Tetszett a cikk?

Könnyű dolguk van a pénzügyi elemzőknek, jövőre biztosan erősödik a román fizetőeszköz: a mai tízezer lej egy lejt ér majd. Az erre vonatkozó törvénytervezetet a pénzügyminisztérium és a jegybank már jóváhagyta.

A lej megerősítésétől a befektetők bizalmának növekedését és pénzügyi stabilitást várják – közölte Mihail Tanasescu pénzügyminiszter, aki úgy véli, hogy az erős lej az euró előfutára lesz Romániában, és a bevezetésére egy év is elegendő lesz. A miniszteri beszámolóból az is kiderült, hogy az erős lej körülbelül öt eurót ér majd. Az infláció 2003-ra fokozatosan csökkent, tavaly év végén már csak 14 százalékos volt, azonban év végén mégis be kellett vezetni az egymillió lejes bankót. A Román Nemzeti Bank (BNR) ráadásul épp azért bocsátotta ki a bankjegyet, mert az erős lej tervét elhalasztotta a kormány. A jegybank szeretné idén egyszámjegyűre csökkenteni a pénzromlást, hogy jövőre éves szinten hét százalékos legyen.

A nullátlanított lej bevezetése nem lesz olcsó mulatság, de teljes egészében a BNR állja a költségeket - közölte Adrian Vasilescu, a jegybank tanácsadója. Valamennyi bankjegysorozatot le kell cserélni, és a váltópénzt muszáj lesz fémből veretni. Az új pénzek alakját és színét a nemzeti bank igazgatótanácsa határozza meg. Az új bankjegyeken csak történelmi és kulturális szempontból jelentős személyiségek arcképei lesznek, politikusok nem kerülnek a bankókra – tette hozzá. Román piaci elemzők azonban úgy vélik, pozitív kihatásai miatt érdemes vállalni a döntést. Jó példa erre Lengyelország, ahol a hasonló nullátlanítási reformnak sikerült visszaszorítania az inflációt.

Jelenleg Románia az egyetlen olyan EU-aspiráns állam, ahol még mindig ötszámjegyű értékekkel fejezik ki, hogy mennyit ér a nemzeti valuta a dollárhoz, az euróhoz vagy a fonthoz képest. Hasonló monetáris helyzetben van a török gazdaság is. Az ott élők még a lejnél is több nullával számolják a lírát, de az ankarai kormány is pénzreformot fontolgat.

A végrehajtó hatalom tétovázását jól mutatja, hogy az erős lej bevezetésének ötlete december végén bukkant fel ismét. Akkor még nem lehetet tudni, három vagy négy nullától szabadítják meg a lejt. Négy számjegy eltüntetésével másfelől nehezebben birkózik meg a lakosság, mert három nullát elhagyva könnyebb volna a gyenge lejt erősre átszámítani. Bár az is igaz, hogy 2005 végéig a kétféle pénzrendszer párhuzamosan érvényben marad. Ami még a lakosságnak gondot okoz: mindenki elszokott attól, hogy 5-10-20 lejesekkel, vagy az 1990 után teljesen elértéktelenedő, csak elvileg létező váltópénzzel, a banival számoljon. Az erős lej bevezetése után óhatatlanul ismét szükség lesz az 50 banis és egylejes érmékre, valamint a 20, 50 és 100 lejes bankókra, mert a soknullásra kerekített árak értelmüket vesztik. A döntés nyomán újra hétköznapi forgalomba kerülő pénzegységek eddig szinte csak virtuálisan, a Nemzeti Bank (BNR) és a kereskedelmi pénzintézetek könyvelési rendszereiben léteztek.

Mugur Isarescu, a román jegybank elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: a pénzreform több volt szocialista ország gazdaságát tette rendbe, „mi is ilyen megfontolásból hajtjuk végre”. A döntés liberális kritikusai szerint azonban húsz-huszonöt évig tartó, legalább hét százalékos gazdasági növekedés tenné lehetővé, hogy ne legyen szükség újabb "áldozati nemzedékre". Csak ilyen méretű tartós növekedés tudná egyensúlyba hozni a gazdaságot, nem pedig a lej- csodaszernek tekintett - egyszerű nullátlanítása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

Hamvay Péter: Újraírnák

Hamvay Péter: Újraírnák

Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján

Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján