szerző:
KSH

A magyarországi szállodák szobakapacitás-kihasználtsága átlagosan 41 százalék volt 2006 januárjában, 2,6 százalékponttal több, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Januárban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 18 százalékkal, a vendégéjszakák száma 5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

Tavaly decemberben a szállodák átlagosan 42,1 százalékos foglaltsággal működtek, a bruttó szobaárbevétel 20,5 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 3,2 százalékkal volt több, mint 2004. decemberében.

Az idei év első hónapjában a budapesti ötcsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb a vizsgált szállodacsoportok közül, elérte az 51 százalékot. A négycsillagos szállodák 39-42 százalékos foglaltsággal üzemeltek. A legalacsonyabb, 20 százalékos kihasználtsággal a balatoni háromcsillagos szállodák működtek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 14 400 forint, nettó átlagára 12 600 forint volt a vizsgált hónapban. A budapesti ötcsillagos szállodákban kiemelkedően magas, bruttó 27 900 forint, nettó 24 200 forint volt egy kiadott szoba ára.

Az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel folyó áron több mint 700 forintot emelkedett a 2005. év azonos hónapjához viszonyítva.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

16 százalékkal nőtt a szállodaipar negyedéves bevétele

Az idén január-szeptemberben a szállodákban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 16 százalékkal, a vendégéjszakák száma 6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok