szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány támogatja az agrártárca vezetőjét abban, hogy a MON 810 GM kukoricavonalból származó kukoricafajták hazai forgalomba hozatalát felfüggessze. Magyar termék január 20-tól nem készülhet a szóban forgó kukoricafajtákból

A kormányülést követő sajtótájékoztatón László Boglár kormányszóvi-vő közölte: a felfüggesztés azt jelenti, hogy a kukoricamoly ellen génkezelt vetőmagok forgalmazását és köztermesztésbe vonását függesztették fel, az óvatosság elvét képviselve. A felfüggesztés január 20-tól érvényes, időkorlát nélkül. A kormány az ügyben végérvényes döntést a tudományos vizsgálatok lezárulta után hoz. A kormányszóvivő elmondta: a felfüggesztés vetőmag-behozatali tilalmat jelent, ami EU-konform. Ugyanez azonban nem vonatkozik az ezekből a kukoricafajtákból előállított termékekre, mivel ezt az unióban nem lehet korlátozni. László Boglár elmondta, hogy a tapasztalatok szerint ott, ahol ezt a technikai eljárást alkalmazzák, a termékeken feltüntetik a génkezelés tényét, és a fogyasztó választhat, hogy vásárol-e ilyen terméket, vagy sem.
 
A szóvivő hangsúlyozta, hogy magyar termék január 20-tól nem készülhet a szóban forgó kukoricafajtákból. A január 20-i felfüggesztést az is indokolja, hogy a tavaszi vetésbe ne kerülhessen ilyen génkezelt mag. A felfüggesztés összesen 17 fajtát érint. László Boglár kategorikusan cáfolta, hogy a kormány döntéséhez köze lenne a Greenpeace keddi demonstrációjának. Elmondta, hogy az ügyel már a demonstráció előtt szerepelt a közigazgatási értekezlet napirendjén, ennek pedig az a feltétele, hogy a szaktárca jó ideje foglalkozzon a témával. A génmódosított kukoricák forgalomba hozatalának felfüggesztése a vetőmag-előállítókra és -forgalmazókra, valamint a termelőkre vonatkozik. Közölte azt is, hogy a tilalmat megszegők géntechnológiai bírsággal számolhatnak, amely első alkalommal 300 ezer forinttól 10 millió forintig, ismételt elkövetéskor pedig egymillió forinttól 20 millió forintig terjedhet. 
 

A Greenpeace üdvözli a kormány döntését (Oldaltörés)

© Müller Judit
Az Európai Unióhoz csatlakozó új tagállamok közül Magyarország hozott elsőként intézkedést szerdán a génmódosított kukoricafajták vetőmag-importjának korlátozására - hangsúlyozza a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet a kormánydöntést követően kiadott közleménye. Tavaly szeptemberben az Európai Bizottság csaknem 20 génmódosított kukoricafajtát vett fel az unió fajtalistájára, lehetőséget adva a vetőmagok szabad forgalmazására azokban a tagállamokban, amelyek nem éltek a védzáradék intézményével. Magyarország az új tagállamok közül elsőként hozott ilyen intézkedést, ezzel követendő példát mutatva a régió országainak - húzza alá a közlemény. A zöldek ugyanakkor megjegyzik: a múlt év tavasza óta  következetesen  kampányolnak az importkorlátozásért, ezért a mostani kormánydöntést részben ennek figyelembevételeként értékelik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Génkezelt gabona? Inkább az éhínség! 

Többezer tonnányi amerikai élelmiszersegélyt utasít vissza az éhezéstől sújtott Zimbabwe, mert a szállítmányok génkezelt kukoricát tartalmaznak. Az első tízezer tonnányi, tonnánként 95 dollár értékű amerikai szállítmány júniusban indult útnak, ám sorsa azóta is bizonytalan.

MTI Gazdaság

Jöhet a génmanipulált kukorica

A génmanipulált kukoricafajtákra vonatkozó szigorú magyarországi jogszabályi feltételek kialakítását szorgalmazza a Greenpeace. A szervezet négy agrárcsoportosulással közös levélben fordult az érintett minisztériumokhoz.

Világ

USA: tüntetések a génkezelt élelmiszerek ellen

A génkezelt élelmiszerek ellen tüntetők közül tizenegyet vettek őrizetbe a kaliforniai Sacramentóban a nemzetközi biotechnológiai konferencia második napján, kedden. Az értekezlet hivatalos célja az éhezés elleni harc elősegítése, a tüntetők szerint ugyanakkor a génmanipulált élelmiszereket az amerikai adófizetők pénzén igyekeznek a külföldre tukmálni.

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

Hétfőtől több település iskoláit is bezárják Montenegróban

Hétfőtől több település iskoláit is bezárják Montenegróban