Könnyű dolguk van a pénzügyi elemzőknek, jövőre biztosan erősödik a román fizetőeszköz: a mai tízezer lej egy lejt ér majd. Az erre vonatkozó törvénytervezetet a pénzügyminisztérium és a jegybank már jóváhagyta.

A lej megerősítésétől a befektetők bizalmának növekedését és pénzügyi stabilitást várják – közölte Mihail Tanasescu pénzügyminiszter, aki úgy véli, hogy az erős lej az euró előfutára lesz Romániában, és a bevezetésére egy év is elegendő lesz. A miniszteri beszámolóból az is kiderült, hogy az erős lej körülbelül öt eurót ér majd. Az infláció 2003-ra fokozatosan csökkent, tavaly év végén már csak 14 százalékos volt, azonban év végén mégis be kellett vezetni az egymillió lejes bankót. A Román Nemzeti Bank (BNR) ráadásul épp azért bocsátotta ki a bankjegyet, mert az erős lej tervét elhalasztotta a kormány. A jegybank szeretné idén egyszámjegyűre csökkenteni a pénzromlást, hogy jövőre éves szinten hét százalékos legyen.

A nullátlanított lej bevezetése nem lesz olcsó mulatság, de teljes egészében a BNR állja a költségeket - közölte Adrian Vasilescu, a jegybank tanácsadója. Valamennyi bankjegysorozatot le kell cserélni, és a váltópénzt muszáj lesz fémből veretni. Az új pénzek alakját és színét a nemzeti bank igazgatótanácsa határozza meg. Az új bankjegyeken csak történelmi és kulturális szempontból jelentős személyiségek arcképei lesznek, politikusok nem kerülnek a bankókra – tette hozzá. Román piaci elemzők azonban úgy vélik, pozitív kihatásai miatt érdemes vállalni a döntést. Jó példa erre Lengyelország, ahol a hasonló nullátlanítási reformnak sikerült visszaszorítania az inflációt.

Jelenleg Románia az egyetlen olyan EU-aspiráns állam, ahol még mindig ötszámjegyű értékekkel fejezik ki, hogy mennyit ér a nemzeti valuta a dollárhoz, az euróhoz vagy a fonthoz képest. Hasonló monetáris helyzetben van a török gazdaság is. Az ott élők még a lejnél is több nullával számolják a lírát, de az ankarai kormány is pénzreformot fontolgat.

A végrehajtó hatalom tétovázását jól mutatja, hogy az erős lej bevezetésének ötlete december végén bukkant fel ismét. Akkor még nem lehetet tudni, három vagy négy nullától szabadítják meg a lejt. Négy számjegy eltüntetésével másfelől nehezebben birkózik meg a lakosság, mert három nullát elhagyva könnyebb volna a gyenge lejt erősre átszámítani. Bár az is igaz, hogy 2005 végéig a kétféle pénzrendszer párhuzamosan érvényben marad. Ami még a lakosságnak gondot okoz: mindenki elszokott attól, hogy 5-10-20 lejesekkel, vagy az 1990 után teljesen elértéktelenedő, csak elvileg létező váltópénzzel, a banival számoljon. Az erős lej bevezetése után óhatatlanul ismét szükség lesz az 50 banis és egylejes érmékre, valamint a 20, 50 és 100 lejes bankókra, mert a soknullásra kerekített árak értelmüket vesztik. A döntés nyomán újra hétköznapi forgalomba kerülő pénzegységek eddig szinte csak virtuálisan, a Nemzeti Bank (BNR) és a kereskedelmi pénzintézetek könyvelési rendszereiben léteztek.

Mugur Isarescu, a román jegybank elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: a pénzreform több volt szocialista ország gazdaságát tette rendbe, „mi is ilyen megfontolásból hajtjuk végre”. A döntés liberális kritikusai szerint azonban húsz-huszonöt évig tartó, legalább hét százalékos gazdasági növekedés tenné lehetővé, hogy ne legyen szükség újabb "áldozati nemzedékre". Csak ilyen méretű tartós növekedés tudná egyensúlyba hozni a gazdaságot, nem pedig a lej- csodaszernek tekintett - egyszerű nullátlanítása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vulkán és láva ihlette a Maserati új divatterepjáróját

Vulkán és láva ihlette a Maserati új divatterepjáróját

Holnap újra rákezd a havazás, a Kékesen már 37 centi hullott

Holnap újra rákezd a havazás, a Kékesen már 37 centi hullott

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Nem maradhat titokban a szívprobléma: ez az otthoni vérnyomásmérő EKG-t is készít

Nem maradhat titokban a szívprobléma: ez az otthoni vérnyomásmérő EKG-t is készít

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Tűpontos időjárás-előrejelzések jöhetnek, de ehhez kénytelenek belenyúlni a zsebünkbe

Tűpontos időjárás-előrejelzések jöhetnek, de ehhez kénytelenek belenyúlni a zsebünkbe