a kilencvenes években volt kénytelen először szembesülni azzal, hogy a gyermekek kezdenek elfordulni az építőkockáktól. A fiatal generáció – vélte a játékgyár – a hagyományos játékbábukra már csak akkor kíváncsi, ha valamilyen történet, kultusz is kapcsolódik hozzájuk. Az új kihívásra reagálva ezért a Lego megkísérelte a villogó videojátékok és digitális trükkökkel megszórt mozifilmek rajongóit visszahódítani; együttműködést kötöttek a Lucasfilmmel és a Warner Bros-szal, így csakhamar megjelentek a Csillagok áborúja és Harry Potter sorozatok szereplőit idéző játékfigurák. Létrejött emellett a Lego Interactive nevű fejlesztőrészleg, amely az Electronic Arts szoftvergyártóval karöltve videojátékok gyártásába fogott. A Bionicle márkanév alatt futó, s a legkülönbözőbb konzolgépekre készített villogó akció-kalandjátékok eladási mutatói azonban nem tudták ellensúlyozni a cég veszteségeit. A kudarcnak az irányváltáson túl vannak személyi következményei is: elsőként Poul Ploungmann helyettes vezérigazgató és Francesco Ciccolella fejlesztési vezető távozott a cégtől. Korábban két részletben a Lego 457 alkalmazottját bocsátották el, de a jelenlegi nyolcezer munkatársnak állítólag nem kell tömeges létszámcsökkentéstől tartania, s a tulajdonos állítólag a gyártás áthelyezését sem tervezi.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Karácsony óta nem viszik el a szemetet a mátészalkai telepről, megjelentek a patkányok

Karácsony óta nem viszik el a szemetet a mátészalkai telepről, megjelentek a patkányok

A királynő is menstruál, még egy filmben is

A királynő is menstruál, még egy filmben is

55 sofőrnélküli autóból álló konvoj került be a Guinness-rekordok könyvébe

55 sofőrnélküli autóból álló konvoj került be a Guinness-rekordok könyvébe

A csomagtartóban felejtett hulla után lemondott, újra kinevezték a volt megyei rendőrfőkapitány-helyettest

A csomagtartóban felejtett hulla után lemondott, újra kinevezték a volt megyei rendőrfőkapitány-helyettest

A "brazil Trump" megkönnyítette a fegyvervásárlást

A "brazil Trump" megkönnyítette a fegyvervásárlást

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta