Tetszett a cikk?

A döntés nemzetközi lavinát indíthat el és megrengetheti a zeneipar óriásait.

Az amerikai lemezipari szövetség (RIAA) tavaly szeptember óta több mint kétezer zenecserélő ellen indított pert. A nemzetközi lemezipari szövetség (IFPI) 247 személy ellen indított polgári pert Németországban, Olaszországban, Dániában és Kanadában.Az IFPI adatai szerint a lemezeladások három évre visszamenőleg 20 százalékkal csökkentek. Mindezért az olyan fájlcserélő szoftvereket teszik felelőssé mint a Kazaa és a Morpheus. Miután két bíróság az Egyesült Államokban és Dániában is a fájlcserélők ellen döntött, a kanadai Konrad von Finckenstein az első bíró, aki szabad utat adott a fájlok megosztásra - adja hírül a USA Today. A new york-i szerzői jogi ügyvéd Whitney Broussard szerint „a kanadai jog nem járt el törvényesen, ám nálunk Amerikában is egyre inkább hajlanak a törvény emberei a hasonló kompromisszumos döntések meghozatalára.”Az IFPI Kanadában 29 személy ellen indított pert. Von Finckenstein szerint a kanadai lemezgyártók szövetsége (CRIA) nem tudta bizonyítani a magánszemélyek törvénysértését. A CRIA fellebez a döntés ellen, Richard Pfohl elnök szerint „a kanadai jog nem teszi lehetővé több százezer zenei fájl internetes cseréjét, másolását és megosztását több millió idegen ember között”.„Ez egy elsőfokú döntés, ám ennek ellenére nagy hatással lehet a fájlcsere nemzetközi megítélésére” - vélekedik Michael Geist az ottawai egyetem jogi professzora.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kolosi Tamás a Fülkében: Orbán most veri el a port az értelmiségen a 2002-es és a 2006-os választási vereségéért

Kolosi Tamás a Fülkében: Orbán most veri el a port az értelmiségen a 2002-es és a 2006-os választási vereségéért

Oligarchák által uralt ágazatokon segítene a kormány

Oligarchák által uralt ágazatokon segítene a kormány

Harmadik napja tombol sajátos hurrikán Görögországban

Harmadik napja tombol sajátos hurrikán Görögországban