Két tűz közé került a lengyel kormány: ha végrehajtja a szükséges gazdasági megszorításokat, saját pártja és szavazói hátrálnak ki mögüle, ha nem lép, az államadósságot finanszírozó befektetők szabadulnak meg államkötvényeiktől.

A szakszervezetek és a nyugdíjasok által szorongatott lengyel kormánypárt a jelek szerint kihátrál a fájdalmas reformlépések mögül – írja a Financial Times. Az egyre népszerűtlenebb baloldali kormány - a Demokratikus Baloldali Szövetség – két tűz közé került. A takarékossági program felbőszítette a szakszervezeteket, a nyugdíjasokat és a szociális juttatásokban részesülőket, akiknek a zsebére megy a költségcsökkentés. Az IMF, a közgazdászok és nem utolsó sorban a befektetők - akik a tetemes államadósság nagy részét finanszírozzák - viszont arra figyelmeztetnek, hogy Lengyelország Európa Argentínája lehet, ha nem tesz valamit sürgősen a deficit fékentartása és a nagyvonalú szociális juttatások megkurtítása érdekében – vélekedik James Arnold, a BBC kommentátora.

A hasonlat kissé eltúlzott, de nem teljesen alaptalan. A lengyel kormány is adócsökkentéseket hajtott végre anélkül, hogy mérsékelte volna a kiadásokat. Ez a nagyvonalúság megengedhető volt a kilencvenes évek végén, amikor a lengyel gazdaság évi 7 százalékkal növekedett, a külföldi működőtőke pedig dőlt befelé az országba. Az új évezredben azonban a növekedés 1 százalékra lassult és a tavalyi fellendülés után is alig éri el a 3 százalékot. A költségvetés hiányát, amely már a GDP 5,3 százalékára rúg, működőtőke helyett ma már eladósodásból finanszírozza az ország. Az államadósság idén megközelíti a GDP 60 százalékát. Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy a zloty sorozatosan újabb mélypontokra zuhan az euróval szemben, a kötvénykereskedők pedig szabadulni szeretnének a lengyel állampapíroktól.

A kivezető út Jerzy Hauser gazdasági miniszter 32 milliárd zlotys (6,8 milliárd eurós) megtakarítási programja lenne – vélekedik a Financial Times. A takarékossági programot azonban - amelyet hat hónapos vita és számos csonkítás után sikerült keresztülerőltetni a parlamenten - a 2005-ös parlamenti választások utánra halasztották. A nők nyugdíjkorhatárát is csak 2009 és 2014 között fogják emelni, a korai nyugdíjazással is igyekeznek bővíteni a munkahelyek számát a 20 százalékos munkanélküliséggel küzdő országban. Miközben halasztódik a megtakarítási program, a kormány kénytelen újabb kötelezettségeket magára vállalni. A bányászok sztrájkfenyegetése újabb állami támogatást harcolt ki a veszteséges iparágnak, csakúgy, mint a vasutasoknak a karácsony előtti munkabeszüntetés.

A minden oldalról szorongatott, erőtlen lengyel kormánynak egyetlen esélye van arra, hogy bármilyen reformot végrehajtson: ha a közvélemény-kutatásokban egyre jobban szereplő konzervatív pártoktól - elsősorban az Állampolgári Platform-tól (PO) - kap támogatást. A konzervatívok viszont kétszer megfontolják, támogassák-e a jelenlegi kormány jövőbeni takarékossági programját, hiszen ha 2005-ben hatalomra jutnak, saját programjukkal tudnak előrukkolni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Ha wifi van otthon, ellenőrizze a routerét – ha régebbi, szinte biztos, hogy bajban van

Ha wifi van otthon, ellenőrizze a routerét – ha régebbi, szinte biztos, hogy bajban van

Ránéztek Trump Facebook- és Instagram-fotóira, és kiderült, hogy többet számítógéppel manipuláltak

Ránéztek Trump Facebook- és Instagram-fotóira, és kiderült, hogy többet számítógéppel manipuláltak

Népszava: Folytatódik az eljárás Magyarország ellen a Stop Soros-törvénycsomag miatt

Népszava: Folytatódik az eljárás Magyarország ellen a Stop Soros-törvénycsomag miatt

Nem tud megszabadulni a Michelin-csillagtól egy francia séf

Nem tud megszabadulni a Michelin-csillagtól egy francia séf