szerző:
hvg.hu

Vállalja-e az időt, energiát igénylő építkezést, vagy a kényelmesebb, de számos lemondással járó megoldást válassza: a piaci új kínálatból vásárol? Ezt a kérdést segítünk eldönteni néhány alapvető szemponttal és összehasonlító árral.

Évekre szóló és sorsokat befolyásoló döntés, hogy mi magunk építsük-e fel a család új házát, vagy inkább válasszuk az otthonteremtés gyorsabb, kevésbé fárasztó módját: a készlakás-vásárlást. A lakásvásárlás mellett szól például az, hogy a helyszínt tekintve, méretben, minőségben zavarba ejtően bőséges a választék, így végigböngészve a széles skálájú kínálati palettát egy-két hónap alatt bárki találhat kedvére valót, na és a pénztárcája vastagságához illőt.

Igaz, aki a maga elképzelései, kényelme szerint szeretné álmai otthonát felépíteni, gyakran azzal érvel: az általa tető alá hozott ház anyagában, külső megjelenésében, belső anyag- és térkialakításában is az ő ízlését tükrözi. Míg a piacon kínált vállalkozói lakások többsége szériában, az egyes lakásfejlesztő cégek „profitszerzési rátája”, semmint a vevői igények figyelembe vételével épül.

A garancia sem gyógyír

Ugyancsak ez utóbbi megoldás elleni érv, hogy a kész lakás többnyire zsákbamacska a leendő tulajdonos számára: a jó minőségűnek meghirdetett új lakóingatlanról félévnyi-esztendőnyi használat után gyakorta kiderül: rozsdásodik a fürdőszoba-szerelvény, nem megfelelő a társasházi lakás hang- és hőszigetelése, felfagyott a terasz burkolata. Vagyis korántsem olyan jó minőségű, mint ahogy azt a lakásfejlesztő cég az árban érvényesítette.

A bajokra az sem jelent gyógyírt, hogy a vállalkozói piacon vett új lakásra, családi házra hároméves a jótállás. Azaz az új tulajdonos a kulcsrakész lakóingatlan átvételétől számított három évig kérheti az eladó cégtől a hibák ingyenes kijavítását. A különböző panaszfórumokhoz való „futkosás”, majd az esetleges, a hosszú bírósági procedúra idejére prolongált bosszankodás túlságosan megkeserítheti a család mindennapi életét.

Ezzel szemben a saját tervek alapján, a maguk választotta anyagokkal megvalósított otthonban ilyen probléma nem jelentkezhet. Ha esetleg az építtető mégis rosszul választ ki az egy-egy gépészeti, burkolati, vagy egyéb kisebb beépíthető elemet, a hiba jelentkezésekor azonnal kicseréltetheti.

Kódolt költségek

Persze nem „fenékig tejfel” a család ízlése szerint megtervezett otthon felépítése sem, és bizony kemény fába vágja a fejszéjét, aki vállalkozik rá. Nemcsak elegendő pénz, hanem kitartás, idő és sok-sok türelem kell addig, míg a tervezéstől az alapozáson át a lakhatási engedélyig eljut valaki. Az akár egy-két évet is igénybe vevő építkezés során ugyanis az említett, a hozzá nem értés és a költségek visszafogása miatti nem megfelelő termékválasztás mellett nagyobb „bakik” ebben az esetben is előfordulhatnak, ha valaki nem elég körültekintő.

Például a házat kivitelező szakemberek kiválasztásakor, vagy ha a szakembert kihagyva, a takarékosság szándékával némely fontos részfeladatot a család maga szeretne kalákában elvégezni. Ez gyakran kontármunkát eredményez, amely utólag jelentős összeget húzhat ki a „vállalkozó szellemű” házépítő zsebéből. Szintén sokba kerülhet, ha a házépítés során nem tartják be az építésügyi hatósági előírásokat.

Bízzuk a szakemberre! (Oldaltörés)

Sem a kivitelezői, sem a tervezői díjon sem ajánlatos spórolni, mert a spórolás visszaüthet: a rossz statika, a nem megfelelően kiválasztott házépítési (gépészeti, elektromos vezetékek, tetőszigetelő) anyagok kiváltása utólag többet vihet el a családi konyháról, mintha az építészeti-műszaki tervdokumentáció elkészítését, a beépítendő anyagok kiválasztását és a lakóingatlan kivitelezését erre jogosult szakemberre bízták volna. A házépítés ugyanis igen bonyolult feladat, s aki kellő szakértelem és ismeret híján fog bele, annak a legapróbb részletekre is oda kell figyelni.

Mennyibe kerül egy négyzetméter?

S hogy a költségek tekintetében a vásárlás, vagy a saját építkezés-e a kifizetőbb, s hogy nyerhetünk-e a saját építkezésen a vásárolt lakásár ellenében? Valószínűleg jócskán, hiszen például, ha már van telkünk, amelyre felépíthető a családi otthon, „csak” a felépítmény felhúzása kerül pénzbe. Emellett nem kell megfizetni a vállalkozói beruházású lakások esetében a fejlesztő cég által felszámított vállalkozói nyereséget, amelyet nehéz megbecsülni. Támpont egyrészt a piacon kínált vállalkozói lakások ára, másrészt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) költségbecslési módszere lehet.

A fővárosban jelenleg helytől, minőségtől függően 250 ezer és 1,4 millió forint között, míg vidéken 220 és 450 ezer forint között szóródik a vállalkozói beruházásban épült új építésű lakások négyzetméterára. A KSH pedig a lakásépítési költségeknél 28-féle lakástípus építési költségét aktualizálja a vizsgált időszak átlagának megfelelő munkabéreivel és anyagáraival. A 28-féle fajlagos építési költségnek az adott időszakban felépített (használatbavételi engedélyt kapott) lakások alapterületével súlyozott átlaga jelenti az épített lakások 1 négyzetméterre jutó tényleges, áfa nélküli átlagköltségét. A legfrissebb adat 2004-es, akkor 147 ezer forint volt egy négyzetméternyi ház felépítése. Ez jóval alacsonyabb, mint az új lakások átlagos négyzetméterára, ám még hozzá kell érteni a telek értékét, amely méretétől és helyétől függően növeli az összköltséget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Hogyan szabjunk árat a lakásnak?

Azt mindenki tudja, mennyi pénzt szeretne kapni eladó lakásáért, ám azt sokkal nehezebb meghatározni, milyen ár lenne reális érte. A kínálati ár megszabásának van néhány alapvető trükkje, amelyekre szinte mindig harapnak a vevők.

hvg.hu Gazdaság

Több a pénzünk, nagyobb lakásra vágyunk

Noha trendfordulóról egyelőre nem lehet beszélni, a leendő vásárlók a korábbinál nagyobb lakásokat vásárolnának, több pénzért. Ugyanakkor óriási az érdeklődés az önerő nélküli lakáshitelek iránt is – összegzi a tapasztalatokat Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője.

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Franciaország bezárkózva várja a zavargást

Franciaország bezárkózva várja a zavargást

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Agyevő amőba ölt meg egy seattle-i nőt, aki csak az orrát akarta kitisztítani

Agyevő amőba ölt meg egy seattle-i nőt, aki csak az orrát akarta kitisztítani