szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több nagy amerikai bank jelentős veszteségekről számol be, és külföldről próbál tőkeinjekcióhoz jutni, miközben a központi bankok folytatják decemberben meghirdetett, rendkívüli árveréseiket a bankközi piacon: sorsdöntő események hete előtt áll a tavaly nyár végén nemzetközivé szélesedett "nem elsőrendű válság".

A legnagyobb amerikai bank, a Citigroup Inc. akár 24 milliárd dollár értékpapír-veszteség leírására kényszerülhet, és 20 ezer alkalmazottjától válhat meg költségcsökkentési és tőkeemelési terve keretében, közölte a CNBC gazdasági hírtelevízió. Számos elemző arra számít, hogy a Citigroup felfüggeszti az osztalék kifizetését, vagy csökkenti annak összegét, évi 10 milliárd dolláros takarékossági tervét támogatandó.

Közben majdnem készen van a Citigroup rövid időn belül második tőkeemelésének összeállítása: a csoport 14 milliárd dollár új befektetést remél kínai, kuvaiti és más külföldi állami forrásokból, írta a Financial Times hétfőn. Hírek szerint az egyik reménybeli befektetőnek, a kínai állami China Development Banknek még kétségei vannak, mielőtt kiutalná a tőle várt 2 milliárd dollárt, de dolgoznak a kételyek eloszlatásán.

November végén készült el az előző megállapodás arról, hogy Abu Dzabi olajsejkség állami befektetési alapja 4,9 százalékot vásárol a Citigroupból 7,5 milliárd dollárért, a "nem elsőrendű válság" okozta értékvesztés részleges áthidalására.

A legnagyobb amerikai értékforgalmazó, a Merrill Lynch & Co Inc., decemberben szintén 7,5 milliárd dollárt kapott a szingapúri állami befektetési alaptól, a Temasek Holdingstól. A Merrill Lynchnek is a "nem elsőrendű válság" miatt kellett a pénz, miután a harmadik negyedben 8,4 milliárd dolláros értékleírásra kényszerült, a nem elsőrendű jelzálogkölcsönökhöz kapcsolódó, származékos értékpapírjainak összeomlása miatt. A The New York Times szerint a Merrill Lynch rövidesen további, összesen 15 milliárd dollárnyi értékleírásról ad számot, és szintén újabb tőkeemelést szervez: ezúttal 4 milliárd dollárt kér külföldi alapoktól, köztük a kuvaiti állami Kuwait Investment Authoritytől.

December közepén egy másik nagy amerikai befektetési bank, a Morgan Stanley is tőkepótlást kapott, 5 milliárd dollár erejéig, a kínai állami befektetési alaptól, a China Investment Corp.-tól. A Morgan Stanley eddig 9,4 milliárd dolláros értékvesztést jelentett a nem elsőrendű jelzálogkölcsön-papírok miatt.

A svájci UBS hasonló ügyletben 9,75 milliárd dollárt kapott egy másik szingapúri állami alaptól, a Government of Singapore Investment Corporationtől (GIC).

Az amerikai központi tartalékbankrendszer, a Fed ezen a héten újabb 30 milliárd dolláros árverést hirdet, és az Európai Központi Bank, a Svájci Nemzeti Bank és a brit központi bank, a Bank of England is folytatja rendkívüli dollár-árveréseit a kereskedelmi bankok számára. Ennek előérzetére, és a Fed hó végére - január 30-án - várt, fél százalékpontos újabb kamatcsökkentésének reményére hétfőn tovább csökkentek az év vége felé rekordokat döntő bankközi kamatok, és a dollár esett.

A világ mértékadó központi bankjai, a Fed, az Európai Központi Bank, a Bank of England, a svájci központi bank és mások részvételével, december közepén egyeztetett és célzott együttműködést hirdettek az elapadt, illetve megdrágult bankközi likviditás javítására. Ideiglenes jelleggel pótlólagos aukciókat tartanak, bővítendő a hitelellátást a rövid lejáratú kölcsönök bankközi piacán, növelik a fedezetként elfogadott értékpapírok körét a kereskedelmi bankok számára, és devizacsere-vonalakat is megnyitnak, így tarthatnak a Feden kívül más központi bankok is dollárárveréseket.

A nem elsőrendű amerikai jelzálogadósok évek óta megjósolható fizetési nehézségei tavaly ősszel kezdtek felgyülemleni, magukkal rántva az adósságaikra alapozott származékos termékeket világszerte. A hitelszűke lényegében a nagybani, bankközi piacra korlátozódott, a rövid lejáratú finanszírozás megnehezült, mert a bankok nem szívesen kölcsönöznek egymásnak rövid lejáratra, nem tudván, ki mennyire van kitéve a kétes értékpapírok kockázatának. Mivel a "válság" ily módon többé-kevésbé kezelhető, viszonylag szűk körben maradt, a központi bankok beavatkozása érezteti hatását. Igazi reálgazdasági összeomlás vagy spekuláció ellensúlyozására a központi bankok pénze messze nem lenne elegendő, amint azt már az 1992-es brit fontválság látványosan bizonyította. A kiskereskedelmi hitelpiacon nincs válság, az M3-as pénzellátás az euróövezetben továbbra is hónapról hónapra rekord ütemben bővül tizenkét havi összehasonlításban.

Mindenesetre a bonyodalmaknak még messze nincs végük, és az EKB-nak ez jó alkalom, hogy figyelmeztessen mindenkit: a béreken kell takarékoskodni, különben a pótlólagos piaci pénzforrások és az esetleges kamatcsökkentések az infláció gyorsulásához vezethetnek. - Még nem világos, mi lesz ennek a felfordulásnak a hatása a reálgazdaságban, tehát semmi esetre sincs itt az ideje lazaságnak a bérek, fizetések és a költségek terén - idézte az EKB igazgatótanácsának egyik tagját, Lorenzo Bini Smaghit hétfőn a La Repubblica című olasz lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trend

Hitelválság és nyersanyagpiaci árrobbanás

Visszakerült az elemzők szótárába az 1970-es évek közepe óta elfeledett fogalom, a stagfláció. Sokan attól tartottak ugyanis, hogy a világgazdaságot három évtized után ismét a minimális növekedés, a magas infláció és a munkanélküliség kötheti béklyóba. A félelmet az egyre dagadó amerikai másodlagos jelzáloghitel-piaci válság okozta, egyre nagyobb számban váltak ugyanis fizetésképtelenné a rossz minősítésű adósok. Jóllehet az USA-ban lakáskölcsönt felvevő adósok jelzáloghitelei már 2006 őszén kezdtek bedőlni, a nemzetközi pénzpiacok 2007 nyarán váltak feszültté, amikor a tovaterjedő bizalmatlanság miatt elapadt a szabad pénz a bankközi hitelezésben. A tőzsdék idegesek lettek, a tomboló vállalatfelvásárlási láz lefékeződött, a kormányok pedig újraértékelték növekedési kilátásaikat. Az amerikai befektetési bankok és brókerházak sora jelzett összesen több tízmilliárd dollárnyi veszteséget a harmadik negyedévben, és a válság a jelzáloghitelek fedezetével kibocsátott kötvények értékvesztése révén közvetlenül, a bizalmi problémákon keresztül pedig közvetve az egész nemzetközi pénzügyi szektort érzékenyen érintette.

MTI Gazdaság

Hitelválság: újjáéledő feszültségek az euró piacán

Az Európai Központi Bank (EKB) "felfigyelt az euró piacán újjáéledő feszültségre", és ezért "az újfent jelentkező bizonytalanságot ellensúlyozandó, ameddig szükséges, de legalább ez év végéig, fölerősíti a több likviditás kiutalásának politikáját a fő refinanszírozási műveleteiben" - közölték az EKB-ban hétfőn.