szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A ruhásszekrény ismét megtelt, a nadrág kiment a divatból, a gyapjú pulcsi elkezd bolyhosodni, és a blézer is túl szűk: eljött tehát az idő, hogy levigyük a használtruha konténerbe. A WDR német közszolgálati műsorszolgáltató riportja a használt ruhák exportja által kiváltott negatív hatásokat elemzi.

Németországban évente körülbelül 700 ezer tonna használt ruhát gyűjtenek össze. Függetlenül a gyűjtés módjától a szelektálatlan ruhák jogilag nézve szemétnek számítanak. Az esetek többségében az árut úgynevezett szelektáló cégeknek adják el Németországban, Belgiumban vagy Hollandiában. Amit tehát eredetileg dologi adománynak szántak, ezáltal pénzadománnyá válik.

A használt ruhák legalább felét nem lehet többé felvenni, így azokat meg kell semmisíteni vagy újra kell hasznosítani. Ennek a 10 százaléka szemét, 20 százalékából törlőrongyot gyártanak, további 20 százalékból pedig szövetszálakat nyernek, amit az autók szigetelésére használnak. A szelektáló cégek által első osztályú árunak minősített ruhadarabok – a teljes mennyiség két százaléka – az országban maradnak, illetve visszakerülnek Németországba; ezek végül second-hand boltok polcain végzik.

A ruhák 48 százalékát exportálják, a legnagyobb részét Afrikába adják el, de Dél-Amerika, Kelet-Európa és az arab országok is a rendszeres vásárlók közé tartoznak. Az eladás nyereséget hoz, amiből finanszírozható a megsemmisítés költségeinek egy jelentős része. Ahhoz tehát, hogy Németország a textilalapú szemetétől megszabaduljon, a használt ruhák nagy részét úgy kell a harmadik országokba küldenie, hogy nyeresége származzon belőle.

Ezt azonban a fogadó országok igencsak megsínylik. Az ottani boltokat elárasztják a kevésbé tartós ruhadarabok, ráadásul ezek sokszor nem is egyeztethetők össze az országok kultúrájával. Ám gazdasági szempontból a következmények sokkal súlyosabbak lehetnek: az import tönkreteheti a hazai textilpiacot, az ebből élő emberek pedig elveszíthetik egzisztenciájukat.

Jó példa erre Bolívia: a 6 millió lakosú országba naponta 15 tonnányi használt ruha érkezik az Egyesült Államokból és Európából. A kilencvenes években létrejött helyi fonal- és ruházati textiliparnak a drasztikusan megemelkedett használtruha-import miatt súlyos veszteségeket kellett elkönyvelnie.

A La Paz-i Külkereskedelmi Intézet aktuális tanulmánya szerint az import évente 20 ezer munkahely elvesztését eredményezi. Ez a szám csak a hivatalos munkaerőpiacra vonatkozik, Bolíviában ugyanis ritkaságszámba mennek a hagyományos munkahelyek. A lakosság nagy része önellátó gazdaságban él, illetve kisvállalkozásokat vezetnek. Kézzel kötött pulóvereiknek és a kisműhelyekben előállított kabátoknak szinte alig van esélyük a piacon, mivel az olcsó árunak számító használt ruhát mindenhol lehet kapni. Mindegy, hogy nadrág, pulóver kabát vagy öltöny: La Pazban utcahosszan találhatók a second-hand boltok. És ezekben nem csak a szegények, hanem a magasabb keresetűek, sőt még a turisták is gyakran megfordulnak - szemfülesek és szerencsések akár saját eladományozott nadrágjukkal is összefuthatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
eurohirek.hu Világ

Beleszólt az olasz belpolitikába a kínai textilruha

Olaszországban gazdasági reformokra van szükség a versenyképesség javítása érdekében - vallják egyöntetűen iparosok, kereskedők, szakszervezetek és az olasz nemzeti bank. A kormány azonban szerdán ismét elhalasztotta a döntést ez ügyben; s közben egyre nő a feszültség a négypárti koalíción belül.

Karrier

Kétszázötven főt bocsát el egy dunántúli ruhagyár

A Styl Ruhagyár Rt. 2003. második félévében 250 fős létszámleépítést hajt végre - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. Az intézkedést a cég a veszteséges gazdálkodással indokolja.

hvg.hu Gazdaság

Nagyon megugrott a ruhavásárlás karácsony előtt

A decemberi vásárlási láz a ruházati piacon is egyértelműen érezteti hatását. Főleg a hidegre forduló időjárásnak köszönhetően a meleg és sokszor nagyobb beruházást igénylő holmik – így kabátok, csizmák – kerülnek a bevásárlókosarakba. Az év végi költés mintegy 70 százalékkal magasabb egy átlagos hónaphoz képest – állapítható meg a GfK Hungária FashionScope felmérésének adatai alapján.

hvg.hu IT-SZALON

Használtcikk boltok a világhálón

Turkálni érdemes, hiszen a technológia fejlődésének köszönhetően sokszor idő előtt szabadulunk meg még tökéletesen használható számítógépeinktől.

38 millió éves baktériumokat találtak a bécsi tudósok

38 millió éves baktériumokat találtak a bécsi tudósok

Síléccel vagy túrabakanccsal a D-vitamin nyomában

Síléccel vagy túrabakanccsal a D-vitamin nyomában

Halló, Örkény Színház? Egy verset kérnék

Halló, Örkény Színház? Egy verset kérnék