szerző:
hvg.hu

A mögöttünk álló héten lassú konszolidációt láthattunk a piacon. A jelentési szezon nem hozott csalódást, de az tény, hogy a pénzügyi szektor egyes szereplői már most komoly teljesítménycsökkenésről számoltak be. Mi lehet a kiút, amikor ennyire változékonyak az árak? Egyértelműen a kivárást javasoljuk.

A mögöttünk álló héten lassú konszolidációt láthattunk a piacon. A kedélyek lassan megnyugodnak, miután az amerikai másodlagos jelzálogpiaci események megrengették a piacokat. A részvényárak volatilitása azonban nem csökkent, ami persze köszönhető a gyorsjelentési szezonnak is. Általában a jelentési szezon nem hozott csalódást, de az tény, hogy a pénzügyi szektor egyes – a másodlagos jelzálog piac által érintett – szereplői már most komoly teljesítménycsökkenésről adtak számot. Az M&A tevékenység visszaszorulása, amelynél a dráguló kötvény-alapú finanszírozás oldaláról jelentek meg feszültségek, továbbra is tendencia, de a vállalati teljesítmények ettől még jelentősen nem változnak, de a tőzsdei „storyk” ideje lassan lejár. Így ma ismét a fundamentumok kerülnek előtérbe. Ezek érvényesülése azonban egy hosszabb folyamat, hiszen az elemzőknek, a piaci szereplőknek értékelési modelljeik átalakítására van szükségük. De a kérdés marad: mit várunk jövőben?

Devizapiac. A hét elején jelentősen erősödtek az alacsony kamatozású devizák, ami a „carry trade” pozíciók zárásából adódott. A kockázatos termékek és piacok irányából egyre inkább a konzervatívabb befektetési célpontok irányába áramlott a tőke.Ez – természetes módon – a dollárt erősítette az euróval szemben, hiszen a Quasi kockázatmentesnek tekintett amerikai államkötvény számít a leginkább konzervatív befektetési terméknek. Ez azonban még mindig csak arra volt elegendő, hogy a dollár gyengülését megállítsa, az erősödés, amely a múlt héten következett be, nem folytatódott tovább. Ennek oka – többek között – az, hogy közben az amerikai kötvények hozamai alacsony szintre estek – rövid idő alatt. A továbbiakban arra számítunk, hogy konszolidálódik a helyzet, de más bázisok alakulnak ki. Ez azt jelenti, hogy devizapárok volatilitása visszaáll a korábbi szintekre, de más keresztárfolyamok mellett. Így ezúttal a jelenlegi pozíciók tartását javasoljuk, különös tekintettel a dollár és dollár alapú termékekre.

Változékony árak (Oldaltörés)

Kötvénypiac. A másodlagos jelzálogpiachoz köthető kötvények és a felvásárlások céljára kibocsátott vállalati kötvények hozamai meredeken tovább emelkedtek, így ebben a szektorban most nem javasoljuk a befektetést, mivel most még nem tudható, hogy a piac túlzott reakciójáról, vagy egy további emelkedő trend kezdetéről van szó. Az állampapír piaci szegmensre is átterjedt a hatás, ami abban nyilvánul meg, hogy a kockázatvállalási hajlandóság csökkenése a „high yield” piaci instrumentumoknál is jelentős hozamemelkedést generált.


Ez alól a hazai piac sem volt kivétel, miközben a fejlett piacokon a hozamok stagnálását, vagy enyhe csökkenését figyelhettük meg. Jól látható, hogy a korrekció mértéke még el sem érte a nyár eleji megingáskor tapasztalt hozamemelkedés szintjét, ami annak köszönhető, hogy a hazai alapkamat csökkenését várják a piaci elemzők. A mi álláspontunk azonban az, hogy a kamatcsökkentés mértéke már beárazottnak tekinthető a mai szinteken is, így ebben nincsen további potenciál. Ennek fényében a pillanatnyi helyzet azt mutatja, hogy a dollár alapú amerikai államkötvényeket tartani érdemes, vagy enyhén csökkenteni az állományt, az európai kötvényeknél továbbra sem látunk belépési szinteket, a feltörekvő piacokon pedig kivárást ajánlunk.

Részvénypiac. A részvénypiacokon a volatilitás növekedése a befektetői bizalom megingására vezethető vissza. A befektetők „storykat” keresnek, de ezek csak nem akarnak jönni, mivel a felvásárlások, akvizíciók üteme erősen alábbhagyott. Így maradnak a gyorsjelentések, mint piaci iránymutatók, de ezek most nem olyan kiugróak, vagy elmaradóak, hogy felülírhatják a hirtelen hullámzó befektetői magatartás által generált ármozgásokat. Így marad a hektikusan változó piac. De mi lehet a kiút, amikor ennyire változékonyak az árak? Egyértelműen a kivárást javasolhatjuk, mivel a hangulatváltozások ilyen gyors hullámzását szinte lehetetlen követni, illetve leginkább csak napon belüli ügyletekkel érdemes próbálkozni. Itt a pillanatnyi hangulat, a megérzések döntenek, így ajánlást ebben a vonatkozásban nem tudunk megfogalmazni.A Molban nem látunk lehetőséget, mivel itt is jelentősen megnőtt a volatilitás, miközben a vételi ajánlat késik. Véleményünk szerint nem is valószínű, hogy az OMV valaha is ajánlatot tesz, legalábbis a ma ismert körülmények között biztosan nem. Ehhez komoly tulajdonosi változásnak kellene bekövetkeznie. De erre a mostani patthelyzetben nem látunk – rövid távon – reális esélyt. Az OTP, a Richter, az Mtelekom, az Egis fair-értékük körül forog, különösebb növekedési potenciált itt sem látunk. A kisebb papírok is kifulladni látszanak, de egyelőre nem adnak bele, mivel negatív hírek sem borzolják a kedélyeket. Itt talán a Synergon lehet még potenciálisan felülteljesítő, így itt vételt javaslunk.

Ajánlás (Oldaltörés)

Állampapír piac:

- állampapírok: amerikai államkötvények (USD) tartás, többi deviza és térség kivárás a belépési pontra

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: kivárás

- USA részvények: kivárás

- Orosz részvények: tartás/vétel

- Egyéb feltörekvők: kivárás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: kivárás

Befektetési alapok:

Target Return típusú alapok


Fürjes Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy faluban már 100 százalékos a részvételi arány

Egy faluban már 100 százalékos a részvételi arány

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

54 év után sokadszor is újraválasztották a veresegyházi polgármestert

54 év után sokadszor is újraválasztották a veresegyházi polgármestert

Érden az ellenzéki jelölt, Csőzik László nyert

Érden az ellenzéki jelölt, Csőzik László nyert

Felpörgette a mémgyárat a választási eredmény, özönlenek a képek

Felpörgette a mémgyárat a választási eredmény, özönlenek a képek